10 Şubat 2011 Perşembe

Enfes Aşure

Belki birçoğunuzun duyduğu gibi Aşure ismi verilen tatlının ortaya çıkışına dair bir inanış mevcuttur. Aşure Çorbası da denilen bu tatlı, İslam dininde inanılan peygamberlerden biri olan Nuh un tufandan sonra Aşure Günü nü kutlamak için geminin ambarında kalan erzakı karıştırıp bir tür tatlı yiyecek hazırlamasıyla ortaya cıkmıştır. İçinde birçok farklı malzeme kullanılan ve bir gelenek olarak bugün hâlâ müslümanlarca Aşure Günü yapılan tatlının böyle ortaya çıktığı öne sürülmektedir. Birkaç ana malzeme hariç, herkesin aşure tarifi ve içinde sevdiği mazlemeler farklıdır sanırım. Ve yapımı nekadar kolay görünsede ölçüleri tutturmak zordur. 
Nefis Aşure
Malzemeler
•    ½  kg. buğday
•    1 su bardağı nohut
•    1 su bardağı kuru fasulye
•    1 çay bardağı pirinç
•    100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış,
•    100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
•    1 kg. toz şeker
•    1 portakal kabuğu rendesi
•    2-3 adet karanfil
Süslemek İçin:
•    1 su bardağı fındık
•    1 su bardağı ceviz
•    1 adet nar
•    Tarçın
Yapılışı
Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm ve kuru kayısılar akşamdan ıslatılır. Aşurelik buğdayı yıkanır ve bir gece önceden 15,20 dk. haşlanır. Sabaha kadar bekletilir. Sabah buğday pişirmeye başlanır. Pirinç ıslatıp biraz bekletilir ve kaynayan buğdaya eklenip birlikte pişirilir. Diğer taraftan bakliyatlar da düdüklü tencerede pişirilir. Aşurenin başında durmakta fayda var, sürekli karıştırmanız gerekli tahta kaşıkla devamlı karıştırın. ve sıcak suyunuz hazır olsun, buğdaylar suyunu çektikçe sıcak kaynar su eklemeye devam edin. Buğdaylar pişip, kıvamı koyulaşmaya başladığında düdüklüde pişmiş olan bakliyatları aşureye ekleyiniz. Hepsi özleşmeye başlayınca, kuru üzüm, küp kesilmiş kayısıları, karanfil ve portakal kabuklarını ekleyip pişirmeye devam edin. Hemen ardından şekeri ilave edip eriyene kadar tencerenin başından ayrılmayalım. Şekeri ekledikten yaklaşık 20 -30 dk. daha kaynattıktan sonra kıvamını almış oluyor, ocağımızı kapatıp aşureyi kaselerimize paylaştırırız.

Afiyet olsun.

lezzetarifleri.blogspot.com/

0 Yorum Ekle:

haberler