Türk Mutfağının vazgeçilmezlerin den olan Zeytinyağlı Vişneli Sarma sofralarımızdan eksik edemeyeceğimiz leziz ve eşsiz bir lezzettir. Kimsenin hayır diyemeyeceği tadıyla, sizleri ve misafirlerinizi mest edecek.. işte tarif;
Malzemeler:
• 250 gr asma yaprak (salamura)
• 750 gr kuru soğan
• 50 gr çamfıstığı
• 50 gr kuş üzümü
• 100 gr kuru vişne
• ½ tatlı kaşığı karabiber
• ½ tatlı kaşığı kırmızıbiber
• ½ tatlı kaşığı yenibahar
• ½ tatlı kaşığı tarçın
• ½ demet maydanoz
• ½ demet dereotu
• ½ tatlı kaşığı toz şeker
• 1 tatlı kaşığı kuru nane
• 2 çay kaşığı tuz
• 2 adet limon
• 2 su bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
1. Öncelikle pirinç, kuru üzüm ve vişneleri ayrı ayrı kâseler içinde üstünü geçecek kadar su ekleyip 30 dk dinlendirin ve süzün.(yumuşaması için)
2. Soğanları piyaz doğrayın.(yarım halka şeklinde)
3. Maydanoz ve dereotunu ince doğrayın.
4. Geniş bir tencerenin içine 1 su bardağı zeytinyağı ekleyin ve kızdırın.
5. Kızdırdığınız yağın içine çam fıstıklarını ekleyin ve 2 yada 3 dk kavurun.
6. Ardından soğanları ilave edin ve kısık ateşte kavurmaya devam edin.(5_6 dk yeterli)
7. Kavrulan malzemenin içine süzmüş olduğunuz pirinçleri ekleyin biraz kavurduktan sonra kuş üzümünü ekleyin 2_3 dk kadar daha kavurun ve tuz,tarçın,yenibahar,kırmızı biber,karabiberi ekleyin ve harmanlayın, 1 su bardağı sıcak su ilave edin karıştırın ve ocaktan alın kapağı kapatıp dinlenmeye bırakın.
8. Dinlenen iç harcınızın içine doğradığınız maydanoz ve dereotunu ekleyin ve harmanlayın.
9. 1 adet limonun kabuklarını soyun ve halka halka kesin ve tencerenizin dibine yerleştirin ardından birkaç yaprak asma yaprağı koyun.
10. Asma yapraklarınızın kadife kısmı içe gelecek şekilde hazırladığınız iç malzemeden eşit miktarda ortasına koyun ve sarın.
11. Sardığınız yaprakları yuvarlak şekilde sıkıca tencerenize dizin tencereyi biraz yarıladıktan sonra vişnelerinizin yarısını serpin tekrar sardığınız sarmalardan ekleyin ve kalan vişnelerinizi serpin.
12. Son olarak tencerenin içine 1 çay kaşığı tuz, 1 su bardağı sıcak su ve 1 su bardağı zeytinyağı ilave edin ve 1 adet limonun kabuklarını soyun halka şeklinde doğrayın ve sarmanın üzerine dizin birkaç dal asma yaprağı ile kapatın.
13. Ağırlık yapması için bir tabak koyun ve kapağını kapatın kısık ateşte 45 dk pişirin.
Not: Pişirdiğiniz zeytinyağlı vişneli yaprak sarmayı ocaktan aldığınızda kapağını açmadan soğumaya bırakın.
Afiyet Olsun.
Afiyet Olsun.
0 Yorum Ekle:
Yorum Gönder