27 Ocak 2011 Perşembe

Harira Çorbası

Harira Çorbası Fas’a ait bir çorba çeşiti. Fas’lılar genelde Ramazan aylarında bolca bu çorbadan hazırlıyorlar ve buzluğa atıp canları istedikçe çıkartıp yiyorlar. Oldukça lezzetli ve doyurucu olan bu çorba tam da iftar sofralarına göre… Bu çorbada etinden kuru bakliyatına, sebzesinden baharatına kadar herşey bol ve lezzetli…
Harira Çorbası
Malzemeler
•    1 çay kaşığı zerdeçal
•    250 gr kuşbaşı et
•    3 dal taze kişniş
•    3 domates
•    1 kuru soğan
•    10 arpacık soğanı
•    ½ su bardağı haşlanmış nohut
•    ¼ su bardağı kırmızı mercimek
•    1 çay kaşığı tarçın
•    30 gr tereyağı
•    3 su bardağı su
•    Karabiber
•    Tuz
Yapılışı
1.   Domatesleri 15 dakika kaynar suda bekletin ve kabuklarını soyun.
2.   Soyduktan sonra her bir domatesi dörde bölün ve çekirdeklerini çıkarıp iri iri doğrayın.
3.   Soğanı soyup küp şeklinde doğrayın.
4.   Tereyağını tencerede eritin ve doğradığınız soğanları yağa ekleyin.
5.   Üzerine et, kişniş, tarçın ve zerdeçalıda ilave edip 5 dakika kavurun.
6.   Doğradığını domatesleri ekleyip 3 dakika kavurun.
7.   Mercimekleri yıkayıp süzün ve nohutla birlikte tencereye ilave edin.
8.   Su ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın.
9.   Tencerenin kapağını kapatıp 45 dakika pişirin.
10. Arpacak soğanlarıda ilave edip 25 dakika daha pişirin.
11. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Kırmızı Pancar Çorbası

Karaciğeri temizleyen çok sağlıklı kırmızı pancarı sıcacık bir çorba olarak sofralarınıza taşımak ister misiniz? Cevabını evetse ceviz, pirinç ve bol baharatla hazırladığım bu Kırmızı Pancar Çorbasını deneyerek sofralarınıza sağlık ve lezzeti taşıyabilirsiniz.
Kırmızı Pancar Çorbası
Malzemeler
•    1 adet orta boy soğan
•    6 su bardağı tavuk suyu
•    3 adet kırmızı pancar
•    4 çorba kaşığı sıvıyağ
•    1 çorba kaşığı ince dövülmüş ceviz
•    2 adet ince kıyılmış sarımsak
•    1 çorba kaşığı galeta unu
•    5 çorba kaşığı haşlanmış pirinç
•    1 adet defne yaprağı
•    Tuz
•    Karabiber 
Yapılışı
1.   Pancarları bir tencereye alın ve haşlayın ve ılınmaya bırakın.
2.   Ilındıktan sonra kabuklarını soyup rendeleyin.
3.   Soğanı soyup küp şeklinde doğrayın.
4.   Tavada sıvıyağı ısıtın ve doğradığınız soğanları bu yağda kavurun.
5.   Üzerine tavuk suyunu ekleyin.
6.   Kaynamaya başladığında ceviz, sarımsak un, pirinç, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
7.   Defne yaprağını küçük küçük doğrayıp tencereye ekledikten sonra kaynamaya bırakın.
8.   Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra rendelediğiniz pancarları ekleyin ve 1- 2 taşım kaynatıp ocaktan alın.
9.   Üzerini panca dilimleri ve yeşillikle süsleyip sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Arzu ederseniz üzerini beyaz peynirle süsleyerek servis edebilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Samba Çorbası

Samba Çorbası makarna ve bol sebze eşliğinde hazırlanan bir çorbadır. Hazırlaması biraz zahmet verir ama lezzeti buna değerdir. İçerisindeki sebzelerle adeta vitamin deposu olan bu çorbayı çok beğendim açıkçası ve tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Meraklılarına, iftar da sıcacık çorba keyfi yaşamak isteyenlere işte size bol vitaminli Samba Çorba…
Samba Çorbası
Malzemeler
•    1 adet orta boy patates
•    1 adet soğan
•    1 adet kereviz
•    1 adet kabak
•    1 adet kırmızı biber
•    1 adet havuç
•    2 çorba kaşığı sıvıyağ
•    3 adet domates
•    ½ çay kaşığı zerdeçal
•    4 adet kurutulmuş domates
•    1 çay bardağı makarna
•    1 çay kaşığı salça
•    Sıcak su
•    Tuz
•    Karabiber
Sosu İçin
•    3çorba kaşığı un
•    2 çorba kaşığı tereyağı
•    1 su bardağı süt
Üzeri İçin
•    3 adet yeşil sivri biber
Yapılışı
1.   Kırmızı biber ve domatesleri fırında közleyip kabuklarını soyun.
2.   Kabuklarını soyduğunuz kırmızı biberi jülyen, domateside küp şeklinde doğrayın.
3.   Havuç, kereviz, kabak, patates ve soğanı rendeleyin.
4.   Sıvıyağı bir tencerede ısıtın, rendelenmiş havuç, kabak, kereviz, patates, soğan ve doğranmış kırmızı biberi bu yağda soteleyin.
5.   Karışıma salçayı ekleyin ve 1-2 defa daha çevirdikten sonra domatesi ekleyin.
6.   Tenceredeki karışımı çırpma teliyle çırptıktan sonra ocağın altını kapatın.
7.   Sosu için, bir tavada tereyağını eritin.
8.   Üzerine unu ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
9.   Sütü azar azar ilave edip koyu bir kıvam elde edene kadar karıştırarak pişirin.
10. Hazırladığınız sosu tenceredeki sebzelerin üzerine boşaltıp tekrar ocağa alın.
11. Tüm malzeme özleşene kadar çırpma teliyle iyice çırpın.
12. Koyu bir kıvama gelene kadar su ilave edin ve kaynamaya bırakın.
13. Dibine yapışmaması için tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynatın.
14. Daha önceden sıcak suda beklettiğiniz kurutulmuş domatesi jülyen doğrayın.
15. Makarna ile birlikte tenceredeki malzemeye ekleyin ve 5 dakika kısık ateşte pişirin.
16. Zerdeçal, tuz ve karabiberle tatlandırıp çorbayı ocaktan alın.
17. Yeşil sivri biberleri ince ince doğrayın.
18. Çorbayı, ince doğradığınız biberlerle süsleyerek sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Sütlü Kestane Çorbası

Kestanenin henüz zamanı değil evet ama zamanı yaklaşmadı da değil... Kestane kış aylarının en sevdiğim lezzetlerinden birisi özellikle de közlenmişi... Tabi birde bu nefis Sütlü Kestane Çorbası.
Sütlü Kestane Çorbası
Malzemeler
•    1 adet pırasa
•    600 gr kestane
•    1 yemek kaşığı zeytinyağı
•    1 su bardağı süt
•    3 su bardağı su
•    2 yemek kaşığı un
•    125 gr konserve mantar
•    2 su bardağı tavuk suyu
Sosu İçin
•    1 yemek kaşığı zeytinyağı
•    Kırmızı toz biber
Yapılışı
1.   Pırasayı doğrayın.
2.   Zeytinyağını tavada ısıtın ve doğradığınız pırasayı bu yağda soteleyin.
3.   Kestanelerin kabuklarını soyun ve doğrayın.
4.   Mantalarları iri doğrayın.
5.   Doğradığınız mantar ve kestaneleri pırasaya ekleyip soteleyin.
6.   Tavuk suyunu ve suyu ekleyin.
7.   Püre olacak kıvama gelene kadar pişirip mutfak robotundan geçirin.
8.   Tekrar tencereye alıp süt ve tuzu ilave edip kaynatın.
9.   Kaynadıktan sonra ocaktan alın.
10. Tavada sıvıyağı ısıtıp çok az kırmızıbiber ekleyip karıştırın.
11. Hazırladığınız bu sostan çorbanın üzerine döküp sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Dilerseniz üzerine file badem serperek sıcak oalrak servis edin.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Arabaşı Çorbası

Bu nefis yöresel lezzetle gittiğim bir misafirlikte tanıştım ve açıkçası tadı hala damağımda diyebilirim. Yozgat yöresine ait bu çorbanın en önemli özelliği suyunun bol acılı olması ve bu çorba için yapılan özel hamuruyla yenilmesi... Tabi ben hamursuz halini de çok beğendim ve tarifini paylaşmak istedim. İşte akıllarınızdan silinmeyecek lezzetiyle size Arabaşı Çorbası tarifim...
Arabaşı Çorbası
Malzemeler
•    1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
•    1 tatlı kaşığı domates salçası
•    1 adet tavuk
•    3 tatlı kaşığı un
•    3 yemek kaşığı sıvıyağ
•    Tuz
•    ½ adet limonun suyu
•    Pul biber
•    Karabiber
Yapılışı
1.   Tavuğu iyice yıkayın ve düdüklü tencereye alın.
2.   Üzerini geçecek miktarda su ekleyin.
3.   Tuz ilave edip orta ısılı ateşte 25 dakika pişirin ve didikleyip bir kenara alın.
4.   Tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin ve unu bu yağda kokusu gidene kadar kavurun ve soğumaya bırakın.
5.   Soğuduktan sonra üzerine tavuk suyu ilave ederek ayran kıvamında açın.
6.   Geriye kalan sıvıyağı tencerede ısıtın salçayı bu yağda biraz kavurun.
7.   Kavurduktan sonra üzerine 4 su bardağı tavuk suyu ilave edip kaynamaya bırakın.
8.   Kaynamaya başlayınca suyla incelttiğiniz unu karıştırarak azar azar ilave edin ve 10 dakika daha kaynatın.
9.   Limon suyunu da ekleyip ocaktan alın.
10. Didiklenen tavukları çorbanın içine bolca koyup sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Kestaneli Sebze Çorbası

Lezzetli sebze çorbalarından işte bir tarif daha... Daha önce yapmış olduğum bu çorbayı şimdi sizlere sunmak ve sizin de bu leziz çorba tarifinin tadına bakmanızı istiyorum. Çeşitli sebze ve kestanenin çorbaya kattığı lezzetiyle güzel bir tarif Kestaneli Sebze Çorbası...
Kestaneli Sebze Çorbası
Malzemeler
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 adet kereviz
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 kâse kestane
  • 1 çay fincanı et suyu
  • Tuz, karabiber
  • Sıvıyağ
  • Su
Yapılışı
1.  Bir adet kuru soğanı temizleyip, küp şeklinde doğrayın. Havuç ve kerevizi de küp doğrayıp tencereye alın sıvıyağı ilave edip hafif sote edin.
2.  Üzerine unu alıp biraz kavurarak haşlanmış ve rondodan geçirdiğimiz kastaneleri de ilave edin.
3.  Şalça, tuz, karabiber ve et suyunu ilave edip, kaynamaya bırakın.
4.  Kereviz yapraklarını iyice yıkayın ve kesme tahtasında incecik kıyın. Servis yaparken üzerine serpin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Körili Bezelye Çorbası

Bol sebzeli yemek severler için Körili Bezelye Çorbası var sırada... En lezzetli çorbalarımı yazmaya devam ederken bu yazımda da sizinle farklı bir çorba tarifi olan Körili Bezelye Çorbası tarifini paylaşmak istedim. İşte tarifi:
Körili Bezelye Çorbası
Malzemeler
•    2 bardak bezelye
•    1 orta boy soğan
•    1 küçük havuç
•    1 orta boy patates
•    ½ çay kaşığı veya daha fazla tuz
•    2 çay kaşığı köri tozu
•    2 bardak tavuk suyu
•    2 bardak süt
Yapılışı
1.    Doğranmış soğan, havuç patates, bezelye, baharat ve 1 bardak tavuk suyunu orta boy bir tencerede bir araya getirin.
2.    Sebzeleri yumuşayıncaya kadar haşlayarak karışımı bir blender veya mutfak robotuna aktarıp püreye dönüştürün.
3.    Blender çalışırken 1 bardak tavuk suyunu da ekleyip karışımı tekrar tencereye alın.
4.    Sütü de ekleyip ara sıra karıştırarak bir süre daha pişirip servis yapın.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Tortellini Çorbası

İtalyanların enfes makarna çeşitlerinden biri olan tortellini lezzetiyle bağımlılık yapan tariflerden biridir. Fakat ne yazık ki ülkemizde hazırını her yerde bulamıyoruz. Ama her zaman tavsiye ettiğimiz ev yapımı mantı ne kadar lezzetli ise ev yapımı makarna hamuru da o kadar lezzetli olur diyerek kolları sıvıyoruz :)
Tortellini Çorbası
Malzemeler
Tortellini Hamuru İçin:
•    3 çay bardağı un
•    1 adet yumurta
•    1 adet yumurta sarısı
•    1 tutam tuz
İç Malzeme:
•    150 gr. kıyma
•    1 çorba kaşığı zeytinyağı
•    2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
•    1 adet soğan
•    1 adet yumurta
•    1 çay kaşığı muskat
•    1 tutam tuz
•    Karabiber
Çorba İçin:
•    6-7 su bardağı et suyu (kemikli kuzu eti ile haşlanmışı)
•    2 çorba kaşığı un
•    Tuz
Yapılışı
1.    Soğanı soyup doğradıktan sonra zeytinyağını tavada kızartıp, soğan ile kıymayı hafif kavurarak daha sonra ılımaya bırakın.
2.    Yumurta, peynir, muskat, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun.
3.    Unu hamur yoğurma kabınıza eleyip, ortasını havuz gibi açın.
4.    Tuz, yumurta ve yumurta sarısı ilave edip, düzgünce bir hamur elde edene kadar yoğurun.
5.    Hamuru streç folyo ile sarıp oda ısısında 10-15 dk. bekletin.
6.    Hamuru un serptiğiniz tezgâhınıza alıp, merdane ile açın.
7.    Daire şeklinde bir kalıp ile küçük hamurlar kesip ortasına kıymalı harçtan koyun.
8.    Her hamuru yarımay şeklinde ortadan ikiye katlayıp iki ucunu da arkadan birleştirin.
9.    Hazırladığınız hamurların üzerine un serpin.
10.    Et suyunu, tuz ekleyerek tencerede kaynatıp, hamurları ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin.
11.    Kâselere paylaştırıp sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/


Devamını Oku >>

Kremalı Domates Çorbası

Domates çorbası peynirin her türlüsü ile iyi bir ikili oluyor aslında. “Peki ya labneli ve kremalı hali nasıl oluyor?” derseniz; sizlere vereceğim cevap “mükemmel” olur. Gerçekten birçok çorba çeşidinin her birinin yeri ayrı ama Kremalı Domates Çorbasının, labne peynirli hali ise bambaşka.
Kremalı Domates Çorbası
Malzemeler
•    300 gr. doğranmış domates
•    5 su bardağı su
•    2 çorba kaşığı zeytinyağı
•    1 çorba kaşığı un
•    2 diş ezilmiş sarımsak
•    100 gr. labne peyniri
•    30 ml. krema
•    Yarım demet roka
•    Tuz
•    Karabiber
Yapılışı
1.    Zeytinyağını tencerede ısıtıp, unu ekledikten sonra sararıncaya kadar kavurun.
2.    Su ve doğranmış domatesi ilave edip, tuz ve karabiberle tatlandırın.
3.    Üzeri fokurdamaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
4.    Ocaktan aldıktan sonra el blenderi ile çırpın.
5.    Labne peyniri ve kremayı da çırptıktan sonra çorbayı kâselere paylaştırın.
6.    Birer kaşık peynirli krema ekleyerek roka ile süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/


Devamını Oku >>

Midye Çorbası

Deniz ürünü ve özellikle midye severler için bugün birkaç midye tarifi sunmak istedim. Bunlardan biride Midye Çorbası. Deniz ürünü sevenlerin iştahını kabartacak ve içmeye doyamayacakları nefis ve farklıbir lezzet bu çorba..
Midye Çorbası
Malzemeler
•    200 gr. ayıklanmış midye
•    2 çorba kaşığı zeytinyağı
•    2 çorba kaşığı un
•    1 çorba kaşığı krema
•    3-4 dal maydanoz
•    6 su bardağı su
•    2 çorba kaşığı limon suyu
•    Tuz
•    Karabiber
Yapılışı
1.    Suyu bir tencereye doldurduktan sonra kaynamasını sağlayın.
2.    Midyeleri yıkayıp süzün ve kaynayan suyun içine atın.
3.    Un, zeytinyağı ve kremayı ayrı bir kapta iyice çırpıp bulamaç haline getirin.
4.    Tencereye unlu karışımı ekleyip, tuz ve karabiber serpin.
5.    25 dk. daha kaynatıp, limon suyunu ekledikten sonra kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/


Devamını Oku >>

Acılı Gazpacho

Soğuk içilen bu çorba tarifi, İspanya ile Portekiz ülkelerine özgü bir çorba tarifidir. Soğuk çorba çeşidi Gazpacho, Meksika’da da oldukça profesyonel yapılmaktadır. İspanya mutfağına özgü bol sebzeli bu çorbanın yapımı da oldukça kolaydır. Serin serin içebileceğiniz bu çorbayla birlikte sizde dünya mutfaklarını sofralarınıza taşımak istemez misiniz?
Acılı Gazpacho
 Malzemeler
•    5 adet domates
•    1 adet salatalık
•    1 adet salçalık kırmızı biber
•    3 diş sarımsak
•    4 dilim bayat ekmek
•    2 çorba kaşığı sirke
•    2 çorba kaşığı yoğurt
•    4 çorba kaşığı zeytinyağı
•    2-3 çorba kaşığı buzlu su
•    1 çay kaşığı kırmızı acı biber
•    Tuz
Süslemek İçin:
•    1 adet salatalık
•    1 adet kırmızı dolmalık biber
•    1 adet yeşil dolmalık biber
•    1 adet sarı dolmalık biber
•    İsteğe göre kekik
Yapılışı
1.    Domatesleri soyup, ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini ayırın.
2.    Salatalığı soyarak küp şeklinde doğradıktan sonra kırmızı salçalık biberi temizleyip iri parçalar halinde doğrayın.
3.    Sarımsakları soyup, ekmek dilimlerini sirke ile ıslatarak elinizle sıkıp ufalayın.
4.    Hazırladığınız domates, salatalık, kırmızı salçalık biber ve sarımsağı robota alıp ezin.
5.    Acı biber ve tuzu ekledikten sonra ekmek içi ve 2-3 çorba kaşığı buzlu su ilave edip buzdolabında en az 1 saat bekletin.
6.    Yoğurt ve zeytinyağını da ekleyerek karıştırın.
7.    Üzerine yeşil, sarı ve kırmızı biberleri temizleyip küçük kareler şeklinde doğrayın.
8.    Sebzeleri çorbanın üzerine serperek hafifçe karıştırarak batmamalarını sağlayın.
9.    Arzuya göre süsleyip kekik serperek soğuk servis yapın.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/


Devamını Oku >>

Ege Çorbası (Isırgan Otlu)

Isırgan otu başta akciğer, karaciğer, dalak ve solunum yolları olmak üzere neredeyse bütün iç organlarına faydalı bir bitkidir. Ege bölgesinde de bu sağlıklı bitkiyle nefis çorbalar hazırlanarak sofralara sağlık ve lezzet taşınır. Sizde bu sağlık ve lezzete ortak olmak istiyorsanız işte size tarifi...
Isırgan Otlu Ege Çorbası
Malzemeler
•    6 adet arpacık soğan
•    2 demet ısırgan otu
•    4 çorba kaşığı zeytinyağı
•    2 çorba kaşığı krema
•    2 su bardağı sebze suyu
•    1 çorba kaşığı tereyağı
Yapılışı
1.  Isırgan otlarını ince ince kıyın.
2.  Tencereye zeytinyağını ekleyin ve ısırgan otlarını ve arpacık soğanlarını bu yapda soteleyin.
3.  Üzerine sebze suyunu ekleyip 10 dakika kaynatın.
4.  Zeytinyağı, tereyağı ve kremayı ekleyip karıştırarak ocaktan alın.
5.  Hazırladığınız çorbayı kaselere paylaştırın.
6.  Üzerini haşlanmış yumurta ve ince kıyılmış taze soğanlarla süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/


Devamını Oku >>

Minestrone Çorbası

Dünya mutfaklarından seçme tarifleri sizlerle paylaşmak çok hoşuma gidiyor. Çünkü yemek yapmayı seven insanlar olduğunuzu ve benim gibi çeşitli tarifleri denemek isteyeceğinizi düşünerek paylaşıyorum. Hafif ve sağlıklı bir çorba olan İtalyan sebze çorbası, Minestrone Çorba tarifini sizlerinde beğenisine sunuyorum.
Minestrone Çorbası
Malzemeler
•    2 adet patates
•    2 adet havuç
•    2 adet kereviz sapı
•    2 adet soğan
•    4 diş sarımsak
•    3 çorba kaşığı zeytinyağı
•    4 su bardağı su
•    1 su bardağı domates püresi
•    1 su bardağı haşlanmış barbunya
•    3 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
•    1 kahve fincanı arpa şehriye
•    2 çorba kaşığı rendelenmiş pamesan peyniri
•    Karabiber
•    Kırmızı toz biber
•    Nane
Yapılışı
1.    Patates ve havuçları soyup küp şeklinde doğrayın. Aynı zamanda Kereviz sapları ve soğanları temizleyip küçük doğradıktan sonra sarımsakları soyup ezin.
2.    Su, domates püresi ve zeytinyağını tencereye alıp orta ateşte pişirin.
3.    Patates, havuç, kereviz sapları ve soğanı ekleyip kısık ateşte 30-35 dk. pişirin.
4.    Haşlanmış olan barbunya ve arpa şehriyeyi kaynamakta olan karışıma ekleyip arada bir karıştırarak kısık ateşte pişirmeye devam edin.
5.    Karabiber, kırmızı toz biber ve naneyi kaynamakta olan çorbaya ekleyip tencereyi ocaktan indirin.
6.    Çorbayı servis kâselerine paylaştırıp üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpiştirerek sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Sarımsak Çorbası

Sarımsağın faydalarını saymakla bitiremediğimiz gibi çorbasının faydaları da saymakla bitmez. Fakat hem lezzetli hem de sağlıklı olan bu çorbanın en önemli etkilerinden biri yüksek tansiyon hastalarının kan basınçlarını normal seviyelerde tutabilmeleri için önerilen şifalı bir çorba olmasıdır. Ayrıca vücuttaki mikropları öldürerek dirençli kalmamızı sağlayan Sarımsak Çorbasını her mevsim yapıp sağlıkla içebilirsiniz.
Sarımsak Çorbası
Malzemeler
•    20 diş sarımsak
•    2 su bardağı süt
•    3 çorba kaşığı zeytinyağı
•    3 çorba kaşığı un
•    2 su bardağı su
•    3 su bardağı tavuk suyu
•    1 çorba kaşığı sirke
•    2 adet yumurta sarısı
•    1,5 su bardağı krema
•    Tuz
•    Karabiber
Üzeri İçin:
•    1 çorba kaşığı kıyılmış herhangi bir yeşillik
•    Tereyağı
Yapılışı
1.    Sarımsak dişlerini soyun ve 1 bardak sıcak tuzlu suda 5 dk. bekletin.
2.    Süzün ve tekrar 5 dk. 1 bardak sıcak suda bekletin.
3.    Süzerek kaynamakta olan süte ilave edip, 5 dk. pişirin.
4.    Sarımsakları delikli kepçe ile sütten alıp, zeytinyağını tavada ısıttıktan sonra sarımsakları ekleyin ve kısık ateşte pembeleştirin.
5.    Un ilave ederek sürekli karıştırıp 1 dk. kavurun.
6.    Tavuk suyunu kaynatıp sıcak olarak azar azar sarımsağa ilave edin.
7.    Sirkeyi ilave edip karıştırın. Tuz ve biber serpiştirin.
8.    Çorba koyulaşmaya başlayınca ateşten alıp mikserle çırpın.
9.    Tekrar ocağa koyarak birkaç dk. daha pişirin.
10.  Yumurta sarılarını çırpıp, krema ile birlikte çorbaya ilave edin.
11.  Üzerine yeşillik ve hafif kızarttığınız tereyağını ilave edip sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Yer Elması Çorbası

Karbonhidrat miktarının düşük olması nedeniyle şeker hastalarının rahatlıkla yiyebileceği yer elması, ayrıca süt artırıcı özelliği ile de emziren annelere en çok tavsiye edilen besin öğelerinden birisi olmasına rağmen birçok kişinin mutfağına girmemiş bile. Bu tarifte paylaştığım Yer Elması Çorbasını hazırlayarak bu sağlıklı ve lezzetli besine artık mutfaklarımızda yer vermeye ne dersiniz?
Yer Elması Çorbası
Malzemeler
•    1 adet kuru soğan
•    2 adet havuç
•    2 yemek kaşığı zeytinyağı
•    750 gr yer elması
•    1/3 su bardağı kırmızı mercimek
•    1,5 litre kaynamış su
•    ½ adet limon
•    Tuz
Yapılışı
1.   Yer elmalarını soyun ve limonlu suda bekletin.
2.   Kuru soğanı ve havuçları soyup küp şeklinde doğrayın.
3.   Zeytinyağını tavada ısıtın havuç ve soğanları ekleyip kavurun.
4.   Yer elmalarını küp şeklinde doğrayın ve soğanalrın üzerine ekleyin.
5.   Mercimeği yıkayın tencere ilave edin ve birkaç dakika daha karıştırın.
6.   Üzerine kaynamış suyu ekleyin ve mercimekler ezilene kadar pişirin.
7.   Piştikten sonra blendardan geçirin.
8.   Kıvamı koyu gelirse biraz daha su ilave din.
9.   Tuzunu ekleyip tatlandırın ve ocaktan alın.
10. Üzerini yeşilliklerle süsleyerek limon suyu eşliğinde servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Ezogelin Çorbası

Ezogelin Çorbası
Malzemeler
•    3 çorba kaşığı kırmızı mercimek
•    3 çorba kaşığı pirinç
•    3 çorba kaşığı bulgur
•    1 adet soğan
•    3 çorba kaşığı un
•    2 çorba kaşığı salça
•    3 çorba kaşığı tel şehriye
•    Su
•    Tereyağı
•    Sıvıyağ
•    Nane
•    MAGGİ et suyu tablet
Yapılışı
Mercimek, pirinç ve bulgur ayrı bir kapta haşlanmaya alınır. Diğer tarafta tereyağı eritilir. Üzerine sıvıyağ ve doğranmış soğan eklenerek sote edilir. Daha sonra üzerine un ilave edilir. Bir süre karıştırdıktan sonra üzerine şehriye eklenir. Sonrasında içerisine nane ve salça ilave edilerek kavrulma işlemine devam edilir. İyice kavrulunca üzerine önce soğuk, sonra sıcak su verilerek kaynaması beklenir. Kaynayınca üzerine haşlanmış pirinç, mercimek ve bulgur eklendikten sonra tuzu ve baharatı ayarlanarak pişmeye bırakılır.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Mercimek Çorbası

Bu nefis Mercimek Çorbasının yapılışı aslında kişiden kişiye değişiyor. 
Mercimek Çorbası
Malzemeler
•    1 su bardağı kırmızı mercimek
•    1 adet soğan
•    1 adet havuç
•    1 adet patates
•    1-2 yemek kaşığı salça
•    7 su bardağı su
•    Tuz
•    4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
Öncelikle soğanı küp küp yemeklik doğruyoruz. Küçük boy havucu ve patatesi rendeliyoruz. Ayıklayıp yıkamış olduğumuz mercimeği, salçayı ve tuzu, soğan, havuç ve patates ile birlikte bir tencereye alıp, 1 bardak suyla malzemelerin tamamının karışmasını sağlıyoruz. Daha sonra kalan 6 bardak suyu da ilave edip tenceremizi ocağa koyuyoruz. Çorba kaynamaya başladıktan sonra altını biraz kısıp yaklaşık 45-50 dk. mercimeklerin tamamı haşlanana kadar pişiriyoruz. Eğer düdüklü tencere kullanıyorsanız, kaynadıktan sonra 20 dk. çorbanın pişmesi için yeterli olacaktır. Çorbayı ocaktan aldıktan sonra karışımı blenderden geçiriyoruz. (İsteğe bağlı) En son üzerine nane yakma işlemi kalıyor. Küçük bir tavaya yaklaşık 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ ve istediğimiz miktar naneyi koyup ocağa alıyoruz. Naneler renk değiştirdiklerinde istediğimiz yakma seviyesine ulaşmışız demektir. Nanelerin tamamı sarımsı bir renk alınca tavayı ocaktan alıyoruz. Çok fazla vakit kaybetmeden çorbanın içine döküp karıştırıyoruz.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Erişteli Tutmaç Çorbası

Anadolu bölgesinde birçok insan her sene minik kare hamurlar kesip kurutuyorlar ve o sene bitene kadar o hamurları nefis bir çorbaya dönüştürüyorlar. İşte o nefis çorbanın adıda Tutmaç Çorbası. Anadolu mutfağımıza ait bir corba çeşididir. Bence bu farklı halide denemeye değer…
Erişteli Tutmaç Çorbası
Malzemeler
•    1 litre et suyu
•    3 yemek kaşığı un
•    2 yemek kaşığı yoğurt
•    1 yemek kaşığı margarin(ben sıvıyağ kullandım)
•    1 adet limon suyu
•    2 adet yumurta sarısı
•    1 su bardağı süt
•    1 çay bardağı erişte
•    Kuru nane
•    Pulbiber
•    Karabiber
Yapılışı
Bir kapta un, yoğurt, limon suyu ve yumurta sarılarını 1 bardak sütle karıştırın. Kaynamakta olan et suyuna yoğurtlu karışımı yavaş yavaş ilave edin ve karıştırarak ağır ateşte kaynatın. İçine erişteyi de ilave edip 10 dakika daha pişirin. Sıvıyağda pul biber ve naneyi kavurup üzerine dökün. Tuzunu ve karabiberini de ilave edip ocaktan alın. Sıcak olarak sevis edin.
Not: Damak zevkinize uygun baharatları ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Balık Çorbası

Etinin lezzeti oldukça güzel olan Mezgit Avrupa ve Türkiye denizlerinde yaşayan uzun vücutlu ve büyük ağızlı bir balık türüdür. Kızartmasının olduğu kadar çorbasının da lezzetli olduğu bu balığın çorbasının, ben terbiye edilmemiş halini daha çok seviyorum. Fakat terbiye edilmiş halinin tarifini isteyen arkadaşlar olabilir diyerek tarife ayrıntılı bir şekilde yazdım. Herkese kolay gelsin.
Balık Çorbası
Malzemeler
•    1 adet mezgit
•    1 adet orta boy patates
•    1 adet orta boy havuç
•    1 adet orta boy kuru soğan
•    1 sap taze kereviz sapı
•    10 adet karabiber
•    1 adet defneyaprağı
•    5 su bardağı su
•    ½ limonun suyu
•    1 adet yumurta sarısı
•    1  silme yemek kaşığı un
•    2 yemek kaşığı zeytinyağı
•    Nane
•    Tuz
Yapılışı
1.    Pullarını ve içini temizlediğiniz ve kılçığı alınmış mezgiti, suyu akıtarak altında yıkayın.
2.    Kabuklarını soyup yıkamış olduğunuz patatesi, soğanı, havucu küp küp doğrayın ve derin bir tencerenin içine koyun.
3.    Mezgiti üzerlerine yerleştirerek defne yaprağını ve 5 su bardağı suyu ekleyin.
4.    Orta dereceli ateşte 40 dk.  haşlayın ve ara sıra üzerinde biriken köpüğünü kaşıkla alın.
5.    Sürenin sonunda balığı tencereden çıkartıp, derisinden, kalan kılçıklarından beyaz etlerini ayırın ve küçük küçük parçalara ayırın.
6.    Tenceredeki malzemeyi içerisindeki defne yaprağını çıkararak blendır ile püre haline getirin.
7.    Bir tencereye yağı ve unu koyun. Yakmadan kavurup püre haline getirdiğiniz karışımı tencereye boşaltın.
8.    İnce doğranmış kerevizi, karabiberi ve tuzu ekleyip 15 dk. kısık ateşte kerevizler yumuşayana kadar pişirin.
9.    Temizlenmiş balıkları ekleyip hepsini 5 dk. daha kaynatın.
10.  Terbiyesini hazırlamaya başlayıp limonla yumurtayı çırpın.
11.  Biraz beklettiğiniz çok sıcak olmayan çorbadan bir kaç yemek kaşığı ekleyin.
12.  Sosu yavaş yavaş ılıştırıp bütün sosu çorba tenceresinin içine dökün ve karıştırarak servis yapın.

Afiyet olsun.
Notlar:
•    Dilerseniz üzerine nane serpebilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Sucuklu Çorba

Sıcak tarifleriyle soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, soğuk tarifleriyle de sıcak yaz günlerinde içimizi ferahlatan çorbalar özellikle de Türk Mutfağı’nda önemli bir yere sahiptir. Genellikle akşam yemeği menüsünde diğer ana yemeklerden önce tüketilen çorbalar bazen sabah kahvaltı niyetine de tüketilebilmektedir. Beğeninize sunduğum nefis Sucuklu Çorba tarifi de yaklaşan kış günlerinde sevdiğiniz o sıcak başlangıçlardan biri olmaya aday bana göre..
Sucuklu Çorba
Malzemeler
•    5 dilim baharatlı sucuk
•    15 gr. tereyağı
•    1 adet soğan
•    2 adet patates
•    1,5 litre su
•    500 gr. pırasa
•    100 ml. krema
•    Karabiber
•    Tuz
•    Kırmızı pul biber
Yapılışı
1.    Soğan, patates ve sucuk dilimlerini küp şeklinde doğrayın.
2.    Pırasaları halka şeklinde doğrayıp, tereyağını eriterek soğan, sucuk, patates ve pırasayı ekleyip 4 dk. kadar kavurun.
3.    Su ilave edip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin.
4.    Karışımı blenderden geçirip, krema, tuz ve karabiber ekleyerek bir taşımlık kaynatın.
5.    Üzerine pul biber serperek servis yapın.

Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

26 Ocak 2011 Çarşamba

Fındık Çorbası

Enerji verici ve besleyici fındıkla hazırladığım bu çorba yemek vakitlerinizde en iyi başlangıçlarınızdan biri olacak. Özellikle de bütün gün aç kalıp enerjiye ihtiyacınız olduğu bu oruç zamanında İftar sofralarınızda mutlaka denenmesi gereken bir lezzet bu Fındık Çorbası.
Fındık Çorbası
Malzemeler
•    1 yemek kaşığı un
•    1 litre sıcak su
•    3 yemek kaşığı fındık yağı
•    1 su bardağı toz fındık
•    1 çay bardağı krema
•    Beyaz biber
•    Tuz
Üzeri İçin
•    1 çay bardağı ufalanmış fındık
•    3-4 dal maydanoz
Yapılışı
1.   Fındık yağını bir tencereye alıp ısıtın.
2.   Üzerine toz fındık ve unu ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun.
3.   Sıcak suyu unun üzerine azar azar ilave ederek karıştırın.
4.   Tuz ve beyaz biberi ilave edip 15 dakika pişirin.
5.   Kremayıda ilave edip karıştırın.
6.   Çorbayı servis edeceğiniz kaselere boşaltın.
7.   Mayadanozları ince kıyın.
8.   Fındık parçaları ve maydanozla süsleyerek sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Balkabağı Çorbası (Kremalı)

Güçlü bir antioksidan olan balkabağı, aynı zamanda C vitamini zenginidir. Vücudumuzu kalp hastalıklarına ve enfeksiyonlara karşı korur. Bu sağlıklı sebzeyi pastadan, çorbaya kadar geniş bir alanda kullandığımı daha önceki tariflerimde de belirtmiştim ve sebzeli çorbasını yayınlamıştım. Bu sefer bol kremalı yoğun balkabağı aromalı bu sade çorbasını yayınlıyorum.
Kremalı Balkabağı Çorbası
Malzemeler
•    2 çorba kaşığı mısır unu
•    2 su bardağı süt
•    2 su bardağı su
•    1 dilim haşlanmış bal kabağı
•    1 paket krema (200 ml)
•    2 diş sarımsak
Yapılışı
1.   Tencerede tereyağını ısıtın.
2.   Mısır ununu bu yağda kavurun.
3.   Su ve süt ekleyip karıştırın.
4.   Balkabağını robotton geçirip püre haline getirin ve tencereye ilave edin.
5.   Krema ilave edip 5 dakika daha pişirin.
6.   Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Mısır Çorbası

Mısır Çorbasının birçok çeşitini denedim ama içlerinden en çok Karadeniz usulü yapılan bu yoğurtlu çeşidini beğendim. Hem hafif hemde lezzetli bir çorba. Isırgan otu, yoğurt ve mısırın birleşiminden oluşan bu çorba iftar sofralarınızda hafif başlangıçlarınızdan birisi olabilir.
Mısır Çorbası
Malzemeler
•    100 gr ısırgan otu
•    100 gr ayçiçeği yağı
•    400 gr beyaz mısır
•    1 kg yoğurt
•    1 tatlı kaşığı kuru nane
•    Tuz
Yapılışı
1.   Orta boy bir tencereye mısırları alın.
2.   Üzerine 2 litre su ekleyin ve kaynatın.
3.   Isırgan otlarını iyice yıkayın ve ince şekilde doğrayın.
4.   Mısırlar yumuşadığında doğradığınız ısırgan otlarını ilave edin ve bu şekilde 5 dakika daha pişirin.
5.   Yoğurdu bir kaba alın ve üzerine bir miktar tenceredeki sıcak sudan ilave edin.
6.   Yoğurdu azar azar ekleyip karıştırın ve pişirmeye devam edin.
7.   Yoğurdu ekledikten 10 dakika sonra ayçiçeği yağı, kuru nane ve tuzu ekleyip 1-2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
8.   Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Patates Çorbası (Alman Usulü)


Alman Usulü Patates Çorbası
Malzemeler
•    6 orta boy patates
•    2 adet pırasa
•    1 demet maydanoz
•    1 litre et suyu
•    2 yemek kaşığı tereyağı
•    2 yumurta sarısı
•    Tuz
•    6 yemek kaşığı krema
•    1 adet havuç
Yapılışı
Patatesleri soyup yıkadıktan sonra minik küp şelinde doğrayın. Pırasayı ve havucu yıkayıp küçük dilimler şeklinde kesin. Maydanozu ince ince kıyın. Büyük bir tencere içinde tereyağını eritin. Maydanozu içine atıp tereyağı ile soteleyin. Et suyunu, patates, havuç ve pırasayıda tencereye ekleyip iyice pişirin. Yeterince sıcak suyuda ilave ettikten sonra kapağını kapatıp yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.  Pişen çorbaya tuz ilave edip mikserle eritin. Yumurta sarısı ve kremayı ekledikten sonra terbiye edip bir miktar bekletin ve servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Yoğurtlu Buğday Çorbası

Lifli gıdalar sağlıklı beslenmenin başında geliyor. Bu gıdalardan birisi de tabiki buğday. Bu nedenle sizlerle hem sağlıklı hem çok lezzetli bir çorba tarifi paylaşmak istiyorum. Buğday ve minik köftelerle hazırladığım bu yoğurtlu çorbayla sağlık ve lezzeti sofralarınıza taşıyacaksınız.
Yoğurtlu Buğday Çorbası
Malzemeler
•    2 su bardağı yoğurt
•    1 et suyu tableti
•    1 su bardağı su
•    1 yemek kaşığı un
•    1 su bardağı buğday
•    100 gr kıyma
•    ½ demet maydanoz
•    1 yemek kaşığı tereyağı
•    Tuz
•    Karabiber
Yapılışı
1.   Buğdayı tencerede haşlayın.
2.   Kıymayı tuz ve karabiberle yoğurup elinizle yuvarlak toplar yapın ve haşlanmış buğdaya ekleyin.
3.   Yoğurt, un, et suyu tableti ve suyu bir kabta iyice çırpın.
4.   Çırptıktan sonra buğday ve köfteli karışıma ekleyip karıştırın.
5.   Maydanozları ince kıyın.
6.   Tavada tereyağını eritin maydanozları bu yağda hafif çevirin.
7.   Hazıladığınız maydanozlu sosu çorbanın üzerine dökerek servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Kuzukulağı Çorbası

Demir ve fosfor zengini olan kuzukulağı bitkisi, Avrupa da en çok sevilen ve kullanılan bitkilerden biridir. Avrupalılar bu bitkiyi pasta, börek, pilav, salata yada çiğköfte gibi birçok yemeğin içinde kesinlikle bulundururlar. Ayrıca bedeni güçlendirici ve diş etleri problemlerine iyi gelen ve bunun yanında sağlığa birçok faydası olan bir bitkidir. Peki Avrupa’nın popüler gıdası olan bu sağlıklı bitkiyle sıcacık bir çorba yapmaya hazır mısınız? Cevabınız evetse, tek bir yudumunda bile rahatlayacağınız bu nefis Kuzukulağı Çorbasının işte size tarifi…
Kuzukulağı Çorbası
Malzemeler
•    250 gr kuzukulağı
•    4 çorba kaşığı süzme yoğurt
•    5 su bardağı su
•    Tuz
Üzeri İçin
•    1 tatlı kaşığı tereyağı
•    Toz kırmızı biber
•    Nane
Yapılışı
1.   Kuzukulağını iyice yıkayın ve süzün.
2.   Saplarını kesin, yapraklarını ince kıyın.
3.   Suyu bir temcereye alın ve kaynatın üzerine tuz ekleyin.
4.   İnce kıydığınız kuzukulağını haşlayın.
5.   Kaynamaya başlayınca 6 dakika daha kaynatın ve ocağı kapatın.
6.   Süzme yoğurdu bir kasede çırpın.
7.   Çorbanın suyundan bir kepçe alıp, yoğurda katın ve tekrar çırpın.
8.   Çırptıktan sonra çorbaya ilave edin ve karıştırın.
9.   Tereyağını bir tavada eritin üzerine nane ve kırmızı toz biberi ekleyerek çok az kavurun.
10. Çorbayı kaselere paylaştırın ve üzerinde hazırladığınız bu sostan gezdirin.
11. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Kuşkonmaz Çorbası

Kuşkonmaz A,K ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir bitkidir ve sağlığa birçok faydası vardır. Bunlardan bir kaçını sayacak olursam kalbi güçlendirir, vücutta oluşan ödemlerin boşaltılmasında etkili olur ve cilde canlılık verir. Sizde bu sağlıklı bitkiyle iftar sofralarınızda sağlıklı bir başlangıç yapmak istiyorsanız bu tarifimi mutlaka denemelisniz. Hem sağlıklı hem lezzetli başlangıçlar için işte size nefis Kuşkonmaz Çorbası tarifim…
Kuşkonmaz Çorbası
Malzemeler
•    1,5 yemek kaşığı un
•    450 gr kuşkonmaz
•    1 dal taze kekik
•    2,5 su bardağı süt
•    2,5 su bardağı tavuk suyu
•    35 gr tereyağı
•    1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
•    Tuz
•    Rendelenmiş muskat
•    1 defne yaprağı
•    1 diş sarımsak
Yapılışı
1.   Tavuk suyunu, kuşkonmaz, defne yaprağı ve kekiği bir tencereye alın.
2.   Üzerine sarımsağı rendeleyip ilave edin ve orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın.
3.   Kaynayınca ocaktan alıp kapağını kapatın ve 10 dakika dinlendirin.
4.   Dinlendirdikten sonra defne yaprağını içinden çıkarın ve mutfak robotunda pürüzsüz hale getirin.
5.   Tencereye un ve sütü alıp karıştırın.
6.   Püreye rendelenmiş muskatı ekleyip tencereye ilave edin ve kaynamaya bırakın.
7.   Kaynadıktan 5 dakika sonra tereyağı, rendelenmiş limon kabuğuve tuz ekleyip ocağın altını kapatın.
8.   Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Dilerseniz çorbanın içerisine kızarmış kuşkonmaz ilave ederek servis edebilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Tavuklu Şehriye Çorbası

Soğuk kış günlerinde, özellikle hastalandığımda en sevdiğim çorbadır Tavuklu Şehriye Çorbası. Bol limon ve karabiberle bu akşam iftar sofralarınız için harika bir seçenek..
Tavuklu Şehriye Çorbası
Malzemeler
•    2 çay bardağı tel yada arpa şehriyesi
•    250 gr tavuk eti
•    1 kuru soğan
•    Tuz
•    Nane
Yapılışı
Tavuk etini bir tencerede haşladıktan sonra zar şeklinde minik minik doğrayınız yada tel tel ayırınız. Çorbayı pişireceğiniz tencereye isteğe göre 1 küçük kuru soğanı doğrayıp kavurduktan sonra tencereye ılık suyu ve tavuk suyunu ilave ettikten sonra tuz, karabiber ve nane gibi baharatları ekleyip şehriyeleri tencereye boşaltın. Çorba kabarmaya başlayıp kaynadıktan sonra tavuk etlerini ilave edip 5-10 dakika daha kaynatın. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet Olsun.
Notlar:
•    Üzerine yağda kızartılmış nane ve pul biber ekleyerek servis edebilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/


Devamını Oku >>

Ezogelin Çorbası

Bugün ki iftar menünüzde başlangıç olarak şöyle acılı sıcacık bir Ezogelin Çorbası içmeye ne dersiniz? Hemde ev yapımı. Ezogelin Çorbası bana göre çorbalar arasında Türk mutfağının baştacıdır. Hergün olsa içerim diyebileceğim lezzetlerden birisidir. Bu nedenle bugün bu nefis çorba tarifimi yayınlamak istedim sizler için. Acılı nefis aromasıyla bu sıcacık çorbayı eminim sizde çok beğeneceksiniz.
Ezogelin Çorbası
Malzemeler
•    4 yemek kaşığı kırmızı mercimek
•    1,5 yemek kaşığı pirinç
•    2-3 yemek kaşığı tereyağ
•    1,5 yemek kaşığı köftelik bulgur
•    1 yemek kaşığı sıvıyağ
•    2 çorba kaşığı un
•    1 adet soğan
•    1 yemek kaşığı salça
•    1 tatlı kaşığı kırmızı biber
•    1 tatlı kaşığı pul biber
•    1 tatlı kaşığı karabiber
•    Tablet et suyu
•    1 çay kaşığı kimyon
•    Tuz
Yapılışı
1.   Geniş bir tavaya tereyağını koyup eritin.
2.   Unu ertiitğiniz tereyağında salçayla birlikte kavurun.
3.   Üzerine kırmızı biber, pul biber, kimyon, karabiber ve tuzu ekleyip bir süre daha kavurun.
4.   Kavurma işlemi bittikten sonra ocaktan alın ve üzerine bir miktar soğuk su ekleyip yumuşatın.
5.   Soğanları soyup küçük küçük doğrayın.
6.   Başka bir tencereye sıvıyağı ekleyip ısıtın ve doğradığınız soğanları buı yağda kavurun.
7.   Üzerine 7 su bardardağı suyu ialve edin.
8.   Mercimek, bulgur ve pirinci de ilave edip yumuşayana kadar pişirin.
9.   Yumuşadıktan sonra hazırladığınız salçalı karışımı ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.
10.  Sıcak olarak servis edin.
Afiyet Olsun.
Notlar:
•    Arzu ederseniz ezogelin çorbanızın üzerini nane ve pulbiberle süsleyerek servis edebilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Kölükaşı

Ramazan günlerinde sofralarımız, midelerimize hafif bir başlangıç yaptıran çorbalar olmadan olmaz elbette. Kırmızı mercimek ile yapılan Kölükaşı da yapımı hem basit, hemde doyurucu bir çorba olduğu için sizlere en güzel Ramazan sofralarınız için bu nefis yemeği öneriyorum.
Kölükaşı
Malzemeler
•    500 gr. kırmızı mercimek
•    1 su bardağı bulgur
•    2 adet soğan
•    5 kahve fincanı margarin
•    4 su bardağı su
•    1 tatlı kaşığı pul biber
•    Tuz
Yapılışı
1.    Yıkamış olduğunuz mercimeği bir tencerede tuz ve su ile pişirin.
2.    Üzerine bulgur ilave edip, yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
3.    Soğanı yemeklik doğrayın ve küçük bir tavada yağı eritip soğanı kavurun.
4.    Kavrulan soğana pul biber ekleyin.
5.    2 dk. sonra ateşten alın.
6.    Kölükaşına ekleyip karıştırdıktan sonra sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Süzme Patlıcan Çorbası

Sizlerle paylaşmak istediğim Ramazana özel yemek tariflerimden biri de Süzme Patlıcan Çorbası tarifi. İftar davetlerinde fark yaratmak ve alışılmış çorbaların dışına çıkmak isteyen arkadaşlar için lezzetli, kekikli tereyağı soslu, güzel bir Süzme Patlıcan Çorbası
Süzme Patlıcan Çorbası
Malzemeler
•    3 adet patlıcan
•    1 su bardağı süzme yoğurt
•    1 diş sarımsak
•    25 gr tereyağı
•    1 yemek kaşığı un
•    1 lt sıcak su
•    Karabiber
•    Tuz
Yapılışı
1.    Patlıcanları fırın ızgarasında közleyerek kabuklarını soyun.
2.    Büyük bir kâsede yoğurt ve rendelenmiş sarımsaklar ile iyice karıştırın.
3.    Tereyağını tencerede eriterek, un ekleyin ve sararıncaya kadar kavurun.
4.    Patlıcan karışımını ekleyip karıştırın ve sıcak su, tuz, karabiber ilave edip kısık ateşte 15 dk. kaynatın.
5.    Karışımı blender’den geçirip pürüzsüz hale getirin.
6.    Tereyağını eriterek kekik ile karıştırın ve çorbayı servis kaselerine alıp üzerine kekikli tereyağını gezdirerek sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Tavuklu Çorba

Güzel bir akşam yemeği menünüzün çorbasını oluşturabilecek olan Tavuklu Çorbayı, aynı zamanda nezle ve grip önleyici olarak da içebiliriz. İsterseniz sebzelisini, terbiyelisini ya da şehriyelisini isterseniz de arifteki gibi yalnızca tavuklusunu yapabileceğiniz pratik, bir o kadar da esnek bir çorbadır.Yalnız hangi çeşidini yaparsanız yapın bu Tavuklu Çorba limonsuz olmaz :).
Tavuklu Çorba
Malzemeler
•    1  adet tavuk göğüs etinin yarısı
•    1 kâse yoğurt
•    1 adet yumurta
•    2 yemek kaşığı un
•    2 yemek kaşığı tereyağı
•    ½  çay bardağı  şehriye
Yapılışı
1.    Tavukgöğsünü haşlayarak küçük parçalara ayırın.
2.    Diğer taraftan yoğurt,  un ve yumurtayı  çırpıcınız ile çırparak tencereye alın.
3.    Üzerine bir miktar su ilave ederek ocakta   kaynayana kadar karıştırın.
4.    Kaynamaya başlayınca tavukları ve şehriyeyi ilave edin.  
5.    Kısık ateşte şehriyeler pişinceye  kadar pişirin fakat yoğurdun kesilmemesi için tuzu en son koyun.
6.    Sos tavasında tereyağını ve pul biberi  bir kapta  kızartıp çorbaya ilave ederek servis yapın.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Bezelye Çorbası

Bezelye, kan yapıcı ve kansere karşı koruyucu sağlıklı bir sebze olduğu için sürekli tükettiğim besinlerden birisi diyebilirim. Ve en çok pilavın içinde sevmeme rağmen ilk defa denediğim bu çorbasını da çok beğendim açıkçası. Bu tarifimle bu sağlıklı sebzeyi bol kremalı patates ve soğan aromalı nefis bir çorbaya dönüştürerek sizlere sundum. Hadi sizde beni kırmayın ve bu lezzetli tarifi mutlaka deneyin. Eminim benim kadar sizde çok beğeneceksiniz.
Bezelye Çorbası
Malzemeler
•    500 gr bezelye
•    1 soğan
•    1 patates
•    100 ml krema
•    40 gr tereyağı
•    1 yemek kaşığı un
•    5 su bardağı su
•    Tuz
•    Karabiber
Yapılışı
1.   Patates ve soğanı iri bir şekilde doğrayın ve bir tencerenin içine alın.
2.   Üzerine bezelye ve su  ilave ederek sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
3.   Pişen bu sebzeleri pürüzsüz hale gelene kadar blendardan geçirin ve daha sonra süzgeçte süzün.
4.   Tencerede tereyağını eritin.
5.   Eriyen bu yağa un ekleyin ve hafif sararıncaya kadar kavurun.
6.   Bezelyeli karışımı ekleyip kaynamaya bırakın.
7.   Kaynadıktan sonra kremayı ilave edin ve ocaktan alın.
8.   Karabiber ve tuz ekleyip tatlandırın.
9.   Çorbayı servis kaselerine paylaştırın.
10. Üzerini krema ile süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Arzu ederseniz üzerine kırmızı pul biber serperek servis edebilirsiniz.
•    Süzgeçten geçirdiğiniz çorba çok koyu olursa üzerine su ilavesi yapabilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>

Karalahana Çorbası

İçeriğinde A,B,C vitaminlerini bol miktarda bulunduran karalahana guatr hastaları hariç herkesin bol miktarda tüketmesi gereken sağlıklı bir sebzedir. Başta cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını artırır ve kansızlığa iyi gelir. İşte bu kadar sağlıklı bir sebzeyi iftar sofralarınız için nefis bir çorbaya dönüştürmek isterseniz, hazırladığım bu bol vitaminli sağlıklı çorba tarifim size yardımcı olacaktır.
Karalahana Çorbası
Malzemeler
•    8 su bardağı su
•    30 gr tereyağı
•    3 yemek kaşığı zeytinyağı
•    1 kg karalahana
•    1 çay bardağı pirinç
•    1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
•    2 soğan
•    1 çay bardağı pirinç unu
•    Kırmızı pul biber
•    Tuz
Yapılışı
1.   Büyük bir tencerede suyu kaynatın.
2.   Karalahanaları ince doğrayın.
3.   Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın.
4.   Su kaynayınca doğradığınız soğan ve lahanaları, tencerenin içine atın.
5.   Üzerine fasulyeleri ilave edin.
6.   Lahanalar yumuşamaya başlayınca pirinç, tereyağı, zeytinyağı, tuz ve kırmızı pul biberi ilave edip kısık ateşte kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin.
7.   Mısır ununu bir kasede bir çay bardağı su ile çırpın ve yavaş yavaş çorbaya ekleyin.
8.   Çorba kaynamaya başladığında 5 dakika daha kaynatın.
9.   Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

Ayran Aşı

Yaz günlerinde tercih edilebilecek en sağlıklı ve bana göre en doyurucu lezzet. Ayran Aşı çorbası, süzme yoğurt ile yapılan genellikle Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yaygın olarak yapılan soğuk bir çorba türüdür. Bu çorbanın paketlerle markette satıldığını gördüm fakat diğer çorbalar gibi Ayran Aşımı da kendim yapmayı tercih ediyorum. Sizlerde katkısız ve daha sağlıklı olarak evde bu lezzeti hazırlamak isterseniz işte tarifi..
Ayran Aşı
Malzemeler
•    1 bardak aşurelik buğday
•    1 adet yumurta
•    1,5 bardak yoğurt
•    1 yemek kaşığı un
•    5 yemek kaşığı sıvıyağ
•    1 tatlı kaşığı tuz, nane
Yapılışı
1.    Aşurelik yarma buğdayı bir gece öncesinden sıcak suyla ıslatın.
2.    Ertesi gün düdüklü tencereye koyun ve üzerine 6 bardak su ekleyin.
3.    İyice pişirin. Bu sırada yoğurt, yumurta ve unu çırpın ve tencereye ilave ederek iyice karıştırın.
4.    Sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin.
5.    Ayrı bir tavada yağa nane katıp kavurduktan sonra çorbanın üzerine dökün.
6.    Bir iki taşım kaynatıldıktan sonra çorbamız hazır.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Dilerseniz nohut haşlayarak da ayran aşına ilave edebilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/


Devamını Oku >>

Kereviz Çorbası

Akdeniz mutfağının önemli yiyecekleri arasında gelen kereviz, genellikle nahoş kokusu yüzünden pek sevilen bir sebze değildir. Fakat sevilmeyen kokusu ve lezzetinin yanında vücudumuza da sayısız faydası vardır. Bende kerevizi sevmeyen birisi olarak, kendime ve çocuklara kerevizi sevdirebilmek en azından yedirebilmek için sayısız tarif içinde deniyorum. İşte onlardan biri de soğuk kış günlerinde kerevizin sağlığını sofralarımıza taşıyan bu sıcacık çorba...
Kereviz Çorbası
Malzemeler
•    1 adet kereviz
•    2 adet patates
•    1 adet havuç
•    1 adet soğan
•    1 y. kaşığı biber + domates salçası
•    3/4 cay bardağı sıvıyağ
•    1 ltd su
•    Tuz

Yapılışı
1.    Bütün sebzeleri yıkayın ve fazla ince olmayacak şekilde doğrayın.
2.    Yaklaşık olarak 1 lt. su içine atarak düdüklü tencerede tuz ilavesi yapın.
3.    Yeteri kadar basınca ulaştıktan sonra 12-13 dk. pişirin.
4.    Ayrı bir tavada yağı kızartıp salçayı eritin ve haşlanmış sebzelerin içine salçalı yağ ekleyin.
5.    Bütün karışımı blenderden geçirin ve çorba kıvamına getirin.
6.    Çorbanın yoğunluğunun nasıl olmasını istiyorsanız, ona bağlı olarak dilersniz su ekleyin.
7.    Limon sıkarak servis yapın.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

Devamını Oku >>
haberler