31 Ekim 2012 Çarşamba

Fıstıklı Tel Kadayıf






FISTIKLI TEL KADAYIF

tel kadayıf
MALZEMELER
1 kilo çig tel kadayif
250 gr tereyagi veya margarin
250 gr Antepfistigi (ceviz veya findik da olabilir)
1,5 kg şeker ,750 gr su

YAPILIŞI
Kadayif için kenar yüksekligi ortalama 3 santim olan bakir veya
alüminyum bir tepsi tercih ediniz.
Marketten aldiginiz çig kadayifi önce elinizle iyice ufalayip dagitin. (Bu
islem kadayifin topaç olmasini önler ve daha iyi pismesini saglar.) Yagin
200 gramlik kismiyla tepsiyi yaglayin.
Kadayifi ikiye ayirin ve yarisini tepsinin her tarafina esit olacak sekilde
dagitin. Esit büyüklükte bir baska tepsiyle, dagittiginiz kadayifi iyice
bastirin. Dövdügünüz veya ögüttügünüz fistigin hepsini tepsinin üzerine
dagitin. Kalan kadayifi yine esit bir sekilde fistiklarin üzerine kapatin. Bos
tepsiyle yeniden bastirarak pismesi için firina verin. (Ocakta da
pisirebilirsiniz fakat alti pistikten sonra kadayifi ters çevirmeniz gerekir.)
Kadayifi orta sicaklikta, üzeri kizarana kadar pisirin. Sayet yüksek hararetli
bir firinda pisirirseniz üstü kizarmasina ragmen içi çig kalir ve bu lezzeti
önler. Kadayifin pisme süresi ortalama olarak 20 dakikadir.

Serbetinin hazirlanisi: Serbeti yapacaginiz tencereye soguk suyu bosaltin.
Sonra sekerin tamamini bosaltin ve isitmadan soguk suyun içinde
karistirarak tamamen eritin. (Bu islemi yapmadiginiz takdirde erimeyen
seker tencerenin dibine çöker ve isinmaya basladiginda yanarak tadi
acimsi, rengi de sarimsi bir hale dönüsür.) Sekeri erittikten sonra kaynatin
ve istediginiz kivama gelip gelmedigini anlamak için kontrol edin.
(Bir parmaginizi serbete degdirip, serbetsiz parmaginizi serbetliyle
birlestirdiginizde yapisacak gibi oluyorsa kivama gelmis demektir.)
Bu asamadan sonra atesin altini kisarak kadayifi firindan alana kadar kisik
ateste bekletin. Bu, sekerin donmasini önler.
Firindan aldiginiz kadayifin üzerine hazirlamis oldugunuz serbeti esit
sekilde dökün. Oda sicakliginda sogumaya birakin. Soguduktan sonra
isteginize göre kare veya dikdörtgen seklinde keserek servise
sunabilirsiniz.
Isteyenler rendelenmis ince fistiktan üzerine süs yapabilirler.
Not: Serbet kaynatilirken bir küçük limon ilave edilir. Bu, tatlimizin
sekerlenmesini önler.

0 Yorum Ekle:

haberler