24 Ocak 2013 Perşembe

Patates Salatası Tarifi




Merhaba bugün uzun zaman önce bir arkadaşımda 
yediğim yoğurtlu patates salatası tarifini vereceğim.
Aslında onun yaptığı daha sadeydi. Ben biraz daha 
farklı yaptım. Bilen ya da deneyenleriniz vardır muhakkak.
Bilmeyenler de bugün bu salatayı yapabilir. Kolay gelsin....
     
                      PATATES SALATASI
PATATES SALATSI

MALZEMELER
  • 7 tane orta boy patates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • yeterince tuz
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 1 havucun  rendesi
 YAPILIŞI
Patatesler  haşladıktan sonra soyulur, bir kaba alınıp 
iyice ezilir. Zeytinyağı, karabiber, nane ve yeterince tuz 
koyulur. Karışımı borcama yaydıktan sonra üzerine başka
bir kapta hazırlanan 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı
mayonez ve  sarımsaktan oluşan karışımı yayılır. Bir havucu
da rendeledikten sonra yoğurt katmanının üzerine serpilir, 
maydonoz ve  taze nane yapraklarıyla süslenir.
Devamını Oku >>

22 Ocak 2013 Salı

Sodalı Börek Tarifi


Sodalı böreği çoğumuz biliriz. Ama genelde hazır
yufkadan yaparız. Bugün sizlere vereceğim sodalı
börek ise milföy hamurundan yapılıyor. Çıtır çıtır
milföyle harika bir 5 çayı ya da sabah kahvaltısı
böreği.Beğeneceğinizi umuyorum. Kolay gelsin.........

                         SODALI BÖREK
MİLFÖYLÜ SODALI BÖREK

Malzemeler:
  • Milföy hamuru (tepsiye göre )
  • 2 adet yufka
  • Yarım kilo kıyma
  • 4 adet domates
  • 5 adet yeşil biber
  • 2-3 baş soğan
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 şişe soda
Yapılışı:
Az sıvıyağlı tavada kıyma suyunu salıp çekene kadar 
kavrulur. Doğranmış soğan ve biber ilave edilir. Onlarda 
suyunu salıp çekince doğranmış domates ilave edilir. 
Baharatları ilave edilerek soğumaya bırakılır. Tepsinin 1 
sırası milföyler kaplayacak şekilde sıralanır. 1 yufka 
didiklenip, milföyün üzerini örtecek şekilde yayılır. 
Üzerine börek harcı yayılır. Tekrar 1 yufka didiklenir
ve harcın üzerini örtecek şekilde yayılır. Daha sonra 
börek tepsisinin tümünü kaplayacak şekilde en son 
kat olarak milföyle kapatılır. Milföyleri üçgen olacak 
şekilde kesildikten sonra 1 şişe sodayı her yerine dökülür.
Üzerini başka bir tepsi yada alüminyum folyo ile kapatılıp
1 gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gün 1 yumurta 
ve biraz sıvıyağ çırpılıp, üzerine sürülür ve yaklaşık 200
derece fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişirilir.
Afiyet Olsun.
Devamını Oku >>

21 Ocak 2013 Pazartesi

Portakallı Kurabiye Tarifi


Merhaba, yaklaşık bir haftadır yazamadım. O yüzden
özür diliyorum. Ev işlerine daldım biraz. Siteyle
fazla ilgilenemedim. Ama çok güzel portakallı bir
kurabiye tarifiyle kendimi affettirmek isterim.

             
                PORTAKALLI KURABİYE
portakallı kurabiye


MALZEMELER:
  • 2 adet portakal
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 yumurta (sarısı içine, beyazı üzerine)
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1/2 Çay bardağı toz şeker (üzeri için)
YAPILIŞI:
  1. Yumurta sarısını şekerle birlikte çırpın.
  2. Portakalın suyunu ve kabuklarının rendesini ilave edin.
  3. Yağ, kabartma tozu ve unu ekleyin. Kulak memesi kıvamını alıncaya kadar yoğurun.
  4. Ceviz büyüküğünde toplar yapın.
  5. Üstüne fırçayla yumurta beyazı sürün. Sonra da tozşeker serpin. Önceden ısıtılmış fırında hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin.
  6. Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

15 Ocak 2013 Salı

Elmalı Turta Tarifi


Geçen hafta aldığım elmaları unutup, bu hafta 
da elma alınca eski elmaları değerlendirmek
için bu hafta hep elmalı tarifler yaptım. Sizlerle de 
paylaşmak istedim. Turta uzun zamandır yapmamıştım. 
Turta da küçük kızımın aklına geldi. Bu sıra onlara
da mutfakta yardım ettiriyorum. Onların da benim de
hoşuma gidiyor. Çocuklar kendi yaptıkları şeyleri
daha bir zevkle yiyorlar.

                      ELMALI  TURTA    
ELMALI TURTA

MALZEMELER
Keki için:
  • 2-3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı un
  • kabartmatozu
  • vanilya
Üzerine:
  • 3 adet elma (ince dilimlenmiş)
  • pudra şekeri 
YAPILIŞI 
Kek malzemelerini bir kabın içine boşaltın ve boza 
kıvamına gelene kadar çırpın. Yağlanmış kek kalıbına 
(26-28 çapında) kek hamurunu boşaltın. İnce dilimlenmiş 
elmaları kıyısından ortasına doğru sırayla dizin. Dizerken 
bir çay tabağına çok az un koyun. Bir dilim elma alın onun 
alt kısmını una batırın daha sonra unlu kısmı, kek hamurunun
çok az içine batırıp yerleştirin. Böylece elmalar dibe çökmez. 
175°C’ye ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar 
(yaklaşık 20 – 30dk.) pişirin. Fırından keki çıkarınca 
soğuması için kenarda yarım saat kadar bekletin.
Soğumuş olan kekin üzerine pudra şekeri serperek 
servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Devamını Oku >>

Kakaolu, Elmalı Kek Tarifi

Bugün sizlere belki sizin de bildiğiniz kakaolu
elmalı kek tarifimi vereceğim. Görüntü itibari
ile sade bir kakaolu kek gibi görünse de elma
tadı ile harika bir kek. Günlerde misafirlerinize
ikram edebileceğiniz farklı bir kek. Bu keki
yaparken tek dikkat etmeniz şey kurumaması
için çok fazla pişirmeyin.

                  KAKAOLU, ELMALI  KEK
kakaolu , elmalı kek
MALZEMELER
  • 2 yumurta
  • 10 çorba kaşığı şeker
  • 3 çorba kaşık yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı un 
  • 1 büyük elmanın rendesi 
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartmatozu
  • 1 küçük paket kakao
YAPILIŞI 
Öncelikle yumurtayı ve şekeri çırpın. Yoğurt, sıvıyağ ve
kakaoyu ilave edin. Un, kabartmatozu ve vanilyayı da ilave 
edin. Biraz karıştırdıktan sonra elma rendesini ilave edip, 
önceden yağlanmış unlanmış kare yada dikdörtgen tepsiye 
döküp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dk pişirin.
Piştikten sonra istediğiniz şekilde dilimleye bilirsiniz. 
Afiyet olsun.

Devamını Oku >>

14 Ocak 2013 Pazartesi

Köfteli, Havuçlu Yoğurt Çorbası Tarifi

2 günlük hafta sonu tatilinden sonra yine tarif yazmak için
bilgisayarımın başındayım. Daha önce havuçlu ve köfteli çorba tarifi
vermiştim ama bu tarif biraz daha farklı. O yüzden paylaşmak
istedim. Özellikle bebeklere, çocuklara faydalı güzel bir
çorba. 

                     KÖFTELİ HAVUÇLU YOĞURT ÇORBASI
köfteli çorba

MALZEMELER
  •  250 gr az yağlı kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 orta boy havuç
  • Tuz, karabiber
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı yoğurt 
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı nane
YAPILIŞI
Pirinci yıkayıp,  kıymanın tamamıyla  karabiber ve tuz ile yoğurun. 
Fındıktan biraz daha büyük toplar yapın. Havucu rendeleyin.
Derin bir tencerede kaynamakta olan 2 lt kadar tuz ilave edilmemiş
suya köfteleri ve havuç rendesini atın. 15 dk kadar pişirin.
Başka bir kapta, yoğurt, yumurta ve unu çırparak terbiyesini yapın.
Azar azar çorbaya ilave edip 10 dk daha kaynatın. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

12 Ocak 2013 Cumartesi

Fırın Sütlaç Tarifi


Sütlaç yapımı kolay, hafif  ve lezzetli bir tatlı olduğu için
bizim evde çok sevilir. Kızlarım bebekken, onlara daha
çok süt olsun diye bittikçe hep sütlü tatlı yapardım. En
çok da sütlaç yapardım. Eskisi kadar sık olmasa da 
en fazla yaptığım tatlıdır. Bazen kırık pirinçle normal
sütlaç yapıyorum. Bazen de fırında... Hafif yanık kokusu
ve tadı oluyor o yüzden çok seviyorum. Kazandibi gibi.

                                                  FIRIN SÜTLAÇ
FIRIN SÜTLAÇ
MALZEMELER
  • 1 lt süt
  • 1 çay bardağı pirinç unu veya nişasta
  • 250 gr tozşeker
  • 100 gr pirinç
  • Bir miktar su
  • 1 yumurta sarısı
YAPILIŞI
Pirinçleri  yıkayıp 4 parmak geçecek şekilde su ilave edip karıştırmadan
tencereye koyup kaynatın. Pirinçler suyunu çektikten sonra tencereyi 
ateşten alın ve pirinçleri süzün. Sütü ve pirinçleri tekrar tencereye ilave 
edip yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinç ununu sulandırıp ezin ve 
tencereye  ilave edin. Bir taşım daha kaynatıp ateşten alın. Fırını 
200 dereceye ayarlayıp  önceden ısıtın. Karışımdan yarım su bardağı 
kaşığı sütlaç alıp ayrı bir kaba  aktarın. Buna yumurtanın sarısını 
ilave edip karıştırın. Tenceredeki sütlacı  fırına dayanıklı kaselere 
aktarın. Üzerlerine birer kaşık yumurtalı sütlaç  karışımından ekleyip 
düzgün bir şekilde güzelce yayın. Üzeri kızarana kadar pişirin. 
Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

11 Ocak 2013 Cuma

Muhallebili Güllaç Tarifi


Güllaç tatlısını ilk 10 yıl önce arkadaşım Yasemin getirmişti.
İlk öyle yemiştim. Kendisi damak tadına önem verir. Bu yüzden 
kaliteli yerlerden alır. Her geldiğinde de eli asla boş gelmez
mutlaka bir tatlı veya pasta alır. Gönlü zengin bir arkadaşım, 
kardeşimdir. Güllaç tarifini verip de onu anmamak olmaz. 
Güllaç bence yenildikçe sevilen bir tatlı. En azından benim
için öyle. Ramazan ayında mutlaka evde yapılır ya da 
dışarıdan alınır. Ben bugün bazılarınızın da bildiği
muhallebili güllaç tarifini vereceğim.

                              MUHALLEBİLİ   GÜLLAÇ       
güllaç

MALZEMELER
  • 6-7 yaprak güllaç yufkası
  • 1,5 lt süt
  • 2,5 çay bardağı şeker
  • 1,5 çay bardağı ceviz içi
Muhallebisi İçin;
  • 1 paket hazır muhallebi
  • 3 su bardağı süt
YAPILIŞI
1.5 litrelik süt ve şekeri eriyene kadar kaynatın. Muhallebisini pişirin.
Kenarları yüksek olan bir tepsiye önce yufkanın birini yerleştirin. Eğer 
yufkalar büyük gelirse kenarlarını kırın ve tepsinin içine koyun.
Bu yufkayı 1 kepçe süt ile ıslatın. İkinci yufkayı da üzerine koyun ve sütle 
ıslatın. Üzerine biraz ceviz içi serpin. Üçüncü yufkayı da serin, sütle
ıslatın. Bu aşamada muhallebinin tamamını yufkaların üzerine dökün. 
Diğer kalan 3 yufkayı da aralarına 1 er kepçe süt gezdirin. Katların arasına
biraz cevizde serpebilirsiniz. En  üstüne ceviz serpip 2 saat buzdolabında 
beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Servis yapacağınız zaman cevizini
serpin.
Devamını Oku >>

Kıyma Turşusu Tarifi


Turşu herkesin yemeklerin yanında yemekten
zevk aldığı bir yiyecek. Bu güzel lezzet her elden 
farklı çıktığı gibi çok farklı şekillerde yapılır. 
Ben bugün sizlere kıyma turşu tarifimi vereceğim.
Ben evdeki malzemelerle yaptım. Siz içine hangi
sebzeleri isterseniz onları koyabilirsiniz. Malum
turşu bir çok sebzeden yapılabiliyor.

                            KIYMA TURŞUSU
kıyma turşu

MALZEMELER
  • 1 adet lahana
  • yarım kilo havuç
  • yarım kilo kırmızı biber
  • 2 baş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı limon tuzu
  • tuz
  • Kereviz yaprakları 
YAPILIŞI 
Lahananın dış yapraklarını alıp yıkayın. Lahanayı önce 4-5'e bölün sonra
3-4 mm inceliğinde kıyın. Havuçları rendeleyin. Kırmızı biberi yıkayın. 
Tohumlarını temizleyin ve yemeklik gibi doğrayın. Sarımsakları temizleyin.
Onları da 4-5 e doğrayın. Kereviz yapraklarını da yıkayın ve ince ince 
doğrayın. Limon tuzunu havanda olabildiğince ince bir şekilde havanda
dövün. Büyükçe bir tepsiye doğradığımız lahana, kırmızı biber, kereviz 
yaprakları , sarımsak ve rendelediğimiz havuçları koyun. Üzerine limon 
tuzunu ve normal tuzu üzerine serpin ve elinizle tüm malzemeleri 
karıştırın ve ellerinizle sıkarak  ovuşturun.  Tuzu nasıl olmuş diye bakın. 
( yaklaşık 3-4 çorba kaşığı yeterli) Tüm malzemeleri büyük cam 
kavanozuna elinizle bastırarak yerleştirin. Kapağını sıkıca kapattıktan
sonra bodrumda yada ışık almayan serin bir ortamda saklayın. 15-20 
gün sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.





Devamını Oku >>

Ev Yapımı Mantı Tarifi

İki gündür siteyle ilgilenemedim. Bu yüzden 
güzel bir mantı tarifi ile bunu telafi etmek istedim
Annem bize geldiğinde mutlaka bu mantıdan yapar.
Annelerin yaptığı yemeklerin lezzeti daha farklı
oluyor tabi. Biz daha o kadar olamadık. Manyı yapması
biraz zaman aldığı için kapatmasına benim minik 
kızlarımda küçücük elleriyle yardım ederler. İşte o 
zaman daha da lezzetli oluyor. Kendi yaptıkları 
mantıyı daha bir zevkle yiyorlar. Bu güzel mantı tarifini
siz de yapıp sevdiklerinize tatdırın. 


                                   EV MANTISI
MANTI

MALZEMELER
  • 3 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • su
 İç Malzemesi:
  • 250 gr kıyma
  • 1 büyük soğan
  • tuz,
  • karabiber
Üzerine;
  • 100 gr Margarin yada Tereyağ
YAPILIŞI
Önce kabın içine unu koyup, ortasını havuz gibi açın. Yumurta ve tuzu
katıp yavaş yavaş karıştırırken, bir yandan da su ilave edin. Suyunu 
katarken dikkatli olun hamur çok yumuşak olmayacak. Kulak memesi 
yumuşaklığında olacak.  Hamurun kaptan iyice kurtulması lazım, 
güzel bir hamur elde etmek için 10 dk kadar yoğurun. İç malzemesini 
de ayrı bir kapta hazırlayın. Kıyma, rendelenmiş  soğan, tuz , karabiberi 
karıştırın. Hamuru 2’ye bölüp merdaneyle 2-3mm kalınlığında  açın. 6x6 mm
kareler kesin. Her bir karenin ortasına fındıktan biraz büyük iç koyun. 
Üçgen olacak şekilde kapatın. Kenarlarını iyi kapatmalısınız yoksa pişerken
açılabilir.  Tencerede kaynamakta olan bol suyun içine 2 grup halinde
salın.  Suya önceden tuz  katın. Pişen mantılar suyun yüzeyine 
çıkıyor. Pişenleri  genişce bir tepsiye alın. Ayrı bir yerde margarin 
yada tereyağını eritin. İçine nane ve kırmızı biber koyun.  Daha 
sonra mantının üzerine sarmısaklı yoğurt koyup, en son sos döküp
servis yapın. 
Devamını Oku >>

10 Ocak 2013 Perşembe

İrmik Helvası Tarifi



Bazı yiyecekler yapılırken aynı malzemeler kullanılır. Ama ortaya
farklı tatlar çıkar. Turşu, reçel, salça vs. helva da bunlar arasında
bence. Herkesin elinden farklı şekilde çıkıyor. Benim ilk irmik helvası
denemem bundan 3 yıl önceydi. İlk yaptığımda telaşlandım çünkü
helva yapmak hem çok kolay hem de zordur. Kıvamını iyi ayarlamak
gerekir. Neyse ki korktuğum gibi olmadı bir yiyen bir daha yedi.
Özellikle balık yaptığım günlerde ya da kandilllerde helva yapmaya
çalışırım. Her zaman yapamıyorum çünkü helva sürekli karıştırlması
gereken bir tatlı olduğu için kollarım ağrıyor. Ben de arada yapıyorum
ki böyle daha özel oluyor. Veregeğim tarifte yapımı gayet kolay güzel
bir tarif. Siz de deneyin ve afiyetle yiyin.


                                         İRMİK HELVASI
İRMİK HELVASI


MALZEMELER
500 gr. kalin irmik (3 tepeleme su bardagi)
200 gr. tereyagi veya margarin (yari yariya da olabilir)
3 su bardagi tozseker
4 su bardagi su
1/2 paket sekerli vanilya

YAPILIŞI
Önce yagin bir kismiyla fistigi biraz kavurun, sonra kalan yagi ve irmigi
koyup tahta kasikla karistirarak 15-20 dakika kavurun. Irmik pembelestigi
zaman 4 bardak sicak su ve vanilya katin; suyunu çekerken üzerine sekeri
bosaltip biraz karistirin ve kapali olarak kisik ateste kabarmasini saglayin.
(Helva demlenirken arada karistirin)
Devamını Oku >>

8 Ocak 2013 Salı

Neskafeli, Damla Çikolatalı Kek Tarifi


Geçen gün arkadaşımda yediğim neskafeli kek çok hoşuma gitti.
Sizler için tarifini aldım. Güzel şeyleri paylaşmayı seviyorum.
Siz de benim gibi paylaşmaktan mutlu oluyorsanız eğer, bu
güzel keki yaparak tadını ve tarifini paylaşabilirsiniz.

                     NESKAFELİ, DAMLA ÇİKOLATALI KEK
NESKAFELİ KEK

MALZEMELER
  • 3 yumurta
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 3 su bardağı un
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı granül neskafe
  • 1 çay bardağı damla çikolata 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
YAPILIŞI
Ben kek yapmaya başlamadan önce kek kalıbımı  yağlayıp 
az un serpiyorum. Sonra fırını açıp ön ısıtma yapıyorum.
Ve kek için bir kabın içinde şeker ve yumurtaları köpürene
kadar çırpalım. Süt,yağ, neskafe ve vanilya ilave edip karıştıralım.
Un ve kabartma tozunu ekleyip iyice çırpalım. Karışımı kek kalıbına 
boşaltıp, önceden orta derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirelim.
Devamını Oku >>

Portakallı Pasta Tarifi


Doğum günleri ve özel günlerde kek ya da kurabiye
yerine kremalı veya değişik pastalar yaparız. Etrafını
ve üzerini farklı şekillerde süsleriz. Bugün vereceğim
portakallı pasta tarifi de kolay ve lezzetli bir pasta.
Özel ve güzel günlerinizde sevdiklerinize ikram edebileceğiniz
nefis bir pasta....................


                                   PORTAKALLI PASTA
kremalı portakallı pasta


MALZEMELER
250 gr. un
150 gr. seker
4 yumurta
1/2 bardaktan biraz fazla ayçiçek yagi
1 paket tatli maya
1 portakal kabugu rendesi
pudra sekeri
Kremasi için:
4 portakalin suyu
3 yemek kasigi seker
Un

YAPILIŞI
Hamuru için önce buzdolabından bir iki saat önce çıkartılmış
yumurtaları ve şekeri çırpın, ardından diğer kek malzemelerini
ilave ederek tekrar çırpın ve yuvarlak bir kaliba dökün. 175
derecede 30-40 dakika pisirin. Soguyunca ortadan keserek iki kata ayirin.
Diger yanda unu ve sekeri portakal suyuyla birlikte kisik ateste
karistirarak pisirin. Jölelesmemesi için sürekli karistirmalisiniz. Kremayi
pastanizin arasina ve üzerine sürüp pudra sekeri ile süsleyin.

Devamını Oku >>

Portakallı Kek Tarifi


Portakallı kek kışın yaptığım beğenilen lezzetli keklerden.
Portakalın kendine has tadı ve kokusu kekle birleşince
harika bir tat oluyor. Ben bu tarifimi pandispanya keki ile
yapıyorum. Yumuşacık pandispanyalı portakallı keke
kimse hayır demez heralde............

                                          PORTAKALLI KEK
PORTAKALLI KEK

MALZEMELER
4 adet yumurta
1 su bardagi toz seker
1 su bardagi un (iki kez elenmis)
1/2 paket kabartma tozu
2 kahve fincani portakal suyu
1 kg  krem santi
1 su bardagi süt
 
YAPILIŞI
Yumurtalari seker ile birlikte bembeyaz ve köpük köpük olana dek
çirpalim. Elenmis una kabartma tozunu karistirip, ilave edelim. Mikserin
düsük ayari ile karistiralim. Pasta kalibini hafifçe yaglayalim. Seker ve un
serpistirelim. Hamuru kaliba bosaltalim. 170 derece firinda pisirelim.
Pastamiz pisince kalibinda sogutalim. Ters çevirerek kalibindan çikaralim.
1 kahve fincani portakal suyunu seker ile karistiralim. Sekerli  portakal
suyunu pastanin üzerine dökelim. 1 paket krem santiyi 1 su bardagi  süt
ile çirparak koyulastiralim. Portakalli pastanin üzerini ve yanlarini krema
ile sivayalim. Hindistan cevizi ile süsleyip, servis yapalim.

Devamını Oku >>

7 Ocak 2013 Pazartesi

Havuç Köftesi Tarifi



Büyük kızım mücveri çok sever. Bende sık yapmaya çalışırım.
Genelde evde ne varsa koyarım içine. Hem daha vitaminli
olsun diye, hem de evdeki malzemeleri değerlendirmek için.
Havucu fazla almışsam sade havuçtan köfte yaparım. Renginden
dolayı görüntü olarakda güzel görüyor. Üzerine sarmısaklı sos
da yapılabilir.....Çocukları peynir yemeyenler içine peynir de
koyabilir. Tadını pek anlamazlar ama vitaminini almış olurlar.


                                   HAVUÇ KÖFTESİ

HAVUÇ KÖFTESİ


MALZEMELER
500 gr. havuç
3 yemek kasigi un
2 yemek kasigi margarin
1 adet yumurta
1 yemek kasigi kiyilmis dereotu
1 yemek kasigi kiyilmis maydanoz
1 çay kasigi kimyon
Tuz- karabiber.
Kizartmak için:
1 su bardagi siviyag

Üstü için:
1 bardak yogurt,
1 diş sarmısak

YAPILIŞI
Havuçlari yikadiktan sonra çelik tencerede az suyla atese koyun.
Yumusayinca süzgeçe bosaltin. Kabuklarini temizleyip ezerek püre haline
getirin. Küçük bir tencerede yagi eritip unu katin. Kisik ateste karistirarak
sararmadan kavurun, atesten indirin ve sogumaya yakin havuç püresi,
maydanoz, dereotu, kimyon,karabiber, tuz ve 1 yumurta katip yogurarak
bir hamur yapin. Ceviz büyüklügünde parçalara ayirin. Un serpilmis yerde,
uzun ya da yuvarlak biçimde sekillendirin. Kizgin yaga atarak kizartin ve
kevgirle çikartip kagit peçete üzerine koyun. Servis tabagina yerlestirin ve
sarimsakli yogurtla servis yapin.
Devamını Oku >>

Beşamel Soslu Karnabahar Tarifi


Karnabahar sevenlere farklı bir tarif vereceğim bugün. Ben bu
tarifi misafirlerime yaptım. Sevmedikleri için önce tereddüt
ettiler ama yedikten sonra çok beğendiler. Hatta onlar her
geldiğinde yaparım. Ben kendim zaten beşamel soslu herşeyi
seviyorum. Karnabahara da çok yakışıyor. Deneyip kararı siz verin.

                       BEŞAMEL SOSLU KARNABAHAR

BEŞAMEL SOSLU KARNABAHAR


MALZEMELER
1 adet karnabahar
2,5 su bardağı süt
50 gr. kasar peyniri
3 kaşık tereyağı
2 çorba kasigi un, tuz

YAPILIŞI
Karnabaharlar temizlendikten ve yikandiktan sonra tuzlu suda haslanir.
Bir tencere içerisinde tereyağı eritilir, un ilave edilir, hafif sari oluncaya
kadar kavrulur. Süt yavas yavas ilave edilir ve karistirilir. Koyulasinca
atesten indirilir. Beşamel sosunuz koyu olursa az daha süt ekleyin.
Eğer topaklanırsa blendırdan geçirin. Borcam yaglanir, borcamin içine suyu
süzülmüs karnabaharlar konulur. Üzerine hazirlanan sos dökülür ve
rendelenmis  kasar peyniri serpilir. Ben üzerine az karabiber serpiyorum.
Üzeri kizarincaya kadar firinda pisirilir. Afiyet olsun.
 
Devamını Oku >>

5 Ocak 2013 Cumartesi

Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi


Şerbetli tatlı sevenler için güzel bir tarifim olacak bugün. Ben ismini
ilk yıllar önce hababam sınıfında duymuştum. Görüntü itibari ile
lokma tatlısına da benziyor. Ben pastanelerde görünce karıştırırdım
eskiden. Şimdi kendim yaptığım için karıştırmıyorum tabiki......



                              HANIM GÖBEĞİ TATLISI
hanım göbeği



MALZEMELER
100 gr margarin
2,5 su bardagi un
1 çay kasigi seker
bir fiske tuz
4 yumurta
3 çorba kasigi yesil fistik
kizartmak için;
2 su bardagi siviyag
surubu için;
4,5 su bardagi seker
3,5 su bardağı su
1 çorba kasigi limon suyu

YAPILIŞI
Sekere 3,5 su bardagi su katip karistiriniz. orta kivamda surup hazirlayip
limon suyu katiniz. 2 su bardagi su ve yagi tencereye koyarak kaynatiniz.
Elenmis un, seker ve tuzu katip hafif hararetli isida karistirarak 10 dakika
pisiriniz. Iliyinca içine 4 yumurta kirip yediriniz. Avucunuzu yaglayip 2 ceviz
büyüklügünde parçalar aliniz. Yuvarlayip üstten basarak yassiltiniz. Ortasini
parmaginizla delip muntazam halka sekli veriniz. Tavaya siviyag koyup 2
parmak ara ile halkalari yerlestiriniz. Orta hararetli isida tavayi ara sira
sallayarak pembe renkte pisiriniz. pisenleri soguk suruba atiniz. Kizartma
yagini soguttuktan sonra hazirlanan hamurlari içine koyup tekrar ayni
sekilde pisiriniz. bu isleme hamur bitinceye kadar devam ediniz. Surubu
çeken tatlilari servis tabagina alip üzerine kiyilmis yesil fistik serpiniz.
Devamını Oku >>

Bisküvili, Balkabaklı Tatlı Tarifi

Size bugün benim şu sıralar favori tatlılarımdan birisi olan balkabağı tatlısı
tarifini vereceğim. Balkabağı malum lifli bir sebze olduğu için bağırsakları
çalıştırıyor. En güzel tarafı büyüklerin yanında çocuklar da severek yiyor.
Bu nedenle sık sık yapıyorum. Güzel bir sunumla misafirleriniz de tadından
önce görüntüsüne bayılıyor. Hala denemediysniz işte tarifim..........


                         BİSKÜVİLİ BALKABAĞI TATLISI
BALKABAĞI TATLISI


MALZEMELER
1,5  kg balkabağı
2 su bardağı şeker
2 paket sade bisküvi
Hindistan cevizi
Ceviz
Krem şanti

YAPILIŞI
Balkabağının dışını kesip yıkayın ve normal tatlısını yapar gibi
kesin. Üzerine şekerini serpin. Ben su koymıyorum. Dilerseniz
yarım su bardağı su koyun. Sonra ağzı kapalı pişirin. Pişince
çatalla ezin. Soğuyunca ben iki şekilde yapıyorum. İster
bisküviyi balkabağının içine küçük küçük kırın. Şöyle bir karıştırıp
borcama dökün ve üzerine krem şanti yapın. İster bir sıra bisküvi,
bir sıra balkabağı yapın ve en üstüne krem şanti koyun. Borcam yerine
streç film ya da alüminyum folyo da farklı şekil vererek üçgen, rulo gibi
farklı sunum da yapılabilir. En son üzerine ceviz ya da hindistan cevizi
serperek servis yapın. Afiyet olsun..................

Devamını Oku >>

Keşkül Tarifi



Sütlü tatlılar içinde yapımı kolay ve lezzetli hafif bir tatlıdır keşkül.
Küçük çocuğu olanlar mama niyetine bile yapabilirler. Çünkü
ben de çoçuklarım küçükken yapardım çok severlerdi. Her
çoçuğun yemek yemediği dönemler olur. Keşkül böyle durumlarda
kurtarıcı bence.............

                                                 KEŞKÜL
KEŞKÜL


MALZEMELER
4 bardak süt
1 bardak seker
1 çay bardagi badem
1 fincan pirinç unu
1 kasik nisasta
1 fiske tuz

YAPILIŞI
Bir kapta iç bademler kaynar suda birkaç dakika tutulur, sudan alinir,
parmak uçlariyla bademler bastirilarak kabuklarindan çikarilir. Bademlerin
yarisi alinarak kaynamakta olan dört bardak süt ve sekere katilir. Pirinç
unu, nisastayi bir çay bardagi soguk su içinde ezip süte macun gibi
akitarak devamli karistirilir. Bir fiske tuz da katilir. Bu karistirma yirmi
dakika kadar tahta kasikla yapilir. Koyulasip, sakiz gibi olunca kalan
macun haline getirilmis bademler ilave edilir. Bir iki dakika karistirildiktan
sonra atesten indirilir, tabaklara alinir. Üzerine arzuya göre hindistan
cevizi tozu, kavrulmus çam fistigi veya kavrulmus tuzsuz antep fistigi
serpilir.
Devamını Oku >>

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi


Kemalpaşa tatlısını genelde marketten hazır paketlerde alırdım. Yapımı
kolay, lezzeti de fena değildi. Aslında çok mecbur kalmayınca hazır yiyecek
alma taraftarı değilim. Mutlaka vakit ayırıp kendim evde daha doğalını
yapmak isterim. Ama nedense bu tatlıyı dışarıdan almışlığım vardır. Çünkü
daha önce evde yapan birini ve tarifini bilmiyordum. Neyseki buldum.
Artık hep evde yapacağım. Çünkü evde yapılan ile hazır alınanın tadı çok
farklı. Siz de verdiğim tariften kemalpaşa tatlısını yapınca farkı anlayacaksınız.


                                 KEMALPAŞA TATLISI
kemalpaşa tatlısı


MALZEMELER
2,5 su bardagi toz seker
2 su bardagi su
2 tatli kasigi limon suyu
Hamur için:
Yaklasik 2 su bardagi un,
yarim tatli kasigi karbonat,
2 adet yumurta,
5 yemek kasigi margarin,

YAPILIŞI
Sekeri ve suyu tencereye koyarak 2-3 dakika kaynatin. Limon suyunu
ekleyip 1-2 tasim daha kaynatip ocagi kapatin. Unu genis bir kabın içine
eleyin. 2 yemek kasigi un ayirip kalan unun ortasini açarak yumurtayi kirin
ve karbonat ekleyin. Oda sicakliginda yumusatilmis 4 yemek kasigi
margarini koyarak peyniri rendeleyin. 3-4 dakika yogurup yumusak bir
hamur hazirlayin. Firin tepsisini 1 yemek kasigi yag ile yaglayin. Hamuru
18 parçaya bölün. Her parçayi ayrilan undan kullanarak elinizde yuvarlayin
ve yaptiginiz hamur toplarini araliklarla tepsiye dizin. Önceden isitilmis
orta isili firinda, pembelesene kadar yaklasik 20 dakika pisirin. Firindan
çikan hamurlari ilik serbete atip yumusayincaya kadar yaklasik 15 dakika
kaynatin. Kevgirle serbetten alip soguyunca üzerlerini hindistan cevizi ile
süsleyip servis yapin. Afiyet olsun...................
 
Devamını Oku >>

4 Ocak 2013 Cuma

Karnıbahar Köftesi Tarifi

Geçen hafta sonu misafirlerim vardı. Uşak usulü peksimet,
kek, sebzeli mercimek çorbası ve patates salatası yaptım.
Karnıbahar almıştım ama ne yapsam diye düşüyordum. Malum
herkes karnıbahar sevmeyebilir. Bir gün önceden de annemle
konuşurken yeğenimin kreşinde karnıbahar köftesi yaptığını
ve çocukların çok severek yediğini söylemişti. Bende denemek
istedim. İlk duyduğum şeyleri unutmadan yapmak için hemen
denerim. Köfteler sıcak olsun diye onu sona bıraktım. Severler
mi diye düşürken en çok köfte yenildi. Çocuklar birer tabak yediler.
Sizde sebzeyle arası olmayan çocuğunuz varsa deneyin memnun
kalacaksınız. Onlar yedikçe siz mutlu olacaksınız................




                                KARNIBAHAR KÖFTESİ

KARNABAHAR KÖFTESİ



MALZEMELER
Bir adet karnıbahar
Bir adet yumurta
Karabiber
Aldığı kadar un
6-7 dal maydanoz
Tuz

YAPILIŞI
Önce karnıbahar yıkanıp, haşlanır ve çatalla ezilir. Daha sonra
diğer köfteleri hazırladığımız gibi içine yumurta, çok az karabiber, tuz,
kıyılmış maydanoz ve aldığı kadar un konulur. Mücver kıvanımda olacak
şekilde un koyun. İyice karıştırıp kızgın yağda kızartın. Üzerine dilerseniz
sarmısaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz.





Devamını Oku >>

Karnıbahar Salatası Tarifi


Kışın, yaza kıyasla daha az çeşit meyve sebze olur. Bu nedenle aynı
sebzelerle farklı yemek ve salatalar yapmaya çalışırız. Ben de
karnıbahar alınca bazen fırında beşamel soslu yemeğini, bazen
evdeki malzemeye göre salatasını, kimi zamanda köftesini yaparım.
Hepsini de severek yeriz. Özellikle çocuklarım köftesini çok
sevdiler. Sonra onun da tarifini vereceğim. Siz benim gibi bu hafta
salatasını yapın, sonra da tarifini vereceğim köftesini denersiniz.........



                          KARNIBAHAR SALATASI
karnıbahar salatası


MALZEMELER
1 orta boy karnıbahar
1 havuç
6-7 adet Siyah veya yesil zeytin
5-6 dal kiyilmis maydanoz
Tuz
Sosu için:
1 limon suyu
3 çorba kasigi mayonez
Tuz

YAPILIŞI
Karnıbahar, temizleyip iyice yikandiktan sonra parçalara bölmeden tuzlu
kaynar suda haslanir. Yumusayinca sudan çikarilarak süzülür. Salata
servis tabagina alınır. Havuç soyulur ve rendelenir. Karnabahar büyük
çiçekler halinde ayrilir ve salata tabaginin ortasina yerlestirilir. Havuçlar
çevresine yayilir. Mayonezle limon suyu karistirilip biraz tuz katilir ve
salatanin üzerine dökülür ve zeytinle süslenir. Üzerine kiyilmis maydanoz
serpistirildikten sonra servis yapilir. Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

Kokoş Kurabiye Tarifi

Yılbaşı günü çok marifetli bir ev hanımı olan arkadaşım Nurcan'a gittim.
Akşam için kokoş kurabiye yapacakmış. Ben adını duymuştum ama
yapmak kısmet olmamıştı. Bu nedenle sen tarif et ben yapayım dedim.
O da bu tarifi pasta kursuna giden bir arkadaşından almış.
Ben pişmesini bekleyemedim ama pişmemiş hali bile tepside
çok güzel görünüyordu. Ondan gelirken de marketten malzemeleri
aldım. En kısa zamanda ben de yaptım. Misafirlere ikram edilebilecek
farklı ve lezzetli bir kurabiye. Şimdi tarifi benden denemesi sizin
hünerli ellerinizden. Kolay gelsin.................



                                    KOKOŞ KURABİYE

kokoş kurabiye



MALZEMELER
Bir paket margarin
2 adet yumurta ( Bir akı dışına )
Bir çay bardağı damla çikolata
Bir çay bardağı hindistan cevizi
Bir çay bardağı toz şeker
Bir paket vanilin
Bir paket kabartma tozu
Üzeri için susam
Aldığı kadar un


YAPILIŞI
Oda sıcaklığında erimiş bir paket margarini ve şekeri yoğurma kabına
alıp yoğurun. Ardından diğer malzemeleri ekleyin. Bir yumurta akını dışı
için ayırın. Sonra unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında bir
hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp,
önce yumurta akına daha sonra susama bulayıp yağlanmış fırın
tepsisine dizin. Üzeri pembeleşene kadar 175-180 derece fırında
pişirin. Afiyet olsun........






Devamını Oku >>
haberler