13 Ocak 2011 Perşembe

Ceviz Reçeli

Orta Asya insanının uzun yaşama ve dinç olmasının sırlarından olan doğal doping olarak isimlendirilen yeşil Ceviz Reçeli, cevizin ham halinden elde ediliyor. Yılın sadece bir ayında (Haziran) toplanan yeşil cevizlerden reçel elde etme süreci cevizlerin toplanmasıyla birlikte yaklaşık bir ay sürüyor fakat lezzetinin yanında faydalarıda anlatmakla bitmiyor.
Ceviz Reçeli
Malzemeler
•    50 adet ham ceviz
•    1 kg toz şeker
•    2 su bardağı su
•    ½ limon suyu
•    5-6 karanfil
Kireç Kaymağı için Malzemeler
•    500 gr sönmemiş kireç
•    10 lt su
Yapılışı
Kireç Kaymağı Yapılışı
1.    Sönmemiş kireci derin bir tencereye alın.
2.    Üzerine yavaşça suyu ilave edip karıştırın.
3.    Kirecin dibe çökmesi için bir gece bekletin ve ertesi gün suyu dikkatlice süzün.
4.    Kireçli kısım atılacak, elde edilen su kireç kaymağı olarak kullanılacak.
Ceviz Reçelinin Yapılışı
1.    Ceviz kabuklarını çok ince soyun.
2.    İçi su dolu bir kaba alın ve her gün suyunu değiştirerek 20 gün suda bekletin.
3.    10 gün sonunda cevizleri kireç kaymağında 5 saat bekletin.
4.    İyice yıkayarak kireçten arınmasını sağlayın ve üzerine bıçakla delikler açın.
5.    Tencerede su kaynatın ve cevizleri içine atarak 5 dakika pişirin ve soğuk sudan geçirin. Bu işlemi 4 kez tekrarlayın.
6.    Son olarak, cevizleri kaynayan suya atıp, yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
7.    1 kg şeker ve 2 su bardağı suyu kaynatıp cevizleri içine atın. Karanfilleri ilave edin.
8.    Reçel kıvamına gelinceye kadar pişirdikten sonra limon suyunu ekleyip 3-4 dakika daha kaynatın.
9.    Kavanozlara doldurup soğumaya bırakın.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Ham cevizden yapılan bu reçel için cevizin ağaçtan toplanma zamanı çok önemlidir. Genelde haziran ayının ortalarında toplanır. Bunu anlamak için kürdanın hiç zorlanmadan cevize batırılması gerekir. Eğer bu durum gerçekleşiyorsa o zaman ceviz hazır demektir.
•    Şeker miktarını değiştirerek kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

En Lezzetli Yemek Tarifleri

lezzetarifleri.blogspot.com/

0 Yorum Ekle: