Daha çok Akdeniz bölgesinde rastlanan ve bilinen turunçgilerden armut şeklindeki bu meyvenin ekşi bir tadı vardır fakat kabuklarındaki aroma nefistir. Bergamut Reçeli de, aslında meyvenin kendisinden değil kabuğundan yapılır. Kendine has tadı ve kokusuyla ise tadına bakanları kendisine hayran bırakır.
Malzemeler
• 1 kg bergamut kabuğu
• 1,5 kg toz şeker
• 3 su bardağı su
• 1/2 limon suyu
Yapılışı
1. Bergamutların dış kabuğunu rendeleyin yada incecik soyun. (Acı olmasın diye)
2. Ortadan ikiye bölüp, iç kısmını çıkarın. (İç kısmını kullanmıyoruz.)
3. Kabukları tartın. (Kullanacağınız şeker miktarı kabukların 1,5 katı olmalı.)
4. Kalın etli kabuklarını küp küp doğrayın yada rulo yapmaya elverişli bir biçimde kesin. Rulo yaptıktan sonrada bir kürdan yardımıyla yada tutturun. Yada iğne ile bir ipliğe dizin.
5. Küp küp doğranmış yada rulo halinde kabukları bir tencereye alıp, üzerini geçicek kadar su ekleyin ve kaynatın. 5 dakika kaynattıktan sonra suyu döküp, tekrar su ekleyin ve kaynatın. Aynı işlemi 3-4 kez acılığı gidip bergamutlar yumuşayana kadar tekrarlayın.
6. Şerbet için, kullandığımız her 500 gr şeker için 1 su bardağı su ekleyip karıştırarak koyulaşmaya başlayana kadar kaynatın. Şerbet hafif koyulaşınca bergamut kabuklarını ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
7. Bir gece bu şekilde beklettikten sonra, ertesi gün 5-10 dakika daha reçeliniz kıvama gelene kadar arada karıştırarak kaynatın.
8. Reçeliniz olduktan sonra limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
9. Hafif ılınınca kavanozlara doldurup, serin bir yerde saklayın.
Afiyet olsun.
Notlar:• Kıvamın tutup tutmadığını kontrol etmek için porselen bir tabağa bir damla reçelin suyundan damlatın. Tabağı hafifçe eğdiğinizde reçel akmıyorsa kıvama gelmiştir.
• Rendelediğiniz yada incecik soyduğunuz dış kabuklarını bir kağıt üzerine yayarak kurutabilirsiniz. Bu kurumuş kabukları çay demlemede kullanabilirsiniz.
0 Yorum Ekle:
Yorum Gönder