26 Şubat 2012 Pazar

Portakallı Kek Tarifi

Malzemeler:
3 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı portakal suyu
1 su bardağından biraz eksik sıvı yağ
2.5 su bardağı elenmiş un
1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı:
Önce yumurta ile şeker köpürünceye kadar çırpılır diğer malzemelerde eklenerek kek kalıbında 185 derecede fırının kapağı açılmadan pişirilir.



Afiyet Olsun
Portakallı Kek Tarifi

İlgili Aramalar: portakallı kek tarifleri , portakallı kek tarifi , oktay usta portakallı kek , portakallı kek oktay usta , portakallı kek nasıl yapılır , oktay usta portakallı kek tarifi , portakallı kek tarifi oktay usta
Devamını Oku >>

Açma Tarifi

Malzemeler:
Bir bardak ılık su
Bir paket yaş maya
Bir bardak süt
Bir bardak sıvı yağ
3 çorba kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tuz
un, yumurta

Hazırlanışı:
Bir bardak ılık suda Bir paket yaş mayayı eritin.Bir kaba Bir bardak sütü, sıvıyağı, 3 çorba kaşığı şekeri ve Bir çay kaşığı tuzu koyun. Bir miktar un ilave edin. Hamur haline getirin.Yapılan hamuru Bir saat bekletin sonra maya ile bir süre daha yoğurun ve yuvarlak şekil verin.Tepsiye yuvarlak şekilde koyulduktan sonra yumurta sarısı sürün.
Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: denenmiş açma tarifi , açma simit tarifi , yumuşak açma tarifi , pastane açma tarifi , açma tarifi resimli , en güzel açma tarifi , kolay açma tarifi , güzel açma tarifi , açma kete tarifi , mayalı açma tarifi , oktay usta açma tarifi , açma tarifi oktay ustadan , oktay ustadan açma tarifi , sade açma tarifi , kuru maya ile açma tarifi , açma tarifi portakal ağacı , açma tarifi kuru maya , haşhaşlı açma tarifi
Devamını Oku >>

20 Şubat 2012 Pazartesi

Kadınbudu Köfte Tarifi

Malzemeler:
½ kilo kıyma,
1 çay bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
1 yumurta,
karabiber, kimyon, tuz

Kızartmak için:
sıvı yağ,
2 yumurta,
1 su bardağı galeta unu veya normal un

Hazırlanışı:
Pirinci yumuşayana kadar suda haşlayın, sonra süzgüye koyun suyu süzülsün.
Soğanı çok ince doğrayın.
Yarım kilo kıymanın yarısını, soğanla beraber az yağda kavurun. Soğumaya bırakın.
Yoğurma kabına kavrulan kıymayı, çiğ kıymayı, haşlanmış pirinci koyun. Üzerine 1 yumurta kırın, karabiber, kimyon ve tuzunu ilave edin hepsini iyice yoğurun. Yoğurduğunuz köfteyi, buzdolabında yarım saat bekletin. Köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın. Elinizde yuvarlayıp hafifçe yassılaştırın.. Köfteleri tepsiye sıralayın, tepsinin kenarına galeta unu dökün, derin bir kâseye iki yumurta kırın azıcık tuz koyup çırpıcıyla iyice çırpın. Köfteleri önce galeta ununa sonra çırptığınız yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın. Kızarttığınız köfteleri, önce kâğıt havlu koyduğunuz tabağa koyun, sonra servis tabağına alın, yanında domates, biber veya roka salatasıyla servis yapın.

Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: fırında kadınbudu köfte , kadınbudu köfte yapılışı , kadınbudu köfte yapımı , kadınbudu köfte tarifleri , kadınbudu tarifi , fırında köfte tarifleri , kadın budu tarifi , kadınbudu köfte tarifi tarifleri , kadınbudu , kadin budu köfte tarifi , kadınbudu kofte tarıfı , köfte çeşitleri oktay usta , kadınbudu köfte tarif , kadınbudu köfte nasıl yapılır , kadınbudu köftenin tarifi , güzel köfte nasıl yapılır , kadın budu köfte nasıl yapılır , kadınbudu köfte tarifi resimli , tavuklu kadınbudu köfte , kadınbudu köfte oktay usta , oktay ustadan kadınbudu köfte , oktay usta kadınbudu köfte , oktay usta kadınbudu köfte tarifleri
Devamını Oku >>

Inegol Köfte Malzemeleri

250 ml lik su bardağı ile ölçünüz
500 gr kıyma (kaburgadan)
1/4 su bardağı çekilmiş kuru ekmek içi
1/4 su bardağı su
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat
yarım yemek kaşığı limon suyu
1 orta boy soğan
Devamını Oku >>

Kolay Köfte Tarifi

Malzemeler:
Yarım kg az yağlı kıyma
1 Adet soğan
2 Dilim ekmek içi
1 Adet yumurta sarısı
1 Tutam tuz
1 Tutam karabiber
1 Tutam kimyon
6-7 Sap maydanoz
Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:
Soğanı randeleyip, kıymanın üzerine ekleyin. Belli bir süre suda beklettiğiniz ekmek içini de ufalayarak kıymanın üzerine ekleyin. İnce ince kıyılmış maydanozu ve diğer malzemeleri kattıktan sonra kıymayı iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle ince uzun bir şekil verip hafifçe bastırın.
Kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartın. Haşlanmış sebzelerle birlikte servis yapın.

Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: mangal köfte tarifi , mangalda köfte tarifi , izmir sulu köfte tarifi , tavuk köftesi nasıl yapılır , ızgara köfte , sulu köfte yapımı , sandal köfte tarifi , fırın köfte tarifi , kadınbudu köfte tarifi tarifleri
Devamını Oku >>

Brokoli Çorbası

Çorbalar arasında çok faydalı olanlardan biriside Brokoli Çorbası.Bom vitamini ile yemyeşil bir çokrba yapabilirsiniz.Çocuklar ve gençlerin çok seveceğini ummuyorum ama siz sağlık açısından gene de denemelisiniz diye düşünüyorum.

Malzemeler:
500 Gram brokoli
2 Çorba kaşığı tereyağ
1 Çorba kaşığı un
1 Tablet tavuk bulyon
2 Bardak süt
Tuz

Yapılışı:
Brokoliyi 7 su bardağı su ile haşlayın.Brokolinin sapları yumuşayınca kaynama suyu ile birlikte blendır ile püre haline getirin.
Başka bir tencerede tereyağ ile unu kavurun.Brokoli püresi ve tavuk bulyonu ekleyip kaynatın.Biraz kaynadıktan sonra sütü ilave ederek karıştırın.Tuzunu ekleyip,üzeri için isteğe bağlı tereyağında pulbiber eritip,çorbanın üzerine gezdirip servis yapın.

Afiyet Olsun
Brokoli Çorbası
Devamını Oku >>

18 Şubat 2012 Cumartesi

Bakla Yemeği Tarifi

Malzemeler:
Bir kilo taze bakla
İki adet soğan
Bir yemek kaşığı salça
İki çay kaşığı kırmızı tozbiber
tuz
Bir tatlı kaşığı toz şeker
yarım limonun suyu( isterseniz)
Üç su bardağı kaynar su
Bir çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
Taze baklaları güzelce başlarını alıp 3’e yada ikiye bölün. Bol suda yıkayın.
Soğanşları yemeklik doğrayın.
Sıvıyağı tencereye alın.
Soğanları katın ve şeffaf bir renk alana kadar kavurun.
Daha sonra baklaları ve salçasının da tencereye katın, karıştırın ve yaklaşık 6-8 dakika kadar kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.
Tencereye kırmızı toz biberini karıştırın ve sıcak suyunu ilave edin.
Tuzunu istediğiniz ölçüde ilave edin.
Orta hararetli ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve dereotuyla ikram edebilirsiniz.

Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: iç bakla yemeği , kuru bakla yemeği , bakla yemeği nasıl yapılır , bakla yemeği tarifi , bakla nasıl pişirilir , zeytinyağlı bakla yemeği , bakla yemeği tarifi oktay usta , enginarlı bakla yemeği , taze bakla yemeği , oktay usta bakla yemeği , taze bakla yemeği tarifi , zeytinyağlı bakla yemeği tarifi , bakla tarifi , bakla içi yemeği , bakla yemeği oktay usta , bakla yemeği tarifleri , yeşil bakla yemeği , iç bakla yemeği tarifi
Devamını Oku >>

Gdo Yemezler

Biyogüvenlik Kurulu'nun 13 GDO'lu mısır çeşidinin ithalatına onay vermesinin ardından hemen harekete geçmiş ve yüzbinlerin sesini duyurmaya başlamıştık. Bu seslerden biri de seninkiydi. Kısa süre önce Kurul 9 yeni mısır çeşidini halkın görüşüne açtı, sırada doğrudan sofrana gelecek patates gibi gıdalar var.

İthalat kararının iptal edilmesini sağlamak ve yeni ürünlerin ithal edilmesini önlemek için şimdi yüzbinler değil milyonlar olmamız gerek.

Soframızda GDO'lu ürün istemiyorsak bunu herkese göstermeliyiz. Bunun için "Yemezler" sayfanı paylaş, paylaştıkça hem kampanyayı yaymamıza yardım et, hem de rozet topla... GDO çılgınlığına birlikte dur diyelim.

Şimdi hep birlikte haykıralım: Yemezler!
Devamını Oku >>

Tavuk Tantuni

Malzemeler:
250 Gram Tavuk Budu
3 Biber
3 Domates
3 Diş Sarımsak
1 Soğan
1 Çorba Kaşığı Kırmızı Biberli Tuz
10 Adet Lavaş
1 Tutam Yeşil Soğan
1 Tutam Maydanoz
Taze Kekik
Sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Kimyon

Hazırlanışı:
Tavuğu küp küp doğrayın. Tavaya yağ döküp kavurun. Soğanı, sarımsağı, domatesi, biberi ve yeşil soğanı doğrayın. Tavuğun üzerine soğanı ve sarımsağı ilave edip kavurmaya devam edin. Domatesi ekleyin ve karıştırın. Sırasıyla biberi, yeşil soğanı, taze kekiği tavaya ilave edin. Biberli tuzu dökün. Baharatlarını da atıp biraz daha karıştırın ve altını kapatın. Altını kapattıktan sonra doğranmış maydanozu dökün ve karıştırın. Lavaşları açıp tantuniyi hepsine paylaştırın ve dürüm şeklinde sarın.

Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: oktay usta tavuk yemekleri, resimli tantuni tarifleri, Tantuni, tantuni oktay usta, tantuni yemek tarifi, tavuk, Tavuk Tantuni nasıl yapılır, Tavuk Tantuni oktay usta, tavuk tantuni tarifi, tavuk tantuni tarifleri, Tavuk Tantuni tavuk yemeği, Tavuk Tantuni yapılışı, Tavuk Yemekleri, tavuklu, tavuklu tantuni, tavuklu tantuni yemekleri
Devamını Oku >>

Pizza Sosu Tarifi

Pizzzayı pizza yapan en önemli farktörlerden birisi pizza sosu dur.Çünkü o kadar çok çeşitlilik mevcuttur ki neredeyse her türlü tadı alabilirsiniz.Pizzayı sossuz yemek kuru kuru bayat ekmek yemeğe benzer.Ama üstüne sosu döktük mü sanki sıcak ateşte pişmiş tazecik ekmek yemiş gibi oluruz.Geçen yazımızda paylaştığımız pizza tarifinden sonra şimdi de pizza sosu tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Malzemeler:
Altı adet iri domates veya ona yakın miktarda ( yaklaşık 500 600 gr ) domates püresi
Üç dolu kaşık domates salçası
Bir çorba kaşığı şeker
Tatlı kaşığının dörtte biri miktarda tatlı toz karabiber ( bir diğer adıda paprika )
Tatlı kaşığının gene dörtte biri miktarda karabiber
Bir yada iki tatlı kaşığı tuz
İki diş ince kıyılmış sarımsak
Üç çorba kaşığı zeytinyağı ( sızma )

Yapılışı:
Taze domates kullanmayı düşünüyorsanız, domatesleri soymalısınız. Soyduğunuz domatesleri robottan geçirdikten sonra . ince delikli süzgeçle güzelce süzerek bir kaba alın.
Bütün malzemeleri bir tencereye alın. Ocak üzerinde kaynatın. Daha sonra ocağın ayarını kısarak 17 - 20 dakika kadar pişirmeye devam edin.
Sosu sıcak durumdayken cam kavanoza aldıktan sonra, kavanozun kapağını kapatıp kavanozu ters çevirin. Bu işlemin amacı soğumasını hızlandırmaktır. Soğuduktan sonra kavanozu düz çevirin.
Kavanozu hiç açmazsanız 2 - 4 ay arası saklayabilirsiniz.

Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: pizza sosu tarifi , pizza sosu nasıl yapılır , pizza sosu yapılışı , domates sosu tarifi , pizza sosu nasıl hazırlanır , pizza sosu tarifleri
Devamını Oku >>

Havuçlu Kek

Malzemeler:
Dört Adet Yumurta
BirSu Bardağı Sıvı Yağ
İki Su Bardağı Şeker
Üç Su Bardağı (Rendelenmiş) Havuç
İki Buçuk Su Bardağı Un
Bir Su Bardağı (İri Çekilmiş) Ceviz
Bir Adet Limon Kabuğu Rendesi
İki Tatlı Kaşığı Tarçın
Bir Paket Kabartma Tozu
Bir Paket Vanilya

Yapılışı:
Yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın. Yağı ekleyin ve çırpmaya devam edin.
Toz malzemeleri (un, tarçın, kabartma tozu ve vanilya) bir kaba eleyin. Limon kabuğu ve havuç rendesini ekleyin.
Çırptığınız sıvı malzemeyi (yumurta, şeker, yağ) karışıma ekleyerek çok az daha karıştırın.
Katı yağ ile yağlayıp, un serptiğiniz kalıba dökün ve 180 derecede yaklaşık 50 dk. (batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar) pişirin.

Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: havuçlu tarçınlı kek , havuçlu kek oktay usta , havuçlu tarçınlı kek tarifi , tarçınlı havuçlu kek , havuçlu kek tarifleri , kremalı havuçlu kek , oktay usta havuçlu kek tarifi , oktay usta havuçlu kek , havuçlukek , havuçlu kek tarifi oktay usta , havuçlu kek tarifleri resimli , havuçlu kek yapımı , oktay usta havuçlu tarçınlı kek , kolay havuçlu kek tarifi , havuçlu kek nasıl yapılır , oktay ustadan havuçlu kek tarifi , havuçlu kek oyunu , havuçlu kek tarif , oktay usta havuçlu kek kekler , oktay usta kekler
Devamını Oku >>

Muhallebi Tarifi

Malzemeler:
Bir Kg. süt (2 şişe),
Bir Su bardağı toz şeker,
Yarım Su bardağı pjrinç unu,
İki Yumurta sarısı,
Bir Su bardağı su

Yapılışı:
Sütü şekerle kaynatınız,
Pirinç ununu 1 bardak su ile eziniz,
Pirinç ununa 2 yumurta sarısı ilâve ediniz ve iyi­ce karıştırınız,
Bu karışımı kaynamakta olan sütün içine karıştı­rarak ilâve ediniz,
Karıştırarak pişiriniz, koyulaşınca ateşten alınız,
Üstü kabuk bağlamaması için tekrar 1-2 dakika karıştırarak sıcaklığını azaltınız,
Ilıkken küçük kâselere boşaltınız.

Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: muhallebi tarifleri , sade muhallebi , damla sakızlı muhallebi , kadayıflı muhallebi tatlısı , muhallebi nasıl yapılır , sakızlı muhallebi tarifi , muhallebi yapımı , sade muhallebi tarifi , sütlü muhallebi , sütlü muhallebi tarifleri , muhallebi tatlısı , muhallebi yapılışı , muhallebi çeşitleri , kolay muhallebi tarifi , muhallebi tarifi sade , oktay usta muhallebi , sade muhallebi tarifleri , muhallebi tarifleri resimli , su muhallebi tarifi , muhallebi tatlıları , muhallebi tarifi resimli , muhallebi tarif
Devamını Oku >>

Kıymalı Pide Tarifi

Türk kültüründe çok önemli bir yere sahiptir Kıymalı Pide.Sadece kıymalı pide değil birbirine çok benzeyen ama büyük farklar taşıyan birçok yemeğimiz var.Örneğin Kıymalı Pide,Lahmacun,Cantık,Etli Ekmek v.b Bu liste daha da uzatılır.Birbirlerine benzeseler de çok büyük farklara sahipler.Sizde evinizde bu güzel lezzetlerden Kıymalı Pideyi aşağıdaki tarife uyarak yapabilirsiniz.

Hamuru için malzemeler:

4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
40 gram yaş maya
1 adet yumurta sarısı
1 adet yumurta
1 kahve fincanı tereyağı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz

Kıymalı pide malzemeleri:
250 gram kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
6-7 dal maydanoz
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Ilık sütte mayayı eritin ve kabarana kadar bekletin.
Tereyağını eritin.
Unu yoğurma kabına aktarın.
Ortasını açın ve erittiğiniz tereyağının yarısı, yumurtayı, mayalı sütü ve tuzu ekleyip yoğurun.
Üzerini nemli bir bezle örtüp iyice kabarana kadar ılık bir ortamda bekletin.
Soğanların kabuklarını soyup ince doğrayın.
Sivri biberleri ve maydanozu kıyın.
Tereyağının kalanı ile soğanları ve biberleri kavurun.
Kıymayı ilave edip karıştırarak kavurmaya devam edin.
Maydanoz, karabiber ve tuzu ekleyip iyice karıştırın.
Ocaktan alıp, ılınması için bekletin.
Mutfak tezgahına un serpin ve hamuru burada yoğurup 6 parçaya ayırın.
Her parçayı merdaneyle oval şekilde açın.
Kıymalı karışımı hamurlara paylaştırın.
Uzunlamasına olan kenarları iç tarafa doğru kıvırın.
Üzerlerine fırça yardımıyla sıvı yağı sürün.
Kenarlarına yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika pişirin.
Dilimleyip, sıcak servis yapın.

Afiye Olsun

İlgili Aramalar: kıymalı pide içi , kıymalı pide yapımı , kıymalı pide içi hazırlama , kıymalı pide yapılışı , kıymalı pide kalori , kıymalı pide nasıl yapılır , kıymalı pide içi nasıl hazırlanır , kıymalı pide tarifleri , oktay usta kıymalı pide , kıymalı yemekler , kıymalı pide tarifi , pide tarifi , kıymalı pide hamuru , kıymalı pide harcı , fırında kıymalı pide , pide çeşitleri , kıymalı pide malzemeleri , oktay usta pide tarifleri , kıymalı pide tarifi resimli , oktay usta kıymalı pide tarifi , evde kıymalı pide nasıl yapılır , kıymalı pide tarifi oktay usta , resimli kıymalı pide tarifi , evde kıymalı pide yapımı , kıymalı pide içi tarifi , kıymalı pide oktay usta , ev yapımı kıymalı pide , oktay usta kıymalı pide tarifleri , kıymalı pide içi hazırlanışı , kıymalı pide kalorisi
Devamını Oku >>

Mini Pizza Tarifi

Eğer bir anda hiç beklemediğiniz birisi size misafirliğe gelirse ne yapacağınızı bilemezsiniz.Elinizde hiçbir şey yoktur.Konuğunuza da rezil olmak istemiyorsunuzdur.Hemen çocuğunuzu bakkala gönderir kek,bisküvi gibi şeyler aldırırsınız.Artık bunu yapmanıza gerek yok.Aşağıdaki tarifi uygulayarak sizde evinizdeki misafirlerinize mini pizza yapabileceksiniz.Çayın yanında çok güzel gittiğini belirtmem lazım.

Malzemeleri:
Üç su bardagi un (500 gr)
1/2 cay bardagi cicek yagi
Birpaket kuru maya
Bir adet yumurta
Bir tatli kasigi tuz
Bir corba kasigi toz seker
alabildigince su

Ic malzemesi:
kiraz domates
sivri biber
dilimlenmis cekirdeksiz yesil zeytin
kasar peyniri
hazir domates sosu
kekik

Hazırlanışı:
Karistirma kabina unu döküyoruz. Ortasini havuz seklinde aciyoruz. Icine mayayi, yumurtanin beyazini, cicek yagini, unun üzerine de tuzunu, toz sekerini serpistiriyoruz.
Havuzun ortasindaki mayayi az miktarda su ile eritiyoruz ve yeterince su ile kulak memesi kıvaminda bir hamur hazirliyoruz. Hamuru iyi bir sekilde yoguruyoruz. Ceviz büyüklügünde bezeler halinde kesiyoruz. Yaglanmis (ben yagli kagit serdim tepsiye) bir firin tepsisine siralayip, parmak uclariyla bastirarak bezeleri yassilastiriyoruz.
Üzerine yumurta sarisi (ben yumurta kullanmadim ve domates sosundan sürdüm) sürüyoruz. Ayrica üzerine istenilen malzemelerden (domates, sucuk, zeytin, sivri biber ve kasar peyniri rendesi) koyup, tepsi mayasi geldiktan sonra 200 derece isitilmis firinda yaklasik 10 dakika kadar pisiriyoruz.

NOT: Altlari daha guzel kizarsin diye 10 dakikadan fazla sure tutabilirsiniz.

Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: mini pizza tarifi , mini pizza tarifleri , resimli mini pizza tarifi , minik pizza tarifi , mini pizza oktay usta , mini pizza yapımı , oktay usta pizza tarifleri resimli , oktay usta pizza yapımı , pizza tarifleri resimli , pizza tarifi oktay usta , pizza pizza
Devamını Oku >>

15 Şubat 2012 Çarşamba

Bisküvili Pasta

Malzemeler:
Üç çorba kaşığı un
İki adet yumurta
Bir paket vanilya
Üç çorba kaşığı kakao
Bir su bardağı şeker
Bir kilogram süt
Ara katlar için pötibör bisküvi

Yapılışı:
Bir tencerenin içine vanilya dışındaki bütün malzemeleri koyun ve topaklanmasına izin vermeden, durmadan karıştırarak pişirmeye başlayın
Karışım kaynamaya başladığında göz göz patlamaya başlayacaktır, bu kıvama gelince hemen ocaktan alın ve üzerine vanilyayı döküp karıştırın
Orta boy bir bir tepsi alın ve içine su ile ıslatıp bisküvileri dizmeye başlayın.
Bir kat bisküvileri dizince, hazırladığınız sıcak karışımın üç de birini bisküvilerin üzerine dökün
Bu şekilde bir sıra bisküvi, ardından biraz muhallebi karışımı dökecek şekilde, 3 veya 4 katlı bir pasta zemini hazırlayın.
En üst katıda hazırlayıp spatula ile düzeltin ve buzdolabına kaldırıp soğumaya bırakın
Birkaç saat sonra bisküvili pastanızı çıkarıp üzerine bol bol Hindistan cevizi döküp dilimleyerek servis edin

Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: cici bebe bisküvili pasta , bebe bisküvili pasta , bisküvili çikolatalı pasta , çikolatalı bisküvili pasta , meyveli bisküvili pasta , bebek bisküvili pasta , bisküvili pasta kreması , kremalı bisküvili pasta tarifleri , kremalı bisküvili pasta , bisküvili pastalar , pudingli bisküvili tatlı , kakaolu pasta keki tarifi , bisküvili muhallebili pasta , pudingli bisküvili pasta , hanımeller bisküvili pasta , elmalı bisküvili pasta , petibör bisküvili pastalar , kakaolu bisküvili pasta tarifleri , pudingli bisküvili pasta tarifi , kolay bisküvili pasta , kolay bisküvili pasta tarifleri
Devamını Oku >>

Pasta Keki Tarifi

Malzemeler:
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı sıvı yağ
On yemek kaşığı un
Bir buçuk su bardağı şeker
Dört yumurta

Yapılışı:
150 derece fırında en fazla yarım saatte pişiyor.Pişip soğuduktan sonra tam ortadan kesin ve içine istediğiniz karşımı hazırlayın sürün.

Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: pasta keki nasıl yapılır , pandispanya , pasta keki tarifleri , yaş pasta keki , pasta keki tarifi , rulo pasta keki , yaş pasta keki tarifi , hazır pasta keki ile yapılan pastalar , yaş pasta keki tarifi oktay usta , oktay usta yaş pasta keki tarifi , hazır pasta keki tarifi , yaş pasta keki nasıl yapılır , pasta keki yapımı , pasta tabanı tarifi , kakaolu pasta keki tarifi , pasta keki tarifi oktay usta , pasta keki ile yapılan pastalar , hazır pasta keki , yaş pasta keki tarifleri , rulo pasta keki tarifi , pasta keki nasıl hazırlanır
Devamını Oku >>

14 Şubat 2012 Salı

Kazandibi Yapılışı

Sütlü tatlılarımızın başında gelen Kazandibi Türk kültürünün belkide en önemli tatlılarından birisidir.Bu tatlı hafif olmasının yanında çokta sağlıklı olmasıyla yemeklerin vazgeçilmezidir.Sizde çocuklarınıza veya yakınlarınıza bu güzel tatlıyı yapabilirsiniz.

Malzemeler:
1 litre süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı pirinç un
1 su bardağı toz şeker
1 tutam tuz
4 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı:
Un, nişasta ve pirinç ununu derin bir kâse karıştırın.
İçine 1 su bardağı süt ekleyip topaklanmaması için iyice karıştırın.
Tencereye kalan sütü, toz şeker ve tuzu alıp karıştırın.
Orta dereceli ateşte sürekli karıştırarak kaynatın.
Kaynamış sütten 1 kepçe alıp nişastalı karışıma ekleyip karıştırın.
Nişastalı karışımı kaynayan tencereye ekleyip iyice karıştırın.
Bir iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Orta derinlikte bir tepsinin tabanına pudra şekerini serpin.
Üzerine muhallebiyi döküp, yayın.
Tepsiyi ocağın üzerine alıp her iki tarafını çevirerek pişirin.
Şeker eriyecek ve muhallebinin pişen tarafları karamelleşecektir.
Pişen tatlı tepsisini içi su dolu bir tepsinin içine yerleştirin.
Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırıp 3 saat bekletin.
Servis yapacağınız zaman karelere bölün.




Afiyet Olsun

İlgili Aramalar: kazandibi nasıl yapılır , kazandibi kalori , kazandibi tarifi resimli , kazandıbı tarıfı , kazandibi yapılışı , kazandibi tatlısı , yalancı kazandibi , kazandibi tatlısı tarifi , kazandibi tarifleri , kazandibi yapımı , kolay kazandibi tarifi , oktay usta kazandibi , kazandibi tarif , kazandibi tatlı tarifi , kazandibi tatlı tarifi , kazandibi oktay usta , kazandibi tatlı , oktay usta kazandibi tarifi , kazandibi tarifi video
Devamını Oku >>

12 Şubat 2012 Pazar

Mozaik Pasta Tarifi

Malzemeler:
1 paket petibör bisküvi 200 gr ( ben çifte kavrulmuş kullandım)
1 su bardağından 1 parmak eksik tereyağı
yarım su bardağı dövülmüş fındık yada ceviz
1 su bardağından 1 parmak eksik kakao (50 gr)
1/4 su bardağı süt
1 yumurta
1 su bardağı toz şeker
Üzeri için:
80 gr bitter çikolata
1 çorba kaşığı tereyağı

Yapımı:
Tereyağı ve şekeri tencereye alın. Üstüne yumurtayı kırın. Kakaoyu ve sütü de ekleyip karıştırın. Çok kısk ateşte 3 dakika karıştırarak pişirin.
Bisküvileri kırın Karışımı ocaktan alıp bisküvilerin üstüne dökün. Fındığı ilave edip karıştırın. Yağlı kağıdın üstüne döküp elinizle üçgen şekil verin dondurucu da soğutun.
Donduktan sonra bitter çikolatayı minik parçalara bölün tereyağıyla benmari usulü eritin. ( Çikolata parçaları ve tereyağını bir kaba alın. Kabı sıcak su dolu bir kabın içine oturtun ve erimesini sağlayın.) Mozaik pastanın üstüne sürün isterseniz çatalla şekil verin. Dilimleyerek servis edin.

Afiyet Olsun
Devamını Oku >>

Fanta Yapilişi

Fanta'da sarı renkli gazlı içecekler arasında çok ayrı bir yere sahip olan hatta tüm Türk halkının gördüğü her sarı renkteki içeceğe taktığı bir içecek türüdür.Sarı rengini portakal aromasından alıyor.Fantanın yapılışı Kolanın Yapılışına birebir benziyor.Sizde Kolanın Yapılışı yazımızdaki videoyu izleyerek Fanta'nın yapılışı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlgili Aramalar : fanta nın yapılışı , fanta yapılışı , fanta kolanın yapılışı , cola cola yapılışı video , coco cola yapılışı , cola cola yapılışı , cola colanın yapılışı , cola yapılışı , fantanın içindekiler , cola nın yapılışı , fanta nasıl yapılır
Devamını Oku >>

Bebek Yapilişi

Bu aralar kadınlar arasında çok popüler olan bir örgü türü var.Bunun adı bez bebek yapımı.Artık insanlar mağazalara gidip çocuklarına bez bebek almıyorlar.Evde kendileri yapıp aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar.Sizde eğer böyle birşey yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayarak güzel bir bez bebek sahibi olabilirsiniz.

Gerekli olan malzemeler :
Kumaş,Elyaf,Renkli keçe parçaları,İğne, İplik

Yapılışı :
Kalıbı ister printer dan çıkarıp fotokopi ile istediğiniz ebatta büyütün, ister elinizde çizerek oluşturun.

Gövdeyi, başı ve kolları kumaşa çizin ve Bütün parçaları kenarlarda biraz pay bırakacak şekilde kesin.
Her bir parçayı içini doldurmak için yer bırakarak etrafından dikin.
Ters çevirin.
İçlerini elyafla doldurup açık olan yerleri de dikerek birleştirin.

Saçlarını orlondan kesip bir tutam olarak ortasından bağlayın bebeğin başına dikerek veya yapıştırarak tutturun.
Gözleri için hazır oyuncak gözlerden kullanabilir veya bizim yaptığımız gibi keçeden kesip yapıştırabilirsiniz.
İstediğiniz şekilde kıyafetler hazırlayın ve bebeğe giydirin.

İlgili Aramalar : örgü bebek yapılışı , oyuncak bebek yapılışı , bez bebek yapılışı , amigurumi oyuncak bebek yapılışı , örgüden bebek yapılışı , kitre bebek yapımı , oyuncak bebek yapımı , yöresel bebek yapımı , evde bebek yapımı , örgü bebek yapımı , örgüden bebek yapımı , kumaştan bebek yapımı , bez bebek yapımı video , dolgu bebek yapımı , kumaş bebek yapımı , yünden bebek yapımı , oyuncak örgü bebek yapımı , kolay bez bebek yapımı , yumurta bebek yapımı , caillou bebek yapımı
Devamını Oku >>

Kolanin / Coca Colanin Yapilişi

Kola bildiğiniz gibi kafein içeren,tatlandırıcılı ve karamel ile renklendirilen şüphesiz dünyanın en fazla tüketilen içeceği.Aslında kola botanikte Cola acuminata olarak gecen agacin meyveleri ve onun mesrubat olarak kullanilan haline verilen isimdir.İşte o çok merak edilen kola'nın fabrikasındaki yapımı.


İlgili Aramalar : kolanın yapılışı video , colanın yapılışı video , cola cola yapılışı video , kolanın yapılışı , cola cola yapılışı , colanın yapılışı , kola yapılışı , coca cola yapılışı
Devamını Oku >>

11 Şubat 2012 Cumartesi

Kıymalı Pide Tarifi

Hamuru için malzemeler:
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
40 gram yaş maya
1 adet yumurta sarısı
1 adet yumurta
1 kahve fincanı tereyağı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz

Kıymalı pide malzemeleri:
250 gram kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
6-7 dal maydanoz
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı:
Ilık sütte mayayı eritin ve kabarana kadar bekletin. Tereyağını eritin. Unu yoğurma kabına aktarın. Ortasını açın ve erittiğiniz tereyağının yarısı, yumurtayı, mayalı sütü ve tuzu ekleyip yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp iyice kabarana kadar ılık bir ortamda bekletin. Soğanların kabuklarını soyup ince doğrayın. Sivri biberleri ve maydanozu kıyın. Tereyağının kalanı ile soğanları ve biberleri kavurun. Kıymayı ilave edip karıştırarak kavurmaya devam edin. Maydanoz, karabiber ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Ocaktan alıp, ılınması için bekletin. Mutfak tezgahına un serpin ve hamuru burada yoğurup 6 parçaya ayırın. Her parçayı merdaneyle oval şekilde açın. Kıymalı karışımı hamurlara paylaştırın. Uzunlamasına olan kenarları iç tarafa doğru kıvırın. Üzerlerine fırça yardımıyla sıvı yağı sürün. Kenarlarına yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika pişirin. Dilimleyip, sıcak servis yapın.

Afiyet Olsun

Devamını Oku >>

Pastane Açması Tarifi

Malzemeler:
Üç bardak beyaz un
Çeyrek bardak sıvıyağ
Bir çorba kaşığı şeker
Bir silme tatlı kaşığı tuz
İki tatlı kaşığı instant kuru maya veya yarım küp yaş maya
Bir bardak su

İçi için:
75 gram margarin, yumuşak

Üzeri için:
Bir yumurta sarısı

Elde Yapılışı:
1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ve sıvıyağı karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu ve sıvıyağı karışıma ilave edip 2-3 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

3. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 20 dakika oda sıcaklığında bekletin.

4. Hamuru 12 eşit parçaya ayırın. Arada elinizi sıvıyağ ile yağlayarak, parçaları mutfak tezgahı üzerinde tek elinizle yuvarlayarak düzgün bezeler yapın.

5. Bezelerin üstlerine margarini eşit miktarda yerleştirin. Hamuru parmak uçlarınızla yassıltıp gerekirse kenarlardan çekiştirerek tatlı tabağı (15-20 cm çapında) büyüklüğünde açın. Gördüğünüz gibi hamur oldukça incelmiş olmalı.

6. Hamuru resimlerdeki gibi ince bir rulo şeklinde sarıp iki elinizle burgu şekline getirin. Burgunun iki ucunu açılmayacak şekilde sağlamca birleştirin.

7. Açmaları fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.

8. Mayalanmış açmaların üzerine çırpılmış yumurta sarısını nazik hareketlerle sürün.

9. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

Makinede Yapılışı:

1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu ve sıvıyağı koyun. Unu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Tuzu ve şekeri unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

3. Hamur programını seçerek makineyi çalıştırın.

4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

6. Program bitiminde hamuru hazneden mutfak tezgahına alıp 12 eşit parçaya ayırın. Arada elinizi sıvıyağ ile yağlayarak, parçaları mutfak tezgahı üzerinde tek elinizle yuvarlayarak düzgün bezeler yapın.

7. Bezelerin üstlerine margarini eşit miktarda yerleştirin. Hamuru parmak uçlarınızla yassıltıp gerekirse kenarlardan çekiştirerek tatlı tabağı (15-20 cm çapında) büyüklüğünde açın. Gördüğünüz gibi hamur oldukça incelmiş olmalı.

8. Hamuru resimlerdeki gibi ince bir rulo şeklinde sarıp iki elinizle burgu şekline getirin. Burgunun iki ucunu açılmayacak şekilde, sağlamca birleştirin.

9. Açmaları fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.

10. Mayalanmış açmaların üzerine çırpılmış yumurta sarısını nazik hareketlerle sürün.

11. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun
Devamını Oku >>

Topik Tarifi

Malzeme:
İki su bardağı nohut
İki adet kuru soğan (orta boy)
Bir su bardağı tahin
Bir çay bardağı zeytinyağı
Bir yemek kaşığı dolmalık fıstık
İki adet limon
20 x 20 ebadında dört parça tülbent

Hazırlanışı:
Akşamdan bir tatlı kaşığı tuz ilave ederek ıslattığımız nohudu haş­layıp süzelim. Kabuklarını ayırdı­ğımız nohuda bir adet limonun suyu, iki çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek yeteri kadar tuzla püre haline getirip bekletelim. Diğer tarafta piyaz olarak doğrayıp sa­de suda kırk beş dakika haşladı­ğımız kuru soğanı süzüp soğut­tuktan sonra tahin, dolmalık fıstık ve kuş üzümüyle beraber karıştı­ralım ve düz bir zemin üzerine daha önceden hazırladığımız no­hut püresini bölüştürelim. Müm­kün olduğu kadar ince şekilde tülbentin üzerine yaydığımız no­hut püresinin ortasına, daha son­ra hazırlanan tahinli soğan harcı­nı koyup dört ucundan tutarak tülbent bir bohça haline getire­lim. İple bağlayıp kaynar suda iki dakika bekletelim. Soğumaya bıraktığımız ve bezden ayrılmış topiği tabağa aldığımızda üzeri­ne zeytinyağlı limon ve toz tarçın serpip servis edelim.
Afiyet Olsun

Devamını Oku >>

Çiçek Kurabiye Tarifi

Malzemeler:
250 gram margarin / tereyağ
Bir yumurta
İki çay bardağı pudra şekeri
Bir paket kabartma tozu
Bir paket vanilin
Alabildiği kadar un

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri karıştırarak, kulak memesi kıvamında bir hamur meydana getirin. Hamurun dörtte birini bir kenara ayırın. İçine 1 yemek kaşığı kadar kakao ekleyerek kakaolu hamur oluşturun. Sonraki kısım sabırla, minik minik toplar yapıp pişirmekte.

Afiyet Olsun
Devamını Oku >>

8 Şubat 2012 Çarşamba

Kahveli Pasta

Malzeme :
Bir paket yulaflı bisküvi
50 gram margarin
Bir paket kedi dili bisküvi

Üzeri için:
Bir poşet toz şanti
Bir su bardağı süt
Bir kase çilek

Kreması için:
Üç su bardağı süt
İki çorba kaşığı granül kahve
Bir su bardağı tozşeker
İki çorba kaşığı un
Bir çorba kaşığı nişasta

Islatmak için:
Bir kase çilek püresi
İki çorba kaşığı tozşeker

Hazırlanışı :
Yulaflı bisküviyi iyice ufalayıp erimiş margarinle karıştırın. Çemberin etrafını kedidili bisküvileri altlarından hafifçe keserek
çepeçevre sıralayın. Orta boşluğuna margarin bisküvi karışımını elinizle iyice bastırın.üzerine kedidili bisküvilerin artan parçalırını serpiştirin.Üzerine tozşekerle karıştırdığınız çilek püresini dökün.Kreması için tüm malzemeleri soğuk olarak tencereye alın ve pişirin.
Bu kremayı da pastanızın ortasına boşaltıp üzerini düzeltin. Krema soğurken tozşanti ile sütü çırpın. Soğuyan kremanın üzerini kaplayın ve çileklerle süsleyin. Bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün soğuk ikram edin.Kahvenin ve çileğin uyumu mükemmel.
Devamını Oku >>

3 Şubat 2012 Cuma

Vişneli puding tarifi

Malzemeler:
1 lt süt
1.5 çay fincanı toz şeker
2,5 yemek k.nişasta
1 damla sakızı
1 kase vişne
üzeri için:
kum şeker

Hazırlanışı:
Orta boy bir tencereye sütü alalım üzerine şekeri ve damla sakızı ilave edelim karıştırarak kaynamasını bekleyelim.
Nişastayı su ile çırpalım, tencereye ilave edelim karıştırarak kıvama gelene kadar pişirelim.
Pişen pudingi dibine vişne konulmuş kâselere alalım, üzerine kum şeker serpelim. Ilınınca buzdolabına alalım.1 Saat sonra sütlü tatlımız hazır olacaktır. Afiyet olsun
Devamını Oku >>

Peynirli Tavuk Tarifi

Malzemeler:
1 tavuk gögsü
125 gr hellim peynir
2 tane soğan
1 tane domates
2 adet biber
1 adet kırmızı biber
1 kase mantar
biberiye
tane karabiber, tuz
sıvıyağı

Hazırlanışı:
Öncelikle soğanları piyazlık doğrayalım, tencereye alalım, küp doğranmış tavuk eti ve sıvıyağı ilave edip sote edelim. Üzerine doğranmış mantar ilave edilir kavurmaya devam edelim. Doğranmış biberi ilave edelim karıştırarak kavurmaya devam edelim.
Hellim peynirini küp doğrayıp yemeğe katalım kavurmaya devam edelim.
Küp doğradığımız domates ve biberiyeyi ilave edelim, tuzu ve baharatlarını ayarlayıp pişmeye bırakalım. İçine sevginizi katmayı unutmayınız. Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

Tea you can have it hot or cold ?

History of tea

You can have it hot or cold, black or green, herbal or lemon; yes what we are talking about is tea. Tea is the most popular beverage worldwide. The discovery of tea was done in 2700bc by a Chinese emperor, also a scientist, Shen Nung. In the Indian and Japanese legend tea was supposedly discovered by a Buddhist missionary monk Daruma. Shen Nung had discovered tea when some leaves from the garden fell into his pot of boiling water resulting in a refreshing drink where as it is believed Daruma on being disappointed of himself for not being able to complete his nine year meditation had cut off his eyelids and thrown it on the ground from which originated the tea plant. It was the monkeys who were first trained to pick tea leaves.

Tea slowly gained popularity among the French and the Dutch, but due to its high cost remained a drink for the wealthy. With the passage of time and the increasing popularity different processes of brewing, preparing and drinking tea was evolved. Marquise de seven was the first to have mentioned the addition of milk to tea giving the drink a new dimension.

Tea was first taken to Europe by the Dutch in the 1600bc. In the 1700bc tea was first sold in a fashionable coffee house by Thomas. John Dorniman was the first to sell tea in nett weighed packets. The first European to write about tea was father Jasper De Cruz, in the year 1560, who tasted the drink at a missionary. The duchess of Bedford originated the custom of afternoon tea but the credit turning it into a pastime should be given to Queen Victoria.

Tea was originally grown in china and exported to Europe and other parts of the world. china emerged as the trader of tea . Due to the steep rise in demand and also to keep a check on the balance of trade the Europeans started looking for other places where tea could be grown .this search gave birth to the tea fields of India . Later Europe imported tea from India followed by Ceylon.

The history of tea also enhances our general knowledge. When we move back in time, we learn that the practice of tipping was developed in the tea gardens of England where a small wooden locked box labeled tips (to insure prompt service) was kept for its customers. Customers came and went by, years and centuries passed by, only to take to new heights the refreshing drink called Tea.

Devamını Oku >>

2 Şubat 2012 Perşembe

Sokak Simit Tarifi


Malzemeleri:
Bir Kg un
Bir Paket yaş maya
Bir Çorba kaşığı tuz
Bir Çorba kaşığı toz şeker
Bir Çay bardağı çiçek yağı
Alabildiğince su
200 gr. susam

Simidin Sosu:
İki Çorba kaşığı pekmez
İki Çorba kaşığı çiçek yağı
Bir Su bardağı su

Yapılışı:
Karıştırma kabının içine unu koyunuz.
Ortasını hamur şeklinde açıp, içine mayayı, çiçek yağını, suyu dökünüz.
Unun üzerine tuz ve şeker serpiyoruz. Alabildiği kadar su ile simit hamurunu yoğurunuz.
Böylece 5 dk dinlenmeye bırakıyorsunuz. Daha sonra hamurdan bezeler kopartılıp ince uzun fitiller yapıyorsunuz.
Simit şeklinde yuvarlıyorsunuz ve su, pekmez, yağ karışımının içine alıyorsunuz. Buradan alınıp , susuz bir şekilde susama batırıyorsunuz ve fırın tepsisine diziyorsunuz.
Burada mayalanmaya bırakılır. Yeterince mayalanıp 200 derece ısıtılmış fırına simitlerimizi koyuyoruz.
Nar gibi kızarınca çıkartıyoruz.Afiyet Olsun.
Devamını Oku >>

Lahmacun Tarifi


Hamur malzemesi:
Un
Tuz
Maya
Su

İç Malzemesi:
Yarım kg Kıyma
Üç tane domates
İki tane sivribiber
Üç tane soğan
Bir yemek kaşığı domates salçası
Bir yemek kaşığı biber salçası
Beşte Dört yemek kaşığı sıvı yağ ( Harcın hamura iyi sürülebilmesi için)
Kimyon, karabiber, toz biber, tuz, acı biber

Hazırlanışı:
Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur yoğurulur ve mayalanmaya bırakılır.
Domates ve soğan rendelenir, sivribiberler çok küçük doğranır ve diğer malzemelerde karıştırılır.
Mayalanan hamurumuzdan küçük bezeler koparılır, merdaneyle açılır üzerine domates sosu dökülüp her yerine gezdirilir( eğer domates sosu yoksa 3 kaşık salçanın içine biraz ılık su koyup sos yapabilirsiniz). üzerine harcı sürülür ve pizza tavasında pişirilir. Piştikten sonra üzerine limon suyu sıkabilirsiniz ve içine marul koyup sarıp afiyetle yiyebilirsiniz.Afiyet Olsun.
Devamını Oku >>

Kandil Simidi Tarifi

Malzemeler:
Bir paket, kabartma tozu
İki yemek kaşığı, sirke
yarım su bardağı, yoğurt
Yüz gr margarin
İki tane yumurta sarısı
Bir buçuk yemek kaşığı, toz şeker
Bir tatlı kaşığı, tuz
Bir cay bardağı zeytinyağı
İki tatlı kaşığı, mahlep
Alabileceği kadar un

Üzerine:
Bir yumurta akı
Susam

Yapılışı:
Karıştırma kabına, yumurta sarılarını alalım, üzerine sırası ile oda ısısındaki margarini, sıvıyağını, yoğurdu, mahlebi, tuzu ve şekeri sirkeyi alalım.
Üzerine azar azar un koyarak yoğuralım, kıvama gelene kadar un ekleyelim.
Kıvama gelen hamurdan parçalar koparıp simit şekli verelim, yumurta akına batırıp sonra sırası ile susama batırıp bulayalım, hafif yağladığımız fırın tepsisine dizelim.
190 derecelik ısıda pişirelim, soğuduktan sonra servise sunabiliriz. Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

Rulo Pasta Tarifi

Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 su bardağından 2 kaşık kadar fazla un

Krema için:
2.5 su bardağı süt
1 paket vanilya
4 kaşık un
yarım su bardağı şeker

Üzeri için:
1 paket Krem şanti

Hazırlanışı:
İlk olarak keki hazırlayalım. Yumurtaları ve şekeri derince bir kapta karışım beyazlayana kadar iyice mikser yardımı ile çırpın. Daha sonra unu ve kabartma tozunu ekleyerek. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye hamuru yayın ve 160 derecede pişirin. Kek pembeleştikten sonra fırından çıkarın ve sıcakken keke rulo şeklini verin. Keki yağlı kağıt ile birlikte sararsanız çok rahat olur. Zaten kremayı hazırladıktan sonra ruloyu yeniden yapacağız.

Kek pişerken kremayı hazırlamaya başlayın. Krema için bir tencereye vanilya hariç tüm malzemeleri katarak koyulaşıncaya kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra vanilyayı ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın. Krema biraz soğuduktan sonra rulo yaptığınız keki açarak kremanın tamamını üzerine yayın. Daha sonra yağlı kağıdı sarmadan tekrar ruloyu hazırlayın.

Krem şantiyi hazırlayarak kekin üzerini tamamen kapatın. Fındık, hindistan cevizi ya da pasta şekerleri ile istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun
Devamını Oku >>

Sultan Lokumu Tarifi

Malzemeler:
1 kg süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 paket margarin(125gr)
1 paket vanilya,
1 kâse ceviz, 1 kâse Hindistan cevizi

Hazırlanışı:
Margarin ile unu kavurun, üzerine sütü ve şekeri ilave ederek çırpıcı ile karıştırın. Sonra tahta kaşıkla devamlı karıştırarak muhallebiyi pişirin. Muhallebi pişince 1 paket vanilya ilave ederek mikser ile 5 dakika çırpın.

Fırın tepsisini ıslatın, muhallebiyi tepsiye eşit kalınlıkta dökün. Biraz soğuyunca buzdolabına koyun. Muhallebiyi buzdolabında 3-4 saat bekletin.

Tatlıyı 20 eşit kareye bölün. Bir tabağa hindistan cevizi dökün, üzerine spatula yardımıyla çıkardığınız muhallebiyi koyun. Hindistan cevizine bulanan muhallebinin içine ceviz koyduktan sonra rulo yapıp servis tabağına alın.

Not: muhallebiyi uzun süre dolapta bekletirseniz sertleştiği için muhallebiyi kaldırmak daha kolay oluyor.

Muhallebiyi tepside içine malzeme koyup rulo yaptıktan sonrada hindistan cevizine bulayabilirsiniz.
Devamını Oku >>

Yağlama Tarifi

Malzemeler:
250 gr. kıyma
3 domates
2 soğan
2 yemek kaşığı biber salçası
3 sivri biber
1 çay bardağı sıvıyağ
Karabiber
Kırmızı biber
Tuz
5-6 lavaş ekmeği

Yapılışı:
Kıymayı tencereye koyup suyunu çekene kadar kavuruyoruz.
İnce ince doğranan soğan, sivri biber ve sıvıyağını ilave edip soteliyoruz.
Salça ekleyip karıştırıyoruz.
Domatesleri küp şeklinde kesip ilave ediyoruz.
Domateslerde piştikten sonra malzemelerin üzerini geçecek kadar su döküp 10 dakika kaynatıyoruz.Baharatlarıda ekledikten sonra bir iki taşım daha kaynatıp ateşten alıyoruz.
1 adet lavaş ekmeğini tepsiye koyup üzerini hazırladığımız sos ile kaplıyoruz.
Sosun üzerine tekrar lavaş ekmeğini koyup üzerini sos ile kaplıyoruz. Bu işlemi lavaşlar bitene kadar üst üste tekrarlıyoruz.
Hazırladığımız 5-6 katlı yağlamamızı 4 eşit parçaya kesiyoruz.
Sarımsaklı yoğurt ile beraber servis edilir.
Devamını Oku >>

Güllaç Tarifi

Malzemeler:
Yarım kutu güllaç yaprağı (20o gram)
1.5 litre süt
1.5 su bardağı toz şeker
150 gram ceviz
Gül suyu(İsteğe bağlı)

Hazırlanışı:
Sütün içine şekeri ekleyip, kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kaynayınca altını kapatın ve el yakmayacak ısıya gelinceye kadar bekletin. Güllaca kaynar süt dökerseniz, güllaç hamur olur. Süt çok soğuksa da, yapraklar sütü emmez. O yüzden tam arasını bulmanız lazım. Bir sıra güllaç yaprağını döşeyip, üzerini bir kepçe süt dökerek ıslatın. Güllaç yapraklarının parlak kısımları üst tarafa gelsin. Orta sıraya irice kıydığınız cevizleri de döşeyip, kalan yaprakları da döşeyin. Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra dilimleyip, ikram edebilirsiniz. İsterseniz gül suyunu sütün içine katabilirsiniz, isterseniz de güllacı ikram ederken üzerine.
Devamını Oku >>

Biberli Ekmek Tarifi

Malzemeler
Hamur için,
2 adet haşlanmış patates
22 gr yaşmaya
1su bardağı ılıksu
½ çay bardağı sıvı yağ
500 gr un
1 tatlı kaşığı tuz

İç için,
2-3 çorba kaşığı tepeleme iri çekilmiş biber salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet kuru soğan
½ çay kaşığı kimyon
½ çay bardağı ceviz
¾ çay bardağı susam
Tuz

Hazırlanışta,
½ çay bardağı sıvıyağ

Hazırlanışı:
Önce hamurumuzu hazırlayalım,yaş mayanızı ılık suda ezin,haşlanmış patatesi çatalla ezin.Yoğurma kabınıza tuz, sıvıyağ ve patatesi ekleyin.Un ve mayalı suyu azar azar ekleyerek ,hafif elinize yapışan bir hamur elde edin.1 saat sıcak bir ortamda mayalanmak üzere bekletin.

Üstü için,sıvıyağ ve ince yemeklik doğranmış soğanı hafifi kavurun,ateşten aldıktan sonra sıcak iken salça ,ceviz,kimyon ve susamı ekleyin,tuzunu ayarlayarak,iyice karıştırın.

Hazırlanışta,yarım çay bardağı sıvıyağı elinizi batırabileceğiniz geniş kaseye alın,hamurunuz parca parça kopartarak elinizi sürekli yağa batırarak,tepsinize yayın.Üzerine içinizi ekleyin.30 dk daha fırın tepsinde mayalandırın.

Isıttığınız 200-225 derecelik fırında alt üst pişirin.Ilık servis yapın,servis önerisi tavşan kanı demli çay..Afiyet olsun?

Not :Hamura eklediğiniz haşlanmış patates bu tip tarifler hamurun daha yumuşak olmasını sağlayacaktır
Bu tarif için,evde ayrı hazırlarım biber salçasını,salçalık biber iri çekilir,kalın tuzla güneşte pişirilir.Kavanozlanır,buzdolabında aylarca kalabilir.
Devamını Oku >>

Tuzlu Lokma Tarifi

Malzemeler:
3 su bardağı un
1.5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 paket kuru toz maya
kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı:
Un elenir üzerine maya, tuz, tozşeker ve ılık su ilave edilerek yoğrulur. Oda sıcaklığında 40-50 dakika üzeri nemli bir bezle örtülerek mayalanmaya bırakılır. Tavaya sıvıyağ koyulur ve kızdırılır. Hamurun ele yapışmaması için eller yağlanır ve hamurdan limon büyüklüğünde parça koparılarak elde açılır ve ortası delinerek (ortasını delmezsek balon gibi şişebilir) kızgın yağa atılır ve iki tarafı kızartılarak yağı süzülmesi için kağıt havlu serilen tabağa çıkartılır ve çayla birlikte sıcak servis yapılır.
Devamını Oku >>

Sokak Simidi Tarifi

Malzemeleri:
1 Kg un
1 Paket yaş maya
1 Çorba kaşığı tuz
1 Çorba kaşığı toz şeker
1 Çay bardağı çiçek yağı
Alabildiğince su
200 gr. susam

Simidin Sosu:
2 Çorba kaşığı pekmez
2 Çorba kaşığı çiçek yağı
1 Su bardağı su

Yapılışı:
Karıştırma kabının içine unu koyunuz. ortasını hamur şeklinde açıp, içine mayayı, çiçek yağını, suyu döküyoruz. Unun üzerine tuz ve şeker serpiyoruz. Alabildiği kadar su ile simit hamurunu yoğuruyoruz. Böylece 5 dk dinlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra hamurdan bezeler kopartılıp ince uzun fitiller yapıyoruz. Simit şeklinde yuvarlıyoruz ve su, pekmez, yağ karışımının içine alıyoruz. Buradan alınıp , susuz bir şekilde susama batırıyoruz ve fırın tepsisine diziyoruz. Burada mayalanmaya bırakılır. Yeterince mayalanıp 200 derece ısıtılmış fırına simitlerimizi koyuyoruz. Nar gibi kızarınca çıkartıyoruz.
Devamını Oku >>

Mantar Çorbasi Tarifi

Malzemeler:
1 su bardağı küçük doğranmış kültür mantarı
6 su bardağı et suyu
1 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt

Yapılışı:
Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, birkaç kez karıştırılır.
Yıkanıp küçük doğranmış mantar ve et suyu ilavesiyle pişirilir.
Sofraya alınmadan süt ilave edilir.

Not: Mantar, faydalı bir besindir. Ancak tabiatta bulunan mantarların zehirsiz olanını ayırdetmek çok zordur. Bu bakımdan mutlaka KÜLTÜR MANTARI kullanmalıdır.
Devamını Oku >>

Muzlu Pratik Pasta Tarifi

Malzemeler:
1 adet kakaolu pasta tabanı
2 adet muz
1 paket vanilyalı puding
üzeri için;
1 paket çikolata sosu

üzeri için:
hindistan cevizi
Antep fıstığı
Muz
Badem
Çikolata parçacıkları

Hazırlanışı:
Pasta tabanının birinci katını yarım çay bardağı süt ile ıslatıyoruz, o sırada paketin arkasında yazan süt miktarına göre(genelde 750 ml)ocağa koyduğumuz vanilyalı pudingi muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte karıştırıyoruz.
2 adet muzu bıçakla ince ince doğruyoruz (ihtiyaca göre sayısı veya ürün adı değişebilir).
Muhallebi kıvamına gelen pudingi pasta tabanının birinci katına sürüyoruz.
Daha sonra doğranmış muzları pudingin üstüne şekilli veya şekilsiz yerleştiriyoruz.
Aynı islemi üst taban içinde uyguluyoruz(Muzların üst tabanda daha az olmasını tavsiye ederiz).
Çikolata sosunu puding kıvamına gelinceye kadar kısık ateşle yapıyoruz.
Daha sonra buzdolabı poşeti içine sosu döküyoruz ve ağzını sıkıca bağlayıp buzluğa soğuması için atıyoruz.(Yaklaşık 30 dk.)
Soğuyan sosun poşetinin altından makasla küçük ve ince bir delik açıyoruz.
Ve pastanın üst tabanında yatay olarak özenle gezdiriyoruz.
Ve son olarak pastamızı donması için buzdolabında 45 dk. bekletiyoruz.
Devamını Oku >>

Ezogelin Çorbası Tarifi

Malzemeler:
8 su bardağı et suyu veya tavuk suyu
Yarım su bardağı kırmızı mercimek
Yarım kahve fincanı pirinç
1 fincan ince bulgur
1 çorba kasığı salça
1 adet kuru soğan
Sıvı yağ
Karabiber, tuz – Arzu ederseniz biraz kırmızı biber ya da pul biber
2 çorba kaşığı kadar kuru nane

Hazırlanışı:
Tencerede sıvı yağ ile soğanı kavurun. 8 bardak et suyunu veya tavuk suyunu ilave edin. Temizlenip yıkanmış kırmızı mercimekle pirinci ve bulguru da atın. Sulandırdığınız üç kaşık salçayı da koyup karıştırın, mercimekle pirinçler patlayana kadar kısık ateşte pişirin. Bol kuru naneyi ve pul biberi tencereye serperek karıştırın ve servis yapın.

Afiyet Olsun
Devamını Oku >>

Çikolatali Krep Tarifi

Malzemeler:
1 Su bardağı un
1 Su bardağı süt
0.5 Su bardağı su
2 Yumurta
0.5 Çay kaşığı tuz
Çokokrem
Margarin

Hazırlanışı:
Un, süt, yumurta, tuz ve su karıştırılır.
Böylelikle krep hamuru elde edilmiş olur.
Ocağa konan tava bir müddet ısınınca margarin tavada gezdirilir (Margarin ne az ne de çok olacak, tavanın her tarafını gezecek şekilde sürülmelidir).
Ardından krep karışımından 1 kepçe dolusu alınarak tavaya yayılır.
Tavayı sağa-sola eğerek karışımın tavanın yüzeyini kaplaması sağlanır.
Bir tarafı piştikten sonra çevrilerek diğer tarafı da pişirilir.
Hazırlanmış krebin içine bir yemek kaşığı çokokrem fotoğraftaki gibi ortasına konularak katlanır.
Çokokremi krep sıcakken koyarsanız çokokrem daha rahat yayılır.
İsterseniz krebi katladıktan sonra üstüne toz halinde antep fıstığı serpiştirebilirsiniz.
Yukarıdaki malzemelerden yaklaşık 6 adet krep hazırlanmaktadır.
Devamını Oku >>

1 Şubat 2012 Çarşamba

Bağdat Sütlaci

Malzemeler:
4 kişilik
1 lt süt
2 adet dövülmüş damla sakızı
75 gr kırık pirinç
1 tatlı kaşığı limon suyu
150 gr toz şeker
100 gr kaymak
tuz

Hazırlanışı:
Bir kaba pirinci ve 1,5 su bardağı su koyarak suyunu çeken kadar haşlayın ve süzün. Tuz, sakız, haşlanan pirinç ve sütü karıştırın. Sütlaç lapamsı bir hal alana dek pişirin. Bekletmeden kaselere alın. Başka bir tencerey 1/2 su bardağı su, toz şeker ve limon suyunu karıştırın. Koyuca bir şurup kıvamına gelene kadar karıştırarark pişirin. Soğumaya bırakın. Şerbet soğuyunca iyice soğuyan sütlacın üzerine dökün ve kaymakla beraber servis yapın.

Devamını Oku >>

Klasik Sütlaç Tarifi

Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
3 litre süt
3 su bardağı su
1 silme çay kaşığı tuz
2.5-3 su bardağı şeker

Klasik Sütlaç Tarifi:
Pirinci yıkayıp bir tencereye alın.
Üzerine 3 su bardağı sıcak suyu ekleyip 15 dakika kadar haşlayın.
Pirinci suyuyla beraber diğer tarafta kaynayan sütün içine aktarın.
Ocağın altını kısıp, sık sık karıştırarak pirinç iyice açılana kadar pişirin.
İndirmeye yakın, içine tuz ve şekeri ilave edin.
Sıcakken kaselere paylaştırın.

Not:Pirinç direkt olarak süte eklenirse açılma süresi oldukça uzuyor. ön haşlama yaptığımız suyu, hem vitamin, hem nişasta kaybı olmasın diye dökmüyoruz. Bu su sütlacın özleşmesine vesile olacaktır.Eğer kıvamı koyu gelirse, 1 su bardağı daha su ekleyip 4-5 dakika daha pişirin.Arzu ederseniz sütlacı ateşten aldıktan sonra biraz vanilya ekleyebilirsiniz.Şeker miktarını damak tadınıza göre artırabilir, azaltabilirsiniz.
Devamını Oku >>

Fırında Sütlaç Tarifi

Malzemeler:
1,5 çay bardağı pirinç
2 su bardağı şeker( tatlıyı sevenler yarım bardak kadar daha ilave edebilir)
1 paket vanilya
1 litre su
3 yemek kaşığı pirinç unu
1 litre süt

Hazırlanışı:
Pirinçleri 1 litre suda haşlayın. Pirinçlerin yumuşadığını görünce 1 litre süt ile şekeri ilave edin. Sütü yavaş yavaş, karıştırarak ekleyin. Sütün kaynamasına yakın bir bardak suda ezdiğiniz 3 yemek kaşığı pirinç ununu ilave edin. 10 dakika kadar daha kaynatın, bu arada kıvamı da koyulaşacaktır. Ateşten almadan önce vanilyayı ilave ederek ısıya dayanıklı kaselere koyun. Yaklaşık 10 kase sütlaç çıkıyor.

Kaseleri fırın tepsisine dizin. Sütlaçların tabanlarının yanmasını önlemek için tepsiye su koymayı unutmayın. Yani kaseleri suyun içine oturtturuyorsunuz. Daha önceden 180 derecede ısıttığınız fırına sütlaçları sürün. Sık sık kontrol ederek çok fazla yanmalarını önleyin. Sonuçtan memnun kalacağınıza eminim. Afiyet olsun..

Devamını Oku >>

Pratik Yaş Pasta Tarifi

Malzemeler:
3 adet yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı süt
Üzeri için ;
2 su bardağı süt
5 yemek kaşığı şeker
2,5yemek kaşığı un (yada 1 yemek kaşığı un ,1 yemek kaşığı pirinç unu)
3-4 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
yarım paket margarin

Hazırlanışı :
Keki için üst kısımda saydığımız bütün malzemeler ile karıştıralım. Yağlamış olduğumuz tepsiye koyularak pişmeye bırakalım. Üzeri için bir tencereye malzemeleri bırakalım ve kısık ateşte kremasını pişirelim. Kek soğuduktan sonra ortadan ikiye keselim ve hazırlamış olduğumuz kremayı kestiğimiz parçanın üzerine sürelim. Diğer parçayı da üzerine kapatarak kalan kremayı üst kısıma sürelim. İsteğe göre üzerine hindistan cevizi serpiştirelim. Buz dolabına soğumaya bırakalım. Afiyet olsun…
Devamını Oku >>

Findikli Islak Kek Tarifi

Malzemeler:
4 adet çırpılmış yumurta
125 gr tereyağı
180 gr bitter çikolata
1 su bardağı elenmiş un
Yarım su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı irice dövülmüş fındık

Hazırlanışı:
Fırını 175 C'ye getirin. Küçük boy bir borcama -20x30cm olabilir- yağlı kağıt serin. Tereyağını ve çikolatayı bir tavada düşük ısıda eritin. Çikolatalı karışımı bir kaba alıp şeker ve yumurtayı ekleyin. Elenmiş unu, yoğurdu ve fındıkları da ekleyip karışımı kaba dökün. Fırında kekinize kürdan batırdığınızda yapışmayacak ancak hala ıslak kalacak hal alıncaya kadar pişirin. Kendi kabında soğutup dilerseniz dondurma ve çikolatalı sos ile servis yapın.
Devamını Oku >>

Mücver Tarifi

Malzemeler:
4 adet orta boy kabak
3 Yumurta
3 kahve fincanı Un
1 demet taze soğan
1 demet dereotu
1 demet taze nane
Kızartma için sıvı yağ
Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Kabakların üzerini kazıyıp yıkadıktan sonra rendeleyin. Rendelenmiş kabağın suyunu tel süzgeçte süzün. Taze soğan, dereotu ve naneleri ince ince kıyarak kabakla karıştırın. Daha sonra yumurtayı ve unu ekleyip bulamaç haline getirin. Bir tavada yağı kızdırın, hazırladığınız karışımı çorba kaşığıyla kızgın yağa dökerek çift taraflı olarak kızartın. Sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.
Devamını Oku >>

Yayla Çorbasi Tarifi

Malzemeler:
1 çay bardağı kırık pirinç
1 yumurta
2 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı un
Tuz

Üzerine:
2 çorba kaşığı tereyağı
İki çorba kaşığı kuru nane

Yayla Çorbası Tarifi:
Pirinci 3 su bardağı su ile ateşe koyun.
Yumuşayana kadar haşlayın.
Ayrı bir kapta yumurta, yoğurt, un ve 1 su bardağı suyu iyice çırpın.
Tenceredeki sıcak pirinç haşlama suyuyla ılıştırın. Bir yandan da karıştırarak tencereye ilave edin.
Karıştırmayı sürdürerek bir taşım kaynatın.
En son tuzunu ilave edin.
Tereyağını kızdırıp naneyi ekleyin. Hemen ateşten alın.
Dilerseniz naneli yağı yayla çorbasına katın, karıştırın.
Dilerseniz çorbayı tabaklara olduğu gibi koyun,
üzerine naneli yağı gezdirin.
Devamını Oku >>

Manti Makarna Tarifi

Malzemeler:
200 gr kıyma (1 kase kadar)
1 küçük soğan
2 diş sarımsak
tuz, karabiber, pul biber
Yarım paket makarna (mantı tipi)
Sos için : yoğurt, pul biber, nane, tereyağı

Hazırlanışı:
Soğanı rendeleyelim, sarımsağı dövelim, baharatlarla beraber kıymayı yoğuralım. Makarnaların içlerini tek tek kıyma ile dolduralım. Bu kısım sıkıcı gelebilir ama katlanaksınız artık Sonrası makarna pişirmek gibi. Kaynar suya biraz tuz koyup makarnaları ekleyelim. Yarım saat kadar daha doğrusu pişene kadar orta ateşte pişirelim. Makarnalar hazır olunca tabaklara servis yapıp üzerine çırpılmış yoğurt gezdirelim. Tereyağını eritip nane ve pul biber ekleyelim. Hazırlanan sosu da yoğurdun üzerine gezdirelim. Afiyet olsun…

Not: Belirtilen ölçüye göre yaparsanız 3 kız doyabilir. Ya da 2 erkek rahat doyar. Siz kalabalıksanız 1 paket makarnanın tamamını yapabilirsiniz…
Devamını Oku >>

Bulgur Pilavi Tarifi

Malzemeler:
1 su bardağı bulgur
2 domates
1 soğan
2 sivribiber
2 su bardağı et suyu
50 g tereyağı
½ yemek kaşığı salça
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Soğanları ince kıyın, tereyağında hafif kavurun, üzerine doğranmış sivribiberi ekleyin, biraz daha kavurduktan sonra rende domates ve salçaları ekleyin, iyice kavurun.
Et suyu ve tuzu ekleyin, su kaynadıktan sonra bulguru ilave edin. Bulgur piştikten sonra ocağı kapatın, 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
Devamını Oku >>

Kirmizi Mercimek Çorbasi Tarifi

Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
su
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı un(kaşık çok dolu olmasın)
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı:
Öncelikle bir tencereye kırmızı mercimekleri ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ekleyerek kaynatın. İyice pişince (mercimekler eriyince) altını kapatın. Eğer blender varsa onunla ezin yoksa çorbayı bir süzgeçten geçirerek, süzgeçte kalan kısmını bir kaşığın arkası ile ezerek geçirin. Bu aşamada fazla abartmadan sıcak su kullanabilirsiniz. Ezme işlemi bittikten sonra bir tavada sıvıyağa unu ekleyin un kavrulduğunda yani dağıldığında(çok fazla bekletmeyin çünkü salçayla yine kavrulcak ) salçayı ekleyerek ikisini birlikte kavurun. Çok uzun süre kavurmayın topaklaşmasın. Blenderınız varsa yine bu karışımı çorbaya dökerek blenderla karıştırın. Yoksa salçayı mercimeğe kattığınızda topaklaşabilir elle açmak sıkıcı oluyor bu nedenle ben salçayı hazırladığım tavaya bir iki kepçe mercimek alarak önce orada eziyorum daha sonra tamamını tencereye döküyorum.Son olarak tuzunu da ekleyin ve çorbayı birkaç dakika kaynatın. Afiyet olsun.

Not: Çorbanın kıvamını kendinize göre ayarlarsınız. Kaynar su ekleyerek sulandırabilirsiniz.
Devamını Oku >>

Atatürk'ün Sevdiği Yemekler ve Yemek Programi

Atatürk, boğazına düşkün, çok yiyen bir insan değildi. Kendisi bir konuşmasında ziyafetlerde çok yemek yenmesini tasarrufa aykırı bulduğunu ve sağlığa zararlı olduğunu söylemiştir.

Sabah kahvaltısı : çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kase yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi.

Öğle yemeği : Bir iki dilim ekmek yerdi. Etsiz kuru fasulye, pilav çok sevdiği yemekti. Kuru fasulyeye, "yağlı fasulye" derdi. Ayran ve limonata içiyordu. İki dilim ekmeği ayrana batırarak yiyordu. Yoğurt da ayrıca yiyordu. "Kuru fasulyeye okulda alıştım" demiştir. Kışla yemeği, askerî yemek sayılmıştır kuru fasulye. İkindi üzeri ekmeksiz bir bardak ayran içerdi.
Sofradan genellikle doymuş olarak değil, aç kalkarmış.

Akşam yemeği : Akşam yemeğinin ayrı bir önemi vardı. Devletin yönetim kademesinde yer alan kişileri genellikle akşam yemeğinin konukları olurlar ve sofrada sohbetlerin konusu ülke ve ülke meseleleri oluyordu.
Omlet seviyormuş, özellikle gece geç saatlerde acıkınca peynirli omlet yermiş. Sahanda yumurta da severmiş. Etli taze bamya de sevdiği yemeklerden. Karnıyarık da severmiş. Onu pilav karıştırarak yermiş.

Haşlanmış kuşkonmaz da sevdiği bir yemek. Enginarı hiç yememiş. İstediği halde hiç yiyememiş. Hastayken enginar yemek istemiş. Hatay'dan ısmarlamışlar. Fakat kendisi komaya girmiş ve yiyememiş. Arasıra fava denilen zeytinyağlı, limonlu bakla ezmesinden istediği olurdu. Tatlılarla arası pek iyi değilmiş. Ama gül reçeli severmiş. Kahveyi orta şekerli içermiş. 10-15 fincan içermiş. Hergün 40-50 sigara içermiş. Meyvalardan kavun seviyormuş. Kavrulmuş, tuzlu leblebi, fıstık da sevdiği yiyeceklerden. Soğan, sarımsak, pastırma gibi kokulu yiyecekleri sevmiyormuş. İçkilerden rakı ve bira içiyordu. Sofrasında çeşit bol değilmiş. Köşkte hazırlanan yemekleri yiyordu.

Sarhoşluktan hiç hoşlanmadığı söylenmektedir.
Çocukluğunda annesinin yaptığı Selanik'in ıspanaklı böreğini çok severmiş.
Seyahatlerinde gittiği yerlerde kendisine ikram edilen yörenin yemeklerini zevkle yermiş. Ama bunlar O'nun sürekli yediği yiyecekler değildi.
Kırşehir'de çorba, hindili pirinç pilavı, su böreği, karışık turşu ve meyva ikramları ile karşılaşmıştır. Kırşehir'in su böreğini çok beğenmiş.
Kaman'da sahanda yumurta, yoğurt, balbaşı, pekmez ve meyva yemiş. Kızarmış tavuk, bulgur pilavı da orada ikram edilen yemekler arasındadır. Kaman'da ikram edilen yoğurt ve pekmez karışımı bir tatlı olan balbaşı pekmez dürüm ya da sokum biçiminde yufka ekmekle yenir ki Atatürk bu yiyeceği de sevmiş.

Adana'da severek yediği yemekler şunlardı: Bamya dolması, patlıcan hünkar beğendi, güveç, sini köftesi, domatesli pirinç pilavı, hanım göbeği tatlısı. Tarsus'ta baklava yemiş ve ayran içmiş. Ayrıca çok miktarda marul yemiş.

Siroza yakalanıp halsiz düştüğü günlerde tatlı yemesi gerektiğinde Yanya tatlısı ve irmik helvası çok hoşuna gitmişti.

Konya'da kendisine sedirler saç böreği ve Höşmerim denen kaymaklı tatlı ikram edilmiş ve Atatürk bu özel yiyeceklerden memnun kalmıştı. Özellikle belediye başkanının evinde hanımı bu yemekleri O'na ikram etmiştir.

Atatürk'ün Sofrası

Mustafa Kemal Atatürk, kardeşi Makbule Atadan'ında aralarında bulunduğu ziyaretçiler ile beraber sofrada.

Tarihin ilk çağlarından bu yana devlet başkanlarının çeşitli mesleklerden kişilerle sofrada oturup tartışma geleneği yarattığını biliriz. Eski Yunan'da ünlü filozof Eflatun, öğrencileriyle tarihe "Diyaloglar" diye geçen tartışmalarını "Akademia"da yapardı. Burası, Atina'da bir felsefe okulu durumuna getirdiği evinin bahçesi idi. Eflatun'da tıpkı hocası Sokrates gibi burada öğrencileriyle günün sorunlarını aklın ve bilimin ışığında tartışırdı. Böylece gerçeklere, iyiye, güzele, doğruya varmanın yolları aranırdı.

İşte Atatürk'ün sofrası da bu nitelikte bir sofra idi.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu bir yazısında şöyle der : "Atatürk'ün sofrasından hepimizin ruhunda ve dimağında nice derin, tatlı ve ibret verici anılar, yaşama ve insanlığa dair, nice değerli dersler kalmıştır."

Atatürk'ün sofradaki sözleri, felsefesi, yol göstericiliği, fıkraları, vecizeleri gerçekten bir hazine idi. Bu sofrada esen hava sevgi, vefa ve arkadaşlıktı. Burada ilim, sanat, kültür, nesnel görüşler, gerçeklikler, idealler yer alırdı. Ülke sorunları, geleceği, çözüm biçimleri aranırdı. Gönül sohbet ister, kahve bahane şiirinde olduğu gibi, M.Kemal için de amaç, tartışmalardı, iyiyi doğruyu bulmaktı. Akıla yol açmaktı. Sofra ve içki ise bir araçtı. Gece yemekleri bazen müzikli oluyor, çeşitli sanatçılar konser veriyordu.

Mustafa Kemal Atatürk normal hayattaki hoşgörüsünü ve saygısını sofrada ikende göstermekten çekinmezdi. İçkili sofralarda eğer içmeyen bir kimse sofraya iştirak ediyorsa içkileri kaldırtır ve yemeğe öyle devam ederdi. Keza mübarek günlerde aynı şekilde davranırdı.
Karatahta, tebeşir, silgi ve kütüphaneden gelen kitaplar, sofranın bir parçası idi.
Devamını Oku >>
haberler