Ege yöresine ait zeytinyağlı dolmalardan biri olan Zeytinyağlı Kabak Çiçeği Dolması diğer dolmalara göre hem görünüşüyle hem de tadıyla farklı bir lezzet oluşturmaktadır.
Kabak çiçeğini daha çok yaz aylarında pazarlarda erken saatlerde bulabilirisiniz. İstanbul da güzel giden havalar sayesinde geçen hafta yapabildiğim çiçek dolması sanırım sezonun son dolmasıydı. Herkesin severek yediği bu nefis dolmanın tarifi;
Kabak çiçeğini daha çok yaz aylarında pazarlarda erken saatlerde bulabilirisiniz. İstanbul da güzel giden havalar sayesinde geçen hafta yapabildiğim çiçek dolması sanırım sezonun son dolmasıydı. Herkesin severek yediği bu nefis dolmanın tarifi;
Malzemeler:
• 25 adet kabak çiçeği
• 250 gr pirinç
• 4 adet soğan
• 50 gr çamfıstığı
• 50 gr kuşüzümü
• ½ tatlı kaşığı karabiber
• ½ tatlı kaşığı toz biber
• ½ tatlı kaşığı yenibahar
• ½ tatlı kaşığı tarçın
• 1 tatlı kaşığı kuru nane
• Yarım demet maydanoz
• 1 adet limon
• Yarım demet dereotu
• ½ tatlı kaşığı şeker
• 2 tatlı kaşığı tuz
• 1 ½ su bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
1. Pirinç ve kuş üzümünü ıslatıp yarım saat bekletin.
2. Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Ardından maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayın ve geniş bir kaba alın.
3. Yarım saatin ardından kuşüzümünü ve pirinçleri süzün.
4. Geniş bir tencereye zeytinyağı ilave edin kızaran yağın içine çam fıstığını ilave edin ve kavurun hafif pembeleşince soğanları ilave edip kavurun.
5. Ardından kuşüzümünü ekleyin baharatlarını sırasıyla ekleyip harmanlayın ve
6. 1 su bardağı sıcak su ilave edin ve 5 dk kavurun ve ocaktan alıp dinlenmeye bırakın.
7. Limonu kabuğunu soyun ve halka halka dilimleyin.
8. Dinlenen harcın içine doğradığımız dereotu ve maydanozu ekleyip harmanlayın.
9. Geniş bir tencerenin içine kabak çiçeklerinden birkaç tanesini ortadan ayırarak tencerenin tabanına koyun.
10. Daha sonra kabak çiçeklerinin içine hazırlanan harçtan eşit miktarda ilave edip yapraklarını katlayın ve tencereye dizin.
11. Son olarak tencerenin kestiğiniz limonları dizin ve ağırlık yapması içine tencereye uygun tabak koyun.
12. Kısık ateşte 40-45 dk pişirin. Kapağı kapalı bir şekilde soğumaya bırakın ve servis yapın.
Afiyet Olsun.
0 Yorum Ekle:
Yorum Gönder