Aroması, nefis kokusu ve güzel tadıyla en sevilen meyveler arasında yer alan çileği mevsiminden sonra da saklamanın en güzel yoludur reçelini yapmak. Bu konularda genelleme yapmak pek doğru olmaz aslında ama yine de, reçeller arasında en çok tüketilen, tadı çoğu kişiye göre en güzel olanıdır bence. Hem kokusuyla hem lezzetiyle kahvaltıların vazgeçilmezidir.
Malzemeler
• 1 kg çilek
• 1250 gr toz şeker
• 1 adet limon suyu
Yapılışı
1. Çilekleri saplarından ayırın. Bol suda yıkayıp süzdürün.
2. Çilekler çok iri ise dörde, orta boy ise ikiye bölün.
3. Çileklerin üzerine toz şekeri ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak bir gece bekletin.
4. Ertesi gün, erimiş şeker ve çilekleri ocağa koyun ve orta ateşte arada sırada karıştırarak pişirmeye başlayın.
5. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve mümkün olduğunca karıştırmadan pişirmeye devam edin.
6. Bu sırada reçelin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacak, bu köpükleri sürekli alın.
7. Reçelin kıvamı koyulaşmaya başlayınca (bu da ateşi kıstıktan yaklaşık 20 dk. sonra olacak) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatın.
8. Ilındıktan sonra, reçeli temiz ve kuru bir kavanoza doldurup ağzı kapalı olarak, serin bir yerde muhafaza edin.
Afiyet olsun.
Notlar:• Reçelinizin kıvamlı olmasını istiyorsanız, kavanozunuzu kıvam alıncaya kadar güneşte bekletebilirsiniz.
• Güneşte bekletmek istemiyorsanız, ocaktan almadan önce istediğiniz koyuluğa gelinceye kadar arada karıştırarak kaynatmaya devem edebilirsiniz.
• Çilek reçelini çok yüksek ateşte veya çok uzun süre kaynatırsanız aromasını yitirir.
• Çabuk taştığı için dikkat edilmeli, başından ayrılmamalıdır.
0 Yorum Ekle:
Yorum Gönder