23 Şubat 2011 Çarşamba

Kayseri Mantisi ~ En Lezzetli Yemek Tarifleri

Devamını Oku >>

Kayseri Mantisi


**KAYSERİ MANTISI**
MALZEME:

  •   1 yumurta
  •   Yarım su bardağı kadar su
  •   Tuz
  •   Aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ:
  •  250-300 gram kadar kıyma
  •  1 adet kuru soğan
  •  Yarım demet kadar maydanoz
  •  Nane kuru veya taze
  •  Tuz,Karabiber,Pul biber
YOĞURTLU SOS İÇİN:
  •  Yoğurt
  •  Sarmısak
  •  2 yemek kaşığı sıvı yağ
  •  Pul yada toz biber
YAPILIŞI:Kıymamızı bir kaba alıp incecik kıydığımız soğanlarımızı ilave edelim..Çok ince kıyamıyorsanız rondodan geçirin.İnce kıydığımız maydanoz ve naneyle birllikte karıştıralım..baharatlarımızı ilave edip güzelce birbirine yedirelim..Yumurta su ve tuzumuzu yoğurma kabına alalım.Unumuzu yavaş yavaş ilave edip orta yumuşaklıkta bir hamur yoğuralım..Çok sert olursa açamayız..Hamurumuzu açabileceğiniz büyüklükte bezelere ayırın. 2 veya 3 bezeye ayırın.Çok ince olmayacak şekilde açın.Çok ince açarsanız pişince erir mantılarınız..açtığınız hamuru minik kareler şeklinde kesin.ortalarına hazırladığınız kıymalı harçtan minik minik koyun..onları minik bohça şeklinde kapatın.. Derin bir tencereye makarna haşlayacak kadar su koyun..Bir tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin..Bir yemek kaşığıda yağ eklerseniz mantılarınız       haşlanırken birbirine yapışmaz.Su kaynayınca mantıları içine atın bir kez karıştırın.mantılar suyun yüzeyine çıkmaya başlayınca pişmiş demektir.Pişen mantılarınızı süzün içinde biraz su kalabilir..sarmısaklarınızı ezip yoğurtala karıştırın.Tabağa aldığınız mantıların üzerine gezdirin..Bir tavada yağı ve biberi kızdırıp mantıların üzerine gezdirin..AFİYET OLSUN....
Devamını Oku >>

Cig Kofte



Malzemeler

■ Yarım su bardağı ince bulgur , 1 adet soğan
■ 1 çay kaşığı tuz
■ 250 gram çiğ köftelik kıyma
■ 1 çay kaşığı karabiber
■ 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
■ 1 çay kaşığı kimyon
■ 1 demet maydanoz
■ 5-6 dal taze nane
■ 1 demet taze soğan
■ 1 demet taze sarmısak
■ 1 adet domates
■ 1 çorba kaşığı biber salçası
■ 2 çorba kaşığı domates salçası
■ 1 çay kaşığı acı biber
Çiğ Köfte Tarifi Yapılışı Hazırlanması Malzemeleri

Hazırlanışı ve Yapılışı
Çiğ köftelik bulgur, tuz, küçük doğranmış veya rendelenmiş soğan ve domates rendesini yayvan bir tepside karıştırın. 10 dakika bir kenara bırakarak, dinlendirin. Elinizi suya batırarak bir süre yoğurun. 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı acı biber ve 1 çay kaşığı biber salçasını ilave edip, yoğurmaya devam edin.
İçine ince kıyılmış sarmısak ve taze soğanı ekleyin. Kıyılmış taze nane ve maydanozu ilave edin. Ceviz iriliğinde parçalar kopararak, sıkın. Tere, turp, marul gibi yeşilliklerle birlikte servis yapın.
Devamını Oku >>

19 Şubat 2011 Cumartesi

Ayçiçek Yağlı Bakla

MALZEMELER
1 kilo bakla
1 baş soğan
1 demet dereotu
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı toz şeker
1 adet limon
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
Yeterince tuz

HAZIRLANIŞI
Baklaları iyice ayıklayıp yıkadıktan sonra 1 limon suyu ve bir tutam tuzla oğuşturarak kevgirde bırakın. Çentilmiş soğanı ayçiçek yağında hafifçe öldürün. Bir kaşık unu su ile karıştırıp soğanlara katın, baklaların üstünden bir su geçirip, fazla limonu akıttıktan sonra tencereye ilave edin. Bir bardak suda erittiğiniz şekeri de buna ekleyin. Tuzunu ilave edip, karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapayın ve kısık ateşte, kapağı bir daha açmadan pişirin. Tencereyi ateşten almadan iki dakika önce kıyılmış dereotunu serpin.
Devamını Oku >>

10 Şubat 2011 Perşembe

Bülbül Konağı Tatlısı


Bülbül Konağı  Tatlısı
Malzemeler
•    1 paket margarin
•    1 adet yumurta
•    2 yemek kaşığı yoğurt
•    1 çorba kaşığı sirke
•    1 çay bardağı sıvıyağ
•    1 paket kabartma tozu
•    Aldığı kadar un
•    1 paket kabartma tozu
•    1 kâse ceviz
Şerbeti İçin:
•    5 su bardağı toz şeker
•    5 su bardağı su
•    ½  limon suyu
Yapılışı
Şerbetini önceden hazırlayıp soğutun. Kaba erimiş margarini, yoğurdu, yumurtanın sarısını, sirkeyi ve sıvıyağı ekleyin. Un ve kabartma tozunu da ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru iki eşit parçaya bölün. İlk parçayı merdaneyle yarım parmak kalınlığında açın. Açtığınız hamurdan çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin. Hamurdan ayırdığınız ikinci parçayı da aynı şekilde açın ve diğerine eşit sayıda yuvarlaklar kesin. İkinci parçadan kestiğiniz yuvarlakların ortasını küçük bir şişe kapağıyla kesin. Simit şeklinde ikinci parçaları birincinin üzerine yumurta akı sürerek yapıştırın. Ortasına birer ceviz içi yerleştirin, yağlanmış tepsiye dizin. 180 °C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp ılıyınca bülbülkonağının üzerine şerbeti dökün.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Peynir Helvası

Damak tatlandıran nefis bir tat olan Peynir Helvası, genellikle Balıkesir, Kırşehir, Kırklareli gibi illerde çoğunlukla yapılan Höşmerim tatlısı ile karıştırılmaktadır.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Peynir Helvası
Malzemeler
•    400 gr. un
•    100 gr. irmik
•    250 gr. margarin
•    500 gr. tuzsuz dil peyniri
•    750 gr. şeker
Yapılışı
Öncelikle yağımızdan 50 gr. kadar alıp bir tavada eritiyoruz ve içine tuzsuz dil peynirini rendeleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sonra irmiğimizi ekleyip unumuzu ise azar azar ekliyoruz. En sonunda ise şekerimizi ilave edip pembeleşinceye kadar karıştırarak pişiyoruz. Daha sonra fırın tepsimizi iyice yağlayıp içine karışımımızı koyuyoruz baklava şeklinde dilim dilim keserek 20 dk. 180 °C fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

Künefe

Güzel ülkemizin en sevdiğim bir diğer yanı da mutfak kültürünün geniş ve lezzet dolu olması. Herbir ilinde yöreye ait nefis yemekler, tatlılar, içecekler çıkıyor. Şimdi de elimizi Hataya uzatıyor ve sizlere meşhur tatlısı Künefe tarifini sunuyorum. Bir çeşit kadayıf tatlısı olan Künefe içerisine konan peynir ve üzerine dökülen şerbetiyle kendine özgü muhteşem bir tadı var ve ben dahil bu tatlının sevenleri çok :)
Künefe
Malzemeler
•    300 gr. tel kadayıf
•    200 gr. tereyağı
•    200 gr. tuzsuz peynir
•    1 su bardağı çekilmiş antepfıstığı
Şerbeti İçin:
•    250 gr. tozşeker
•    1 su bardağı su
•    2-3 damla limon suyu
Yapılışı
Şerbeti hazırlamak için su ve tozşekeri kaynatıp, limon suyunu ekleyin. Soğumaya bırakın. Kadayıfı bıçak yardımı ile ince ince kıyın. Küçük künefe kaplarını kalın bir tabaka halinde yağlayın. Kıyılan kadayıfın yarısını kaplara serperek hafifçe bastırın. Ufalanan peyniri kadayıfın üzerine pay edin. Üzerine yeniden kadayıf koyun. Hafifçe üzerine bastırın ve kısık ateşte her iki tarafını da çevirerek kızarıncaya kadar pişirin. Soğuk şerbeti; sıcak künefenin üzerine gezdirin. Antepfıstığıyla süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Susam Helvası

En çok sevdiğim susamlı şekerlere benzetiyorum ben bu helvayı. Aslına bakarsanız o şekerlerden pekte farkı yok. Sizde benim gibi susamlı lezzetlerden hoşlanıyorsanız emin olun bu tarifte çok hoşunuza gidecek.
Susam Helvası
Malzemeler
•    1 su bardağı susam
•    1,5 su bardağı toz şeker
Yapılışı
1.   Susamı teflon tavaya alın ve rengi hafif değişene kadar yağsız olarak kavurun.
2.   Şekeri geniş bir tencerede tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak eritin.
3.   Şeker eridiğinde kavurduğunuz susamı ilave edin.
4.   Bu karışımı kısık ateşte pişirmeye devam edin.
5.   Susamlı karışım ağda kıvamına geldiğinde yağlı kağıt üzerine ince bir tabaka halinde yayın.
6.   Helvayı katılaşmadan istediğiniz şekillerde dilimleyip servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Erzincan Kasefesi


Erzincan Kasefesi
Malzemeler
•    1 kase kuru kayısı
•    1 kase toz şeker (istediğiniz kadar ilave edebilirsiniz)
•    Bir miktar su
Üzeri İçin
•    Tereyağı
•    Dövülmüş ceviz
Yapılışı
Kayısı kurusunu yıkayıp tencereye koyun. Üzerine toz şekeri ekleyin. Suyunu da ilave edip pişirin. (Su kayısıların yüzüne kadar çıkacak fazla su koymayın). Kayısılar iyice piştikten sonra servis tabağına alın. Ayrı bir yerde 1 yemek kaşığı tereyağını eritip üzerine gezdirin ve bolca dövülmüş cevizi de üzerine serptikten sonra servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Baklava

Herkesin annesinden kalan bir Baklava tarifi var sanırım. Defalarca kez denenmiş.. Eksikleri tamamlanmış.. Damak zevkine göre değişikliğe uğramış.. 
Baklava
Malzemeler
•    1 su bardağı sıvıyağ
•    1 su bardağı süt
•    3 adet yumurta
•    ½ çay bardağı sirke
•    Tuz
•    Aldığı kadar un
•    1 paket nişasta
•    400 gr ceviz
•    ½ paket margarin
•    250 gr tereyağı
Şerbeti İçin
•    1,5 kg şeker
•    1,5 litreden 1 bardak fazla su
Yapılışı
Hamur malzemelerinden yumuşak bir hamur yoğurun ve yarım saat dinlendirin. Cevizleri rondodan geçirin ve hazırladığınız hamuru dört parçaya bölün. Her bir bezeden ceviz büyüklüğünde 15 beze çıkarın. Ceviz büyüklüğündeki bezelerin üzerlerine nişasta dökerek büyütün. 15 bezeyi üst üste dizin ve merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde tekrar açarak büyütün. Üzerine ceviz içi serpin ve diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın. Tüm bezeler bitince istenilen şekilde kesin ve üzerine terayağı ve margarin eritip dökün. 175 C’ye ayarlı fırında pişirin ve soğumaya bırakın. Şerbeti için suyu ve şekeri kısık ateşte yaklaşık 1 saat kadar kaynatın ve soğuk hamurların üzerine dökün.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Dondurma Eşliğinde Bülbül Yuvası


Dondurma Eşliğinde Bülbül Yuvası
Malzemeler
Hamuru İçin
•    1 çay bardağı süt
•    ½  çay bardağı su
•    2 adet yumurta
•    Alabildiğince un
•    1 çay bardağı ayçiçek yağı
•    Bir tutam tuz
Üzeri İçin
•    1 çay bardağı sıvıyağ
•    200 gr. margarin
Şerbeti İçin
•    3.5 su bardağı su
•    4,5 su bardağı şeker
•    Çeyrek limon
İçi İçin
•    200 gr. ceviz içi
Açmak İçin
•    1 paket nişasta
•    1 su bardağı un
Yapılışı
Geniş bir kaba 2 adet yumurtayı kıralım. İçine 1 çay bardağı sütü, 1 çay bardağı sıvıyağ, ½  bardağı suyu ve 1 tutam tuzu ilave ederek karıştıralım. Bu malzemenin alabileceği kadar unu azar azar ilave edelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğuralım. Hamurdan ceviz iriliğinde bezeler koparalım. Bezelerin üzerine nemli bir bez örterek 2 saat bekletelim. Nişastayı 1 su bardağı un ile karıştıralım. Sert bir zemine nişastalı un karışımdan serpelim. Bezeleri bu karışımın üzerine koyalım. Üzerine de nişastalı karışımdan serperek, çok ince bir oklava ile yufkaları açalım. Açılan her yufkayı temiz bir bez üzerinde 5 dk. bekletelim. 5 dk. sonra açtığımız yufkayı ortadan keserek, üzerine ceviz serpelim. Yufkayı oklavaya sararak, iki ucundan ortaya doğru büzelim. Oklavayı yufkanın seklini bozmamak için yavaş yavaş çıkaralım. Büzülen yufkayı 8 santim aralıklarla keselim. Her parçanın iki ucunu birleştirip yağsız tepsiye dizelim. Bütün yufkaları ayni şekilde hazırlayıp yan yana ve aralıksız bir şekilde tepsiye yerleştirelim. Yufkaların üzerine dökmek için, tavaya margarini alıp eritelim. İçine sıvıyağ da ilave ederek, 2 dk. kaynatalım. Yağı ateşten alır almaz yufkaların üzerine bir kasık yardımıyla gezdirelim. Önceden ısıtılmış fırında hamurun üzeri kızarana dek pişirelim. Tepsiyi fırından alıp tatlımızı soğutalım. Şerbet için, su ve sekeri kaynatalım. Şerbetin hazır olmasına yakın limonu da ilave edelim. Ilıttığımız şerbeti bir kepçe yardımıyla tatlının üzerine gezdirelim. Şerbetini emdikten sonra baklavaları servis tabağına alalım. Ortalarına antepfıstığı serperek dondurmayla servis yapalım.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Baklava

Bazen annelerimizden ısrarla yapmalarını istediğimiz ev Baklavası zahmetli fakat dışardaki tatlılardan daha lezzetli gelir. İncecik açılan hamurlar arasına yerleştirilen cevizler şerbetiyle buluştuğunda bayramlarda misafirlerimize sunulacak en lezzetli tatlıdır.
Baklava
Malzemeler
•    1 çay bardağı sıvıyağ
•    1 çay bardağı su
•    1 adet yumurta
•    ½  limon
•    1 yemek kaşığı sirke
•    1 tatlı kaşığı şeker
•    Tuz
Yapılışı
Malzemeleri karıştır, yoğur baklavayı 5 er 5 er aç. İç malzemesi cevizi isteğe göre baklavanın arasına serpiştir. Baklavayı açtıktan sonra baklavanın üzerine 1 paket margarini ve 1 su bardağı sıvıyağı eritip üzerine döküp fırına ver 250 °C pişir. Şerbeti:3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su. Baklava soğuduktan sonra, şerbet ılıkken dökülecek.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/


Devamını Oku >>

Kadayıf Dolması

Erzurum un vazgeçilmez lezzeti Kadayıf Dolması tarifinin farklı bir alternatifini de Sibel hanım paylaşmış bizlerle. İçi ceviz lezzetiyle dolu dışı çıtır çıtır kadayıfla kaplı bu tatlıyı denemek isteyenler için işte tarifi..
Kadayıf Dolması
Malzemeler
•    300 gr. kadayıf
•    1 kâse ceviz
•    2 adet yumurta
•    ½  çay bardağı süt ve su karışımı
Kızartmak İçin:
•    Sıvıyağ
Şerbeti İçin:
•    3 su bardağı toz şeker
•    2 su bardağı su
•    1 dilim limon
Yapılışı
Şerbeti için 3 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı su ve 1 dilim limon yaklaşık 15dk. kaynatılıp soğutulur. 2 yumurta, süt ve su karışımı ile iyice çırparak bir kâseye alınır. Cevizler orta irilikte dövülür, çok ince olmamasına özen göstermelisiniz. Şimdi sıra dolmalarımızı sarmaya geldi. Tel kadayıfı elinizle kopartın, elinizin içinde yayın ve içine yaklaşık 1 çorba kaşığı ceviz koyarak sıkıca sarın. Tüm kadayıf dolmalarını hazırladıktan sonra kâseye ayırdığımız yumurta süt ve su karışımına bulayarak kızgın sıvıyağda kızartıyorsunuz. Kadayıflar kızarınca şerbete batırın ve 5 dk. beklettikten sonra servis tabağına alın, yanında kaymaklı dondurma ve üstüne ince dövülmüş ceviz ya da fındık parçaları ile servis edebilirsiniz, ben fındık tercih ettim.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/


Devamını Oku >>

Kalburabastı 2

Üzeri kalbur, kevgir ya da rende ile bastırılarak şekil verilen bana göre yapılışı kolay oldukça da zevkli Kalburabastının bir tarifi daha var sırada. İrmikle yada un ile yapılan bu tatlı irmik ile yapıldığında daha hafif bir tatlı oluyor. Elif Hanım da bizlerle irmikli tarifini paylaşıyor.
Kalburabastı
Malzemeler
•    1su bardağı süt
•    1 su bardağı sıvıyağ
•    1çorba kaşığı yoğurt
•    2 çay kaşığı karbonat
•    2çorba kaşığı irmik
•    Aldığı kadar un
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp rendeye koyup içine ceviz koyup şekil veriyoruz. Yağlanmış tepsiye koyup 180 °C üzeri kızarana dek pişiriyoruz. Piştikten sonra 4,5 bardağı şekeri, 5,5 bardak suda kaynatıp ılıttığımız şerbeti sıcak olan revaninin üzerine döküyoruz.

Afiyet olsun.
Elif KUMOVA
Notlar:
•    Hamurun daha kıtır olması için yarım kaşık yoğurt kullanın.
•    Hamurun kıvamı, kulak memesi kıvamından biraz sert olmalı.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Enfes Aşure

Belki birçoğunuzun duyduğu gibi Aşure ismi verilen tatlının ortaya çıkışına dair bir inanış mevcuttur. Aşure Çorbası da denilen bu tatlı, İslam dininde inanılan peygamberlerden biri olan Nuh un tufandan sonra Aşure Günü nü kutlamak için geminin ambarında kalan erzakı karıştırıp bir tür tatlı yiyecek hazırlamasıyla ortaya cıkmıştır. İçinde birçok farklı malzeme kullanılan ve bir gelenek olarak bugün hâlâ müslümanlarca Aşure Günü yapılan tatlının böyle ortaya çıktığı öne sürülmektedir. Birkaç ana malzeme hariç, herkesin aşure tarifi ve içinde sevdiği mazlemeler farklıdır sanırım. Ve yapımı nekadar kolay görünsede ölçüleri tutturmak zordur. 
Nefis Aşure
Malzemeler
•    ½  kg. buğday
•    1 su bardağı nohut
•    1 su bardağı kuru fasulye
•    1 çay bardağı pirinç
•    100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış,
•    100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
•    1 kg. toz şeker
•    1 portakal kabuğu rendesi
•    2-3 adet karanfil
Süslemek İçin:
•    1 su bardağı fındık
•    1 su bardağı ceviz
•    1 adet nar
•    Tarçın
Yapılışı
Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm ve kuru kayısılar akşamdan ıslatılır. Aşurelik buğdayı yıkanır ve bir gece önceden 15,20 dk. haşlanır. Sabaha kadar bekletilir. Sabah buğday pişirmeye başlanır. Pirinç ıslatıp biraz bekletilir ve kaynayan buğdaya eklenip birlikte pişirilir. Diğer taraftan bakliyatlar da düdüklü tencerede pişirilir. Aşurenin başında durmakta fayda var, sürekli karıştırmanız gerekli tahta kaşıkla devamlı karıştırın. ve sıcak suyunuz hazır olsun, buğdaylar suyunu çektikçe sıcak kaynar su eklemeye devam edin. Buğdaylar pişip, kıvamı koyulaşmaya başladığında düdüklüde pişmiş olan bakliyatları aşureye ekleyiniz. Hepsi özleşmeye başlayınca, kuru üzüm, küp kesilmiş kayısıları, karanfil ve portakal kabuklarını ekleyip pişirmeye devam edin. Hemen ardından şekeri ilave edip eriyene kadar tencerenin başından ayrılmayalım. Şekeri ekledikten yaklaşık 20 -30 dk. daha kaynattıktan sonra kıvamını almış oluyor, ocağımızı kapatıp aşureyi kaselerimize paylaştırırız.

Afiyet olsun.

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

İslim Kebabı

Türk Mutfağı’nın en önemli temsilcilerinden biriside o tadına doyamadığımız kebaplar tabiî ki… Ben özellikle patlıcanlı kebabları daha çok seviyorum ve sıradaki tarifimde İslim Kebabı… Bol baharatlı yumuşacık köftelere sarılmış patlıcanların bol domates ve salçalı sosla pişirilmesiyle ortaya çıkan İslim Kebabı, görüntüsü ve kokusuyla iştahları açan damaklarda unutulmaz bir tat bırakan müthiş bir lezzet… Tabi birde yanında pilav olursa tadına doyulmaz… :)
İslim Kebabı
Malzemeler
•    1 kg patlıcan
•    1 orta boy soğan
•    5 diş sarımsak
•    3 orta boy domates
•    500 gr kıyma
•    1 yemek kaşığı salça
•    1 su bardağı rendelenmiş domates
•    3 dilim bayat ekmek
•    1 su bardağı sıvıyağ
•    Tuz
•    Karabiber
•    Pul biber
Üzeri İçin
•    7-8 dal dereotu
Yapılışı
1.   Patlıcanları alaca soyup bıçak sırtı kalınlığında uzunlamasına dilimleyin.
2.   Tavaya sıvıyağı koyup kızdırın dilimlediğiniz patlıcanları bu yağda hafifçe kızartın.
3.   Köfte için, soğanı ve sarımsakları soyup rendeleyin ve derin bir kaba alın.
4.   Bayat ekmekleri suda ıslatın ve parçalara bölüp kıymayla birlikte soğanlı karışıma ekleyin.
5.   Tuz, karabiber pul biberi ekledikten sonra iyice yoğurun.
6.   Hazırladığınız bu harçtan yassı ve yuvarlak köfteler yapın.
7.   Bir kaseye iki dilim patlıcanı ‘+’ şeklinde yerleştirip, ortasına hazırladığınız köfteyi koyun.
8.   Domatesleri dilimleyin ve köftenin üzerine koyun patlıcanları karşılıklı kenarlarını kapatın ve tepsiye dizin.
9.   Bütün köftelere aynı işlemi yaptıktan sonra salçayı bir miktar su ile açın.
10. Üzerine rendelenmiş domatesi ekleyin.
11. Hazırladığınız bu karışımı kebapların üzerine dökün.
12. 220 C’ ye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
13. Dereotlarını ince kıyın ve kebapların üzerine serpin.
14. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    İslim kebabını hazırlarken bayat ekmek yerine galeta unu kullanabilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Etli Nohut

Etli Nohut yemeği lezzetli Türk Mutfağı klasiklerinden birisidir. Zaman geçsede eskimeyecek bu lezzet bizim evde de çok seviliyor. Tarifi çok basit bu yemeği belki herkes bilir ama birde benim tarifimi deneyin derim.
Etli Nohut
Malzemeler
•    300 gr kuşbaşı et
•    2 su bardağı nohut
•    1 çay bardağı sıvıyağ
•    2 orta boy kuru soğan
•    1,5 çorba kaşığı salça
•    Tuz
•    Karabiber
•    Kırmızı toz biber
Üzeri için
•    5-6 dal maydanoz
Yapılışı
1.   Bir geceden önceden ıslattığınız nohutları yıkayıp süzün.
2.   Kuşbaşı doğranmış etleri tencerede suyunu salıp çekene kadar pişirin.
3.   Suyunu çektikten sonra yağı ekleyip kavurmaya devam edin.
4.   Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın ve etlere ilave edip kavurun.
5.   Soğanlar pembeleştikten sonra salçayı ekleyip karıştırın.
6.   Üzerine nohutları, tuzu, karabiberi ve kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
7.   Üzerini geçecek kadar su ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
8.   Nohutlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
9.   Maydanoz yapraklarıyla süslyerek sıcak servis edin.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Dilerseniz baharatlarını damak zevkinize göre ayarlabilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Buğday Keşkeği

Bazı memleketlerde özelliklede köylerde etli keşkek, düğünlerde, bayramlarda, çeşitli eğlencelerde ya da büyük toplantılarda yapılıp halka dağıtılmaktadır. Araştırmalarıma göre keşkek genellikle Karadeniz, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerimizde yapılmaktadır. Mısır keşkeği ve Buğday Keşkeği tereyağlı sos ile yoğun olarak yapılan keşkek türlerindendir. Mis gibi tereyağı kokan bu Buğday Keşkeğini birde benim tarifimle denemenizi tavsiye ederim.
Buğday Keşkeği
Malzemeler
•    1 adet tavuk veya 1 kilo kuzu eti
•    1 kilo buğday (aşurelik)
•    Kırmızı biber
•    Tereyağı
•    Tuz
Yapılışı
1.    Akşamdan ıslatmış olduğunuz buğdayı geniş bir tencerenin içinde kaynatın.
2.    İyice kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdayları bir süzgeç içine alın.
3.    Suyunu süzün ve buğdayları ezin ya da mikserle çırpın.
4.    Ayrı bir tencerede kaynayan etleri, et suyunun içerisinden çıkarın, tel tel olacak şekilde parçalayın.
5.    Büyük ayrı bir tencerenin içine kaynayan ve ezilen buğdayları koyun, üzerine et suyunu ve tuzunu ilave ederek karıştırın.
6.    Yeterince et suyu koyduktan sonra (muhallebi kıvamında olmalı ) tel tel hazırlanan etleri buğdayın içine ilave edin.
7.    Tahta kepçe ile keşkeği ezerek karıştırıp, iyice sakız gibi olacak kıvama gelinceye kadar pişirin.
8.    Servis tabaklarına hazırladığınız keşkeğin üzerine tereyağı ile kavurduğunuz kırmızıbiberli sosu gezdirerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Hingel (Hambal)

Hambal diğer adıyla Hingel, Sivas Yöresine ait enfes lezzetlerden birisidir. Dışı yumuşacık içi patatesli baharatlı harçla dolu yoğurtlu ve salçalı sos eşliğinde servis edilen ve ayrıca bol tereyağı kokusuyla iştahları açan hamurlu bir tarif. 
Hambal (Hingel)
Malzemeler
•    1 adet yumurta
•    Tuz
•    Su
•    Un
İçi İçin
•    4-5 adet patates
•    1 adet kuru soğan
•    Kırmızı toz biber
•    Karabiber
•    Nane
Sosu İçin
•    Sarımsak
•    Yoğurt
•    Salça
•    Tereyağı
•    Kırmızı toz biber
•    Karabiber
Yapılışı
Un, tuz, su ve yumurtayı karıştırıp mantı hamuru gibi sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. Haşlanmış patatesleri ezin. Soğanları küçük doğrayıp sıvıyağda kavurun. Üzerine nane, kırmızı toz biber ve karabiberle birlikte patatesi ekleyip kavurun. Kavurduktan sonra soğumaya bırakın. Hamuru mantı hamuru gibi açın ve büyük kareler kesin. Ortalarına patatesli harçtan koyup iki ucunu birleştirip boşluk kalmayacak şekilde katlayın. Patateslerin pime esnasında dışarıya çıkmaması için hamurlarınızın uçlarını çatal yardımıyla iyice kapatın. Ocağa koyduğunuz suyunuz kaynayınca tuzunu ekleyin. Ardından hazırladığınız mantıları ekleyin. Hamurlar dişinize sert gelmeyecek şekilde pişene kadar bekleyin. Pişen mantılarınızı servis tabağına alın. Bir kasede yoğurt ve dövülmüş sarımsağı karıştırın.Sarımsaklı bu yoğurdu mantınızın üzerine dökün. Tereyağını tavada eritin salçayı bu yağda çok az su, karabiber ve kırmızı toz biber ile soteleyin. Mantınızın üzerine dökün ve servis edin.
Afiyet olsun.
   

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

8 Şubat 2011 Salı

Kuru Fasulye

Kuru Fasulye yemeğinin çok uzun bir geçmişi olmasına rağmen Türk mutfağının vazgeçilmez klasiklerinden biridir hala... Gönüllerdeki yerini koruyan bu yemek pilav ve soğan salatasıyla bir araya geldiğinde mükemmel bir menü oluşturuyor. Bende bu tarifimde bu meşhur yemeğin tarifini paylaşmak istedim sizlerle... Pilav ve soğan salatası yanında iftar sofralarınıza muhteşem bir menü hazırlayacağınız bu yemeğin işte size tarifi..
Kuru Fasulye
Malzemeler
•    2 su bardağı kuru fasulye
•    1 yemek kaşığı salça
•    1 büyük kuru soğan
•    1 adet domates
•    5-6 yemek kaşığı sıvıyağ
•    1,5 litre sıcak su
•    1 adet yeşil biber
•    Kırmızı toz biber
•    Tuz
Yapılışı
1.   Bir gece önceden beklettiğiniz fasulyeleri süzün.
2.   Soğan ve biberleri doğrayın.
3.   Tencereye sıvıyağı koyup ısıtın, soğan ve biberleri bu yağda kavurun.
4.   Ayrı bir yerde 1,5 litre sıcak su hazırlayın.
5.   Domatesin kabuğunu soyup doğrayın ve salçayla birlikte tencereye ilave edip 2-3 dakika kavurun.
6.   Süzdüğünüz fasulyeleri, tuz, ve kırmızı toz biberi ilave edip 3-4 kez daha karıştırın.
7.   Sıcak suyuda ilave edip karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp fasulyeler iyice yumuşayana kadar pişirin.
8.   Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Arzu ederseniz damak zevkinize uygun baharatları ekleyerekte hazırlayabilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Tavuklu Keşkek

İç Anadolu yöresine ait olan bu keşkek tadıyla meşhur bir yemektir. Keşkek, bu bölgemizde güveçte pişirilir. Ayrıca taş fırınlarda kıvamlaştırılır. Fakat günümüzde elektrikli fırınlarda aynı işi görmektedir. 
Tavuklu Keşkek
Malzemeler
•    3 su bardağı aşurelik buğday
•    1 adet piliç
•    100 gr. tereyağı
•    Karabiber
Yapılışı
Buğday bir gece önceden ıslatılır. Şişen buğdaylar 3 katı su eklenerek orta ateşte pişirilir. Buğdaylar açılmaya başlayınca içine bütün tavuk eklenir ve kaynatılır. Koyu yoğun bir kıvam alınca ocaktan alınır. İçinden tavuk çıkarılır. İri iri didilir. Tekrar keşkeğe eklenir. Sonra tereyağı tavada yakılıp üzerine eklenir. Karabiber serpilir. Daha sonra borcama dökülür ve fırına konulur. Fırında 30 dk. kıvamlaştırılır.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Patlıcan Doğraması

Patlıcan Doğraması.. Patlıcanın tam mevsiminde olduğumzu bu günlerde besleyiciliğiyle ve lezzetiyle sofralarımızı süsleyecek bir lezzet..
Patlıcan Doğraması
Malzemeler
•    250 gr kuzu kuşbaşı et
•    1 yemek kaşığı domates salçası
•    1 adet kuru soğan
•    3-5 diş sarımsak
•    50 gr patlıcan
•    ½ çay bardağı sıvıyağ
•    200 gr nohut
•    2 adet domates
•    3 adet sivri yeşilbiber
•    1 adet limon
•    Kuru nane
•    4 su bardağı su
Yapılışı
Tencerede yarım çay bardağı yağda kuşbaşı etleri kavurun. Kavrulan etin üzerine diş diş doğranmış soğanları ilave edin ve soğanlar ölünceye kadar kavurmaya devam edin. Bu karışımın içine salçayı koyup karıştırın ve 4 bardak suyu koyup kaynamaya bırakın. Yemek kaynamaya başlayınca bir gece önceden ıslatılan nohutları ekleyin ve kısık ateşe et ile nohut pişene kadar kaynatın. Yemek piştikten sonra kuşbaşı şeklinde doğranmış patlıcanlar, kabukları soyulmuş doğranmış domatesler, yeşil biberler ve istenilen büyüklükte doğranmış sarımsakları ilave edin. Malzemelerin hepsi pişinceye kadar kaynatın ve pişmeye yakın 1 adet limonun suyunu sıkın. Bir tavada ise kızdırılmış yağın içine kuru naneyi atarak kavurun ve yemeğin üzerine dökün.
Afiyet Olsun.
Notlar:
•    Arzu ederseniz yağda kavurduğunuz kuru naneye kırmızı pul biberde ekleyebilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Gaziantep Baklavası

Gaziantep in baklavasının meşhur olduğunu bilmeyen yoktur değil mi? Eh Ramazan sofraları da baklavasız olmaz elbette.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

çok tatlı bol seohbetli iftar yemekleriniz için hazırlayabileceğiniz bir tarif olan Gaziantep Baklavasını paylaşmış. Her ne kadar incecik baklava yufkalarını açmak hüner gereketirse de, kendine güvenenler için işte tarifi..
Gaziantep Baklavası
Malzemeler
•    2 adet yumurta
•    1 çay bardağı süt
•    1 çay bardağı sıvıyağ
•    2 yemek kaşığı sirke
•    1 tatlı kaşığı kabartma tozu
•    ½ çay bardağı su
•    Aldığı kadar baklavalık un
İçi İçin:
•    Çekilmiş antep fıstığı ya da ceviz
Üzeri İçin:
•    150 gr tereyağı
Şerbeti İçin:
•    5 su bardağı şeker
•    4 su bardağı su
•    1 dilim limon
Açmak İçin:
•    Nişasta
Yapılışı
1.    Derin bir kaba yumurtaları kırıp, sütü, sıvıyağı, sirkeyi ve suyu ekleyerek iyice çırpın.
2.    1 yemek kaşığı limon suyunu, 14 yemek kaşığı tepeleme unu, bir tutam kabartma tozunu ekleyip hamuru yoğurun.
3.    Hamuru 45 bezeye bölüp, çay tabağı büklüğünde açın.
4.    10’ar adet üst üste koyup tekrar tepsi büyüklüğünde açın.
5.    Tepsiyi yağlayıp açılan yufkayı serin fakat her açılan beze arsına bol nişasta eklemeyi unutmayın.
6.    Bu işlemi tüm bezeler bitinceye kadar yapın ve ikinci yufkanın üzerine bol bol fıstık serpip diğer yufka ile kapatın.
7.    Tepsi bittikten sonra son yufkayı da serdikten sonra bıçağın tersi ile kenarlarını düzeltin.
8.    Baklava şeklinde dilimleyerek üzerine tereyağı sürüp 170 °C fırında nar gibi kızartın.
9.    Şerbeti de önceden pişirip, soğuttuktan sonra tepsiye dökün.
10.  Üzerini yine Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

Kulak Mantı (Sinop Usulü)

Mantı deyince sizin içinde akan sular duruyorsa, her türlüsünü her cinsini seviyorsanız, işte sizin için bir tarif var şimdi sırada. Nevin hanımın bizimle paylaşmış olduğu Sinop yöresinde kulak ismi verilen bu mantı eklenen ceviz ile farklı bir lezzet kazanmış..
Mantı (Sinop Usulü Kulak)
Malzemeler
Hamuru İçin
•    1 yumurta
•    Yeteri kadar un
•    Tuz
İçi İçin
•    Kıyma
•    Maydanoz
•    Kuru soğan
•    Karabiber
•    Tuz
Üzeri İçin
•    Tereyağı
•    Pul biber
•    Biber salçası
•    Dövülmüş ceviz
Yapılışı
Unu bir kaba alın ve içine bir yumurta kırın.Tuz ilave edip su ile yoğurun.Hamur kulak memesinden sert olduğunda yoğurmayı bırakın ve bezelere ayırın. Diğer taraftan kıymaya kuru soğan rendelenir, maydanoz doğranır, tuzu, karabiberi ve pul biberi ekleyerek karıştırılır. Ayırdığınız bezeleri oklava yardımı ile 1 cm inceliğinde açın. Hamurları kare şeklinde kesip kıymalı karışımı içlerine doldurun ve üçgen şeklinde katlayarak uçlarını iyice kapatın. Tencerede suyu kaynatın. Kaynayan suyun içerisine bir miktar tuz ilave edin ve mantıları bu suda haşlayın. Haşlayıp süzdüğünüz mantıları tepsiye alın. Bir tavada tereyağını eritin içine biber salçası ve pul biberi yakın mantının üzerinde gezdirin. Bol ceviz eşliğinde ikram edin.
Afiyet olsun.
Nevin ÖZAY
Notlar:
•    Arzu ederseniz ceviz yerine yoğurt ekleyerekte servise sunabilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Hünkar Beğendi

Adından da anlaşıldığı gibi Osmanlı da saray mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir hünkârbeğendi. Osmanlıdan günümüze taşınan, Patlıcanın kuzu etiyle muhteşem birlikteliğinden oluşan bu lezzet gerçekten hünkarlara layık bir tatdır. Sizde evinizde bu tarif ile Hünkar Beğendi hazırlayıp, iftar sofralarınızda misafirlerinizi sultanlara layık bir şekilde ağırlamak istemez misiniz?
Hünkar Beğendi
Malzemeler
Tas kebabı için:
•    500 gr. Kuşbaşı dana eti
•    2 adet soğan
•    2 adet domates
•    1 tatlı kaşığı domates salçası
•    ½ çay kaşığı tarçın
•    1 çay bardağı sıcak su
•    Karabiber
Beğendi için:
•    2 adet patlıcan
•    2 yemek kaşığı un
•    2 yemek kaşığı tereyağı
•    1.5 su bardağı süt
•    50 gr. Kaşar peyniri
•    Tuz
Servis için:
•    2 adet domates
•    4 adet sivri biber
•    Maydanoz
Yapılışı
1.    Kuşbaşı et, küp küp doğranmış soğan ve salçayı yüksek ateşte 2 dk. kavurun.
2.    Domateslerin kabuklarını soyarak mutfak robotunda ezin.
3.    Tarçın karabiber, domates ve sıcak suyu ilave edin.
4.    Suyunu çekinceye kadar pişirip ocağın altını kapatın.
5.    Patlıcanları közleyip kabuklarını soyun ve çatalla ezerek püre haline getirin.
6.    Un ve tereyağını bir tavada kavurarak patlıcan püresini ve tuzu ilave edin.
7.    Sütü ilave ederek hızlıca karıştırın ve ocağı kapatıp rendelenmiş kaşarpeynirlerini ekleyin.
8.    Hazırladığınız beğendiyi servis tabağına alarak üzerine tas kebaptan paylaştırın.
9.    Közlenmiş domates, biber ve maydanoz ile süsleyerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Pirpirim Ekşilisi

Benim ilk kez duyduğum Pirpirim semizotuna Antep te verilen isimmiş. Semizotu yemeğini çok sevsemde bu şekilde hiç pişirmemiştim. Nohut, mercimek ve pirinç ile lezzetine lezzet eklenen pirpirimi en kısa zamanda bende bu tarif ile deneyeceğim..
Pirpirim Ekşilisi
Malzemeler
•    1 demet semizotu (pir pirim)
•    2 adet domates
•    1 su bardağı haşlanmış nohut
•    ½ su bardağı pirinç
•    ½ su bardağı mercimek
•    ½ yemek kaşığı salça
•    ½ bardak sıvıyağ
•    Tuz, Nane ve Az limon tuzu
Yapılışı
Haşlanmış nohuta,  pirinç ve mercimek ilave edilerek 20 dakika kadar pişirilir. Üzerine ince kıyılmış semizotu ve küp doğranmış domates ilave edilerek 20-25 dakika kadar daha pişirilir. Ve 10 dakikada az ateşte dinlemeye bırakılır. Üzerine sıvı yağı kızdırıp kuru naneyi ekleyerek ve son olarak ocaktan aldığımızda yarım tatlı kaşığı limon tuzunu ilave edip karıştırarak servis ederiz.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Yapma Tarifi

Yapma Tarifi
Malzemeler
•    2 su bardağı köftelik bulgur
•    1 yemek kaşığı un
•    1 yemek kaşığı irmik
•    Tuz
•    Pulbiber
•    Karabiber
•    Ilık su
•    Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı
Bulgur ılık suda yarım saat ıslatılır. İçine irmik un tuz ve biberlerde eklenerek ve su ilave edilerek yoğurulur. Sakız gibi oluncaya kadar yoğurulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır. Avuç içinde yassılaştırılır ve düzgün daire şekli verilir. Daha sonra kızartılır ve gerek beş çaylarında gerek yemeklerde çorba ile servis edilir.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Tencerede Karnıyarık

Karnıyarığı çok seviyorsanız fakat yağlı olması nedeniyle sıcaklarda yiyeymiyorsanız, tam size göre bir tarifim var şimdi sırada.

Malzemeler
Tencerede Karnıyarık•    8 tane minik dolmalık patlıcan
•    4-5 adet domates
•    4-5 adet biber
•    ½ kg az yağlı kıyma
•    2 adet soğan
•    Tuz
•    Karabiber
•    Kırmızı biber
•    1 yemek kaşığı salça
Yapılışı
Patlıcanlar alacalı soyulur ve yarım saat tuzlu suda bekletilir. Daha sonra kıyma ince kıyılmış soğan ve baharatlar karıştılarak iç harcı hazırlanır. Kıyma ortadan ikiye böldüğümüz ancak birbirinden tam ayrılmayacak şekilde olan patlıcanların arasına doldurulur. Tencereye dolma dizer gibi dizilir. Üzerine dilimlediğimiz domates ve biberlerde konur. Son olarak 1 yemek kaşığı salçayı 2 bardak suda eritip tencereye ilave ederiz. Orta hararetli ateşte 45-50 dakika pişiririz.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Karalahana Sarması

Sarmalar, dolmalar Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri bana göre. Tabi bu kadar leziz yemeğin yapımıda oldukça zahmetli. Bu nedenle en çok bayramlarda, özel davetlerimizde yada ramazan aylarında hazırlıyoruz çoğumuz. Ama benim için hergün olsa yerim diyebileceğim lezzetlerden biri bu tarif… Özellikle de bol kıymalı bu lahana sarması tarifim. Salçalı sosun yanında yerken lezzetine öyle kapılıyorum ki kaç tane yediğimi bile anlamıyorum. İftar sofralarınıza en çok yakışacak bu lezzeti hep ben anlattım. Ee şimdi paylaştığım bu tarifi deneme sırası sizde. Hadi şimdiden afiyet olsun.:)
Karalahana Sarması
Malzemeler
•    1 kg karalahana
•    ½ çay bardağı zeytinyağı
•    250 gr kıyma
•    1,5 su bardağı pirinç
•    1 yemek kaşığı domates salçası
•    3 adet soğan
•    1 su bardağı ince doğranmış maydanoz
•    Kimyon
•    Kuru nane
•    Karabiber
•    Pulbiber
•    Tuz
Üzeri İçin
•    1 yemek kaşığı salça
•    1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
1.   Karalahanaları yıkayın ve tencerede kaynattığınız tuzlu suya atarak yumuşayıncaya kadar haşlayın.
2.   Haşladıktan sonra süzün ve soğumaya bırakın.
3.   Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın.
4.   Üzeirne kıyma, pirinç, zeytinyağı, tuz, salça, maydanoz, kimyon, karabiber, pul biber ve naneyi ekleyerek karıştırın.
5.   Hazırladığınız bu harcı haşladığınız lahana yapraklarına doldurarak sarın.
6.   Tencerenin zeminine karalahana yaprakları serip dolmalarınızı dizin.
7.   En üste zeytinyağı gezdirin ve üzerini uygun büyüklükte bir tabakla kapatın.
8.   Dolmaların hizasını kaplayacak şekilde sıcak su ekleyin ve orta ateşte pişirin.
9.   Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve dolmalar yumuşayana kadar pişirin.
10. Üzeri için tereyağını bir tavada eritin ve bu yağda salçayı 4 dakika kavurun.
11. Pişen dolmalarınızın üzerine salçalı sosu gezdirin ve sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Karalahana sarmasının üzerine sarımsaklı yoğurt dökerekte servis edebilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Mantı

Sarımsaklı yoğurtlu, domates soslu mis gibi ev Mantısına kim hayır diyebilir ki? Sofralarımızda hep görmek istediğimiz ama zorluğu nedeniyle sofraalrımıza çok sık konuk edemediğimiz Mantının, alışık olmayan için her ne kadar yapımı biraz oyalayıcı olsa da tarifini sizlerle paylaştığım bu ev Mantısıyla eşinize ya da çocuklarınıza büyük bir sürpriz yapabilirsiniz.
Mantı
Malzemeler:
Hamuru İçin:
•    300 gr. un
•    2 adet yumurta
•    Kaynatmak için su
İç Malzeme İçin:
•    200 gr. kıyma
•    1 adet soğan
•    Tuz, karabiber
Sosu İçin:
•    3 adet domates
•    1 diş sarımsak
•    1 tatlı kaşığı domates salçası
•    Tuz, toz fesleğen
Süslemek İçin:
•    10 gr. tereyağı
•    Tuz, pul biber, kuru nane
•    4 diş sarımsak
•    150 gr. çırpılmış yoğurt
Yapılışı
1.    Hamuru için öncelikle yoğuracağınız kaba unu alın.
2.    Ortasını açarak yumurtayı, tuzu ve suyu ilave ederek hamurun daha iyi açılabilmesi için toplanana kadar iyice yoğurun.
3.    Hamuru 3 bezeye ayırarak üzerine bir bez örtüp, 20 dk. dinlendirin.
4.    İç malzemesini hazırlamak için; soğanı rendeleyip kıymayı, tuzu ve karabiberi karıştırın.
5.    Sarımsakları ve domatesleri rendeledikten sonra sarımsağı domates sosuna koymak için ayırın.
6.    Yoğurtla geri kalan rendelenmiş sarımsakları karıştırarak sarımsaklı yoğurt elde edin.
7.    Bir tavaya rendelenmiş domatesleri, sarımsağı, domates salçasını, tuz ve isterseniz toz fesleğeni koyun.
8.    Domatesler suyunu çekene kadar sürekli karıştırarak pişirin.
9.    Yufkaları 1-2 mm kalınlığında açtıktan sonra 1,5 cm büyüklüğünde kareler kesin.
10.  Hamurların ortalarına bir miktar koyun ve dört köşesi üst ortada birleşecek şekilde kapatın.
11.  İçine un serpmiş olduğunuz tepsiye mantıları aktarın.
12.  170 °C ayarladığınız fırında fazla kızartmadan 10 dk. gibi bir zaman içerisinde fırınlayın.
13.  Mantıları haşlayacağınız derin bir tencerede su kaynatın.
14.  Su kaynayınca içine mantıları atın ve yapışmaması için karıştırarak pişirin.
15.  Mantıyı servis tabağına alarak üzerine domates sosunu dökün.
16.  Sarımsaklı yoğurdu ilave edip ayrı bir tavada erittiğiniz tereyağını tuz, nane ve pul biberi ile yakıp mantının üzerine gezdirin.
17.  Daha sonra sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Etli Kuru Fasulye

Nefis bir pirinç pilavı yanında Etli Kuru Fasulye yemeğine kim hayır diyebilirki? Türk mutfağının klasik yemeklerinden olan ve birçok kişide tutku haline gelen bu lezzet bizim evde de çok seviliyor doğrusu. Dana etiyle hazırladığım bu kuru fasulye yemeğine sizde hayır diyemeyenlerdenseniz birde benim tarifimle bu lezzeti pratik bir şekilde yaparak tereyağlı bir pirinç pilavı eşliğinde nefis sofralar hazırlayabilirsiniz.
Etli Kuru Fasulye
Malzemeler
•    300 gr kuşbaşı dana eti
•    2 domates
•    ½ yemek kaşığı biber salçası
•    2 adet sivri biber
•    2 adet büyük boy soğan
•    2 su bardağı kuru fasulye (akşamdan ıslatılmış)
•    2 yemek kaşığı terayağı
•    Tuz
•    Karabiber
Yapılışı
1.   Bir önceki akşamdan ıslattığınız fasulyeleri suyla birlikte bir tencerede haşlayın.
2.   Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın.
3.   Ayrı bir tencerede tereyağını erşitin ve doğranmış soğanları bu yağda hafif pembeleşene kadar kavurun.
4.   Etleri üzerine ilave edip suyunu çekene kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte pişirin.
5.   Biberleri küçükü küçük doğrayın ve bu karışma ilave edip 2-3 dakika hepsini bir çevirin.
6.   Domatesleri rendeleyip biber salçasıyla birlikte üzerine ekleyip karıştırın.
7.   Diğer tencerede kaynayan fasulyeleri suyuyla birlikte bu karışama ilave edin.
8.   Üzerine tuz ve karabiber ekleyerek fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.
9.   Piştikten sonra sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Kadayıf Dolması

Tatlı deyince, ilk aklıma gelen lezzetlerden birisi olan kadayıf ile hazırladığım bu bol ceviz ve bol şerbetli kadayıf dolmaları da kaymak yada dondurma eşliğinde sık sık sofralarımızı süslüyor.
Kadayıf Dolması
Malzemeler
•    500 gr kadayıf
•    4 yumurta
•    1-1.5 su bardağı dövülmüş ceviz
•    1 su bardağı süt
Kızartmak İçin
•    1 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti İçin
•    3 su bardağı toz şeker
•    ½ limonun suyu
•    4 su bardağı su
Yapılışı
1.   Şerbeti için, şeker ve suyu bir tencerede kaynatın.
2.   Şerbet kaynamaya başladığında ½ limonun suyunu ekleyip 15 dakika daha kaynatın ve ılımaya bırakın.
3.   Kadayıftan parçalar koparıp avcunuzun içine alın ve içine ceviz koyarak sarma sarar gibi sarın.
4.   Kadayıf bitene kadar aynı işlemi yapın.
5.   Yağı bir tavaya koyup kızdırın.
6.   Süt ve yumurtayı cam bir kasede çırpın ve hazırladığınız kadayıf sarmalarını bu karışıma batırın ve her tarafının iyice çekmesini sağlayın.
7.   Karışıma batırdığınız kadayıfları kızgın yağda kızartın.
8.   Kadayıflar sıcakken üzerine ılık şerbeti dökün ve soğuduktan sonra servis edin.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Arzu ederseniz kaymak eşliğinde servis edebilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Muhammara

Muhammara, Güneydoğu Anadolu bölgemizin Antep ilinin mutfak kültürüne ait bir lezzettir. Aslında Güneydoğu Anadolu bölgemize de daha güneyden kazandırılmış bu lezzetin gerçek tadı ise bol acılıdır. Bizde acı pek sevilmediğinden siz vermiş olduğum tarife acı pulbiber ekleyip salça olarakta acı biber salçası kullanabilirsiniz. Kolay ve sevilen bir meze tarifi olan Muhammarayı sabah kahvaltılarınızda da iştah açıcu olarak servis edebilirsiniz.
Muhammara
Malzemeler
•    1 su bardağı ceviz içi
•    2 dilim bayat ekmek içi
•    1 adet limon
•    1 fincan zeytinyağı
•    2 diş sarımsak
•    Kimyon, kırmızıbiber
•    Maydanoz
•    Yeşil biber
•    1 yemek kaşığı salça
Yapılışı
1.    Cevizleri dövüp, bir kâseye koyun ve ıslattığınız ekmeklerin suyunu sıkıp, cevize ilâve edin.
2.    Sarımsakları döverek, sarımsağı ve diğer malzemeleri de katıp, hepsini iyice karıştırın.
3.    Kayık salata tabağına koyup, servis yapın.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Yapmış olduğunuz mezeyi bir kavanoza koyup, buzdolabında uzun süre bekletebilir, gerektikçe de çıkarıp servis yapabilirsiniz.
•    İsterseniz labne peyniri de kullanabilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Patlıcan Kebabı (Antep Usulü)

Kebap severmisiniz? Peki bu akşam sofralarınıza o çok sevdiğimiz kebap lezzetini taşımaya, evinizde kebapçılara taş çıkartıcak bir kebap hazırlamaya ne dersiniz?
Antep Usulü Patlıcan Kebabı
Malzemeler
•    2 kg kebaplık patlıcan
•    750 gr az yağlı kıyma
•    1 kg domates
•    ½ kg biber
•    tuz
•    Pulbiber
•    Karabiber
Yapılışı
Patlıcanlar uzunluğuna göre 3-4 parçaya bölünür. Biber ve domatesler de aynı şekilde bölünerek hazırlanır. Kıymaya baharatlar eklenip yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar halinde tepsiye bir kıyma bir patlıcan olacak şekilde ard arda dizilir. Patlıcan ve etler bittiktekten sonra üzerine biber ve domatesler konulur. Tuz eklenerek fırına sürülür. Biz burada pide fırınlarında pişirtiyoruz. Evde ise yaklasık 1 saat 160 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Babagannuş

Babagannuş ülkemizde Güneydoğu Anadolu bölgesinin mutfak kültürüne ait, ama asıl kökeni Arap olan patlıcanlı bir mezedir. Her ne kadar ben meze desemde bazı yerlerde yemek olarakta servis edilmektedir. Meze yada yemek her kategoride, sizde benim gibi patlıcanın her türlüsünü sevenlerdenseniz bu yoğurtlu muhteşem mezeyi çok seveceksiniz.
Babagannuş
Malzemeler
•    5 adet bostan patlıcanı
•    1 kg yoğurt
•    6 diş sarımsak
•    1 limonun suyu
•    Tuz, zeytinyağı
Yapılışı
1.    Yoğurdu bir tülbent üzerine alarak 4-5 saat suyunu süzdürün.
2.    Patlıcanı ocakta ya da fırında közleyerek kabuklarını soyun.
3.    Limon suyunu üzerine sıkın ve yine 4-5 saat limon suyunun içinde bekletin.
4.    Beklenilen sürenin sonunda patlıcanın koyu renkli çekirdekleri varsa temizleyin.
5.    İnce ince kıyın, yoğurt, ezilmiş sarımsak ve birazda tuz serperek karıştırın.
6.    Servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı gezdirip servis yapın.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Babagannuş bekletme işlemi yapmadan da hazırlanabilir fakat bekleyerek yaparsanız lezzetini daha iyi olur.
•    Bekleme işlemini bir gün önceden de yapabilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>