Balkabağını çorbadan pastaya, kekten tatlıya kadar çok değişik tariflerde kullanmak mümkün. Fakat reçelinin özel bir yeri ve tadı var benim hayatımda. Çünkü en güzel çocukluk anılarımdan birisidir, bana göre kocaman kazanda annemin kabak reçeli yapışını izlemek ve pişmesine sabredemeden sıcak sıcak yemek...
• 1,5 kg balkakabağı
• 1,5 kg toz şeker
• 1 limon suyu
• 250 gr sönmemiş kireç
• 5 lt su
Yapılışı
1. Kapağı yıkayıp, kabuklarını soyun ve doğrayın.
2. 250 gr kirecin üzerine 5 lt suyu ekleyip su duruluncaya kadar bekleyin.
3. Durulan suyu bulandırmadan derin bir kaba süzün ve kabakları kireçli suya koyup 4-5 saat bekletin.
4. Kireç suyundan çıkarınca kabakları bol su ile yıkayın.
5. Şekeri bir tencereye alın. Şekerin üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip, kaynatın.
6. Kaynayan şuruba kabakları ilave edip pişirin.
7. Reçeliniz kıvama gelene kadar arada karıştırarak kaynatın.
8. Reçeliniz olduktan sonra limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
9. Hafif ılınınca kavanozlara doldurup, serin bir yerde saklayın.
Afiyet olsun.
Notlar:• Kabak reçeli helvacı kabağından yapılır.
• Kıvamın tutup tutmadığını kontrol etmek için porselen bir tabağa bir damla reçelin suyundan damlatın. Tabağı hafifçe eğdiğinizde reçel akmıyorsa kıvama gelmiştir.
• Reçeli, dondurma ve kaymak ile tatlı olarakda servis edebilirsiniz.
0 Yorum Ekle:
Yorum Gönder