8 Şubat 2011 Salı

Kazandibi

Kazandibi geleneksel tatlılarımız arasında en çok bilinenlerden birisidir. Osmanlıdan bize miras kalan, kendine has yanık tadıyla o günden bu güne en sevilen lezzetlerden biri olan bu tatlı bizim evinde en sevilen sütlü tatlıları arasındadır. Kimi zaman dondurmayla kimi zaman fındık yada ceviz ile ikram ettiğim bu hafif sütlü tatlı, özellikle iftar sofralarımızın değişmez lezzetleri arasındadır.
Kazandibi
Malzemeler
•    1 lt süt
•    250 gram şeker
•    125 gram pirinç unu
•    1 paket vanilya
•    Pudra şekeri
Yapılışı
1.    Bir litre sütü kaynaması için ateşe koyun.
2.    İçine şekeri ve ayrı bir kapta biraz su ile çırptığınız (pirinç ununun topaklanmaması için) pirinç ununu ekleyin.
3.    Hızlı bir şekilde karıştırmaya devam edin ve sütle pirinç unu koyulaşıncaya kadar ( muhallebi kıvamında) kaynatın.
4.    Daha sonra küçük boy fırın tepsisini yağlayarak üzerine eşit miktarda pudra şekeri veya toz şeker serpin.
5.    Yapmış olduğumuz kazandibinin muhallebisini tepsiye yayarak boşaltın.
6.    Sonra ister fırına verip altının kızarmasını sağlayın, isterseniz de ateşte sürekli olarak çevirerek altının karamelleşmesini sağlayın.
7.    Eğer fırında yakacak iseniz fırının üst kısmının sıcaklığı olmasın sadece alttan ısıtılacak.
8.    Altının kızardığından ve karamelleştiğinden gerekirse kenarını kaldırıp bakarak emin olun.
9.    Altı kızardıktan sonra fırından/ocaktan alıp genişçe bir yere soğuk suyla tepsinin altını hemen temas ettirin. 
10.  Bir kaç dakika su içerisinde bırakın ve iyice soğuduktan sonra istediğiniz boyutta bir bıçak yardımıyla  dilimlere bölün.
11.   Karamelli kısmı üst tarafa gelecek şekilde bir spatula ile rulo şeklinde döndürerek servis edin.
Afiyet olsun.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

0 Yorum Ekle: