30 Haziran 2012 Cumartesi

Sıcak Çikolatalı Kek Tarifi

Sıcak Çikolatalı Kek
MALZEMELER
20 çorba kaşığı tereyağ
300 gr bitter çikolata
8 çorba kaşığı toz şeker
12 çorba kaşığı un
6 adet yumurtanın sarısı
4 adet yumurta
1 paket vanilya
kakao

Sos için: 400 ml süt
yarım çay kaşığı vanilya
3,5 çorba kaşığı toz şeker
4 adet yumurtanın sarısı


YAPILIŞI

Öncelikle sosu hazırlamak için, sütün içinde toz şekeri eriterek kaynatın. Ocaktan almaya yakın, yumurta sarılarını ekleyip, iyice karıştırın. Daha sonra tencereyi ateşten alıp, vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Sosu soğuması için bir kenara alın. Kek için, un, şeker ve yumurta sarılarını karıştırın. Daha sonra yumurtaları ve vanilyayı ilave edin. Çikolata ve tereyağını ayrı kaplarda eritin. Malzemeye ilave edin. Küçük kalıpları yağlayın. Kakao serpin. Karışımı kalıplara dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dk pişirin. Sosla birlikte sıcak olarak servis yapın.
Devamını Oku >>

Damla Çikolatalı Kurabiye Tarifi

Damla Çikolatalı Kurabiye

MALZEMELER

125 gr margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
yarım kg un
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı damla çikolata
1 adet rendelenmiş limon kabuğu

 
YAPILIŞI

Margarini oda sıcaklığında bekletip yumuşamasını sağlayın. Margarin ile pudra şekerini derin bir kaba alıp birbirleriyle özleşene kadar yoğurun. Yumurta ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip karıştırın. Un ve kabartma tozunu eleyip, kaptaki karışıma damla çikolatayla beraber ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp kalıba yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri hafifçe pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.

NOT: Kurabiyeleri, ılıkken çöp şişlerin ucuna saplayarak farklı bir sunum elde edebilirsiniz.




Devamını Oku >>

Pudingli Kurabiye, Sürpriz Kurabiye Tarifi

Pudingli Kurabiye
MALZEMELER
1 paket kakaolu puding
3 su bardağı süt
125 gr margarin
2 su bardağı un
2  yemek kaşığı yoğurt
1  kabartma tozu
1 şekerli vanilin

3-4 yemek kaşığı pudra şekeri

YAPILIŞI
Kakaolu pudingi 3 su bardağı sütle pişirip, soğutun. Kurabiye hamuru için; oda sıcaklığında yumuşamış margarini, unu, kabartma tozunu, yoğurdu, pudra şekerini ve şekerli vanilini ilave edin. Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. 15 dakika buzdolabında bekletin
Hamurdan küçük parçalar koparıp, elinizde açın ve ortasına 1 kaşık puding koyup, hamuru kapatın. Kurabiyeleri yağlanmış tepsiye dizip, 175 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serperek, servis yapın. Afiyet olsun.




Devamını Oku >>

28 Haziran 2012 Perşembe

Sebzeli, Tavuklu Makarna Tarifi

Sebzeli Tavuklu Makarna
MALZEMELER
•    1 paket makarna
•    250 gr bezelye
•    Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
•    1 adet haşlanmış tavuk göğüs eti
•    3 adet havuç
•    1 adet kuru soğan
•    Tuz
•    Karabiber, 3 kaşık tereyağ

YAPILIŞI
Bezelye, tavuk eti ve havuçları ayrı ayrı haşlayın.  Bir tencerede suyu kaynatın. İçine tuz, çok az sıvıyağ ve makarnaları ilave edip 15 dakika haşlayın. Haşladığınız makarnaları soğuk suyla soğutup süzün ve süzdükten sonra geniş bir kaba alın. Tavaya tereyağı ve halka halka doğranmış soğanlarınızı ekleyin ve 1-2 dakika soteleyin. Haşlanmış tavuk gögüslerini küçük parçalar halinde didikleyin, doğranmış havuç ve bezelye ile birlikte soğanlara ekleyip tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. 5-6 dakika daha soteleyip, makarnanızın üzerine dökerek servis edin.
Devamını Oku >>

Bezelyeli Makarna Sosu Tarifi

Bezelyeli Makarna Sosu
MALZEMELER
1 adet konserve bezelye
2 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet soğan
1 diş sarmısak
3  tatlı kaşığı domates salçası
1 kutu hazır soyulmuş doğranmış domates
2 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz ve karabiber
Margarin veya zeytinyağı

YAPILIŞI
Önce küçük küçük doğranmış soğanı biraz margarinde veya zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra küçük küçük doğranmış kırmızı dolmalık biberi ve sarımsağı içine atıp birlikte kavurmaya devam edin. Suyunu süzdüğünüz bezelyeleri de içine ilave edin. Domates ve biber salçasını da içine ilave edin. Sonra hazır soyulmuş doğranmış domatesleri suyu ile birlikte içine ilave edin. Biraz tuz ve karabiber atın ve biraz karıştırın. Suyu az gelirse biraz ılık su ilave edin sonra tencerenin kapağını kapatın ve az pişirin. |




Devamını Oku >>

Haşhaşlı Çörek Tarifi

Haşhaşlı Çörek
     MALZEMELER
  • 2 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya(40 gr.lık)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1,5 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 4,5 su bardağı un
  • iç malzemesi:
  • 150 gr.tereyağ veya margarin(yumuşak)
  • 350 gr.çekilmiş haşhaş
  • 5 yemek kaşığı tahin
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2/3 su bardağı sıvıyağ veya zeytinyağ
  • Üzeri için:
  • 1 yumurta sarısı+ 1 tatlı kaşığı sıvıyağ

 YAPILIŞI
Mayayı ılık suda eritin. Yoğurma kabına süt,sirke,tuz ve unu ekleyerek hamuru yoğurun. Ilık bir yerde üzeri kapalı 15 dk. kadar mayalandırın. Tezgaha alıp hamuru 10 eşit parçaya bölün.Her birini servis tabağı büyüklüğünde açın üzerine 10'a böldüğünüz tereyağın 1 parçasını sürüp haşhaşlı içten yayın. Her bir hamuru üst üste yağlayın.Haşhaşlı karışımı sürünce elinizle hamurun üzerine elinizle bastırarak, hamuru altından çektirip 50-60 cm'e büyütün. Rulo yapıp çamaşır sıkar gibi burun. (ruloyu kek kalıbınızın içine dolanacak kadar çektirin) Yağlanmış büyük bir kek kalıbına hamuru yerleştirin. Hamuru kek kalıbında 15-20 dk. bekletin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Devamını Oku >>

Nohut Salatası Tarifi

Nohut Salatası
MALZEMELER
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet domates
1 adet salatalık
4 adet salatalık turşusu
Maydonoz
1 adet kuru soğan
1,5su bardağı kaşılık garnitür
Limon
Zeytinyağı
Dereotu, tuz

YAPILIŞI
Nohutları bir gece önceden ayıklayıp sıcak su ile ıslatın. Daha sonra düdüklü tencerede haşlayın.Haşlanmış nohutlarınızı karıştırma kasesine alın ve içine garnitürü ekleyin. Diğer malzemelerin tamamını ince ince kıyın onları da kaba alın. Limon,tuz ve zeytinyağı ekleyerek güzelce karıştırın. İster küçük kaselerde istersenizde pilav ile birlikte servis yapın. Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

Kandil Simidi Tarifi

Kandil Simidi
     MALZEMELER
  • 125 gr. tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 3 kaşık su
  • 1 yumurta (sarısı içine)
  • 2 tatlı kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • Aldığı kadar un
  • Susam
  • Tuz
YAPILIŞI
Oda sıcaklığında yumuşayan margarini bir kaba alıp, tüm malzemeleri ekleyelim. Yalnız yumurtanın akını ayıralım.Aldığı kadar un ilave edip yumuşak bir hamur elde edelim. Daha sonra küçük küçük simit şeklinde, ya da iki parmak kalınlığında rulo yaparak bıçakla yine iki parmak kalınlığında keselim. Hazırladığımız simitleri önce yumurta akına daha sonra susama batırıp fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında  hafif kızarana kadar pişirelim.
Devamını Oku >>

Bulgur Köftesi, Fellah Köftesi Tarifi

Fellah Köftesi
MALZEMELER
2 su bardağı köftelik bulgur
2 adet yumurta
2 çay bardağı su
3-4 kaşık  un
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
 Sos malzemesi için;
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
Yoğurt
Kişniş, pulbiber, tuz
Üzeri için; maydanoz, nane

YAPILIŞI
 Bulguru ayıklayıp, köfteyi yoğuracağınız kaba koyun. Tuzunu ve 2 bardak suyu ekleyip bulgurun şişmesini bekleyin. Köfteyi yoğurmaya başlamadan önce derin bir kaba su koyarak yanınızda bulundurun. Daha sonra diğer köfte malzemelerini ekleyip azar azar su ilavesi ile köfteyi, dağılmayacak hale gelene kadar yoğurmaya başlayın. Dağılmayacak kıvama gelince köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Bu arada elinizi ara sıra yanınızdaki suya batırıp ıslatın. Fındık boyundaki köfteleri elinizle yuvarlayıp parmağınızla ortasına hafifçe bastırıp minik çukur oluşturun. Tüm köfte malzemesi bu şekilde bitine kadar aynı işlemi tekrarlayın. Derin bir tencereye su koyup kaynatın. Yeteri kadar tuz atıp hazrıladığınız köfteleri kaynamakta olan suya atıp yaklaşık 10-15 dakika köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen köfteleri delikli süzgeçle süzüp tabağa alın. Sosunu hazırlamak için tereyağı tavada eritin. Salça ve baharatları ilave edin. Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine önce sarımsaklı yoğurdu sonra üstüne sosunu döküp, ince doğranmış maydonuzu serpiştirip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.


Devamını Oku >>

Alman Pastası, Çikolatalı Alman Keki Tarifi

Çikolatalı Alman Keki Tarifi
     MALZEMELER
  • 3-4 su bardağı un
  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı kaynar su
  • 80 gr. bitter çikolata
  • 1 su bardağı süt
  • 200 gr. tereyağı
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 pk. vanilya
  • 1 pk. kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
 Üzeri için;
  •    1 yemek kaşığı tereyağı
  •    6 yemek kaşığı krema
  •    1 çay bardağı hindistan cevizi
  •    Yarım su bardağı ceviz içi
  •    Yarım su bardağı toz şeker
 YAPILIŞI
Bir cezvede sütü kaynatıp limon suyunu ilave edin, sütün kesilmesini sağlayın. Süt bir kenara alın.Bir tavaya tereyağı ve çikolatayı alıp yağ ve çikolata eriyene kadar kısık ateşte karıştırın. Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve toz şekeri mikserle çırpın. Çırpılmış yumurtaya sıcak suyu, kesilmiş sütü, tereyağı çikolata karışımını ekleyip mikserle karıştırın. Elenmiş unu ve diğer malzemeleri de ekleyerek topak kalmayacak şekilde karıştırın. Keki yağlanmış yağlanmış kek kalıbına alın. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında kapağını açmadan pişirin.

Üst sosunu hazırlamak için;
Şeker ve tereyağını küçük bir tavaya alın ve kısık ateşte eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra kremayı ekleyip ocaktan alın. Hindistan cevizi ve ceviz içini ilave edip karıştırın. Karışımı kalıptan çıkardığınız kekin üzerine yayıp ve servis yapın. Afiyet olsun.


Devamını Oku >>

Elmalı Yufka Tatlısı, Elmalı Rulo Tarifi

Elmalı Rulo Tarifi
      MALZEMELER
  • 2 adet yufka
  • 6 adet elma
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 7 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 8 yemek kaşığı dövülmüş ceviziçi
  • Pudra şekeri (üzeri için)
 
       YAPILIŞI
       Elmaları yıkayıp soyun, rendeleyip bir tavaya alın. Elmalara şekeri de ekleyip suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Elmalar pişince tarçını ve ezilmiş cevizleri ekleyin. Yufkayı tezgaha serin. Terayağı eritip yufkayı fırçayla yağlayın.(tereyağdan bir miktar üzeri için ayırın.) Hazırladığınız elmalı içi yufkanın ortasına yayın. Yufkayı rulo şeklinde sarın. Ayırdığınız tereyağı rulonun üzerine sürün. Üç parmak kalınlığında keserek önceden ısıtılmış 180 derceli fırında kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız elmalı sarmaların üzerine pudra şekeri serperek servis yapın. ( bu ölçüler ile iki tepsi oluyor, siz dilerseniz yarım ölçü kullanıp yapabilirsiniz )


Devamını Oku >>

Sebzeli Tavuk Rulo, Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi

Sebzeli Tavuk Rulo Tarifi
       MALZEMELER
       3 adet tavuk göğsü (inceltilmiş)
       2 çay bardağı garnitür
       Tuz
       Karabiber
       Kekik
       Sıvı yağ










YAPILIŞI
Yağlı kağıdı fırın tepsisine serip, tavuk parçalarını yağlı kağıtın üzerine yerleştirin. İster tek tek, isterse yanyana koyup bütün rulo yapabilirsiniz. Serdiğiniz tavukların üzerine biraz sıvı yağ sürüp, tuz ve bahararat serpin. Daha sonra garnitürü bir ucuna uzunlamasına yayarak sıkıca sararak rulo yapın. Üzerine tekrar sıvı yağ sürün ve baharat serpin. Tavuk ruloyu yağlı kağıtla sararak 180 dereceli fırında yarım saat kadar pişirin. Daha sonra yağlı kağıdı açarak tekrar fırında üzerini kızartın. Daha sonra dilimleyerek yanında patates püresi yada beyaz pilavla servis yapın.
Devamını Oku >>

Patates Püresi Tarifi

Patates Püresi
MALZEMELER
Beş adet patates
Bir buçuk su bardağı süt
İki yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber


YAPILIŞI

Bir tencereye tereyağımızı koyup eritelim, üzerine haşlayıp soyduğumuz patateslerimizi ekleyip, patatesleri ezerek karıştıralım. Karışımımızın üzerine soğuk sütümüzü ilave edip, karıştıralım. Ocak üzerinde sütümüz ısınmaya başladığı zaman, pürenin kıvamı gelmeye başlayacak bu arada yeteri kadar tuz atalım. Eğer pürenizin katı olmasını istiyorsanız, ocakta fazla tutun. Ama daha sıvı olmasını tercih ediyorsanız, ocaktan hemen alın. Patates üzerine az karabiber serperek sıcak servis yapalım.

Devamını Oku >>

Paçanga Böreği Tarifi

Paçanga Böreği
      MALZEMELER
  • 4 adet yufka
  • 150 gr. pastırma
  • 16 dilim kaşar peyniri (her börek için için 1 adet)
  • 3-4 adet domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1,5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam

YAPILIŞI

Domatesin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Biberleri de doğrayıp 2 kaşık yağda domatesler suyunu çekene biberle birlikte soteleyin.. Pastırmaların çemenlerini ayırın.Yufkaları üst üste koyarak 4 eşit parçaya bölün. Toplamda 16 parça olacak. Su ve sıvıyağı geniş bir kasade çırpın. Daha sonra yufkayı tezgaha serin. Su ve yağ karışımından yufakanın üzerine sürün. Yufkanın geniş tarafına 1 dilim pastırma, bir dilim kaşar peyniri ve pişirdiğiniz domatesli sostan bir miktar koyarak yufkanın iki ucunu içe kapatıp sarın. (sigara böreği gibi sarın ) Börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ya da çörek otu serperek önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirin. Daha sonra domates, salatık vb. salata malzemeleriyle servis tabağına koyun. Afiyet olsun.

Devamını Oku >>

Lazanya Böreği Tarifi

Lazanya Böreği
MALZEMELER
Bir kutu düz lazanya (dikdörtgen)
2-3 yemek kaşığı tereyağı
300 gr kıyma
2 adet soğan
1 adet defne yaprağı
Bir tutam kekik, nane, karabiber
Yeteri kadar tuz
2 yemek kaşığı salça
1 adet yumurta sarısı


YAPILIŞI
Soğanları yemeklik doğrayın. Kıyma ile beraber kavurun, 1 yemek kaşığı yağ, salça, nane, karabiber, kekik ilave edip bir iki defa karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Bu arada lazanyaları haşlayıp yağlayın. İçine kıymalı iç koyarak başlarını koparıp rulo şeklinde serin. Fırın tepsisine yerleştirin. Haşlama suyundan 1 su bardağı su  koyarak tepsinin ağzını alüminyum folyo ile kapatın. Orta ısılı öneceden sıtılmış fırında börekler yarı suyunu çekene kadar bekletip, fırından çıkarıp böreklere yumurta sarısı sürün. Tekrar fırına koyun. Kızaran börekleri çıkarıp sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.





Devamını Oku >>

27 Haziran 2012 Çarşamba

Pastane Poğaçası Tarifi

Pastane Poğaçası
  MALZEMELER 
  1  kg un
  1 paket margarin
  3-4 yumurta
  1 paket yaş maya
  1 su bardağı zeytinyağı
  3 yemek kaşığı toz şeker  1 yemek kaşığı tuz
  1,5 çay bardağı ılık su
   İçi için : (Patatesli veya kıymalı da olabilir)
  2 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
    

 YAPILIŞI
Unu ortası boş kalacak şekilde bir kabın içerisine koyalım. Ortasına maya, şeker ve ılık suyu koyup, karıştıralım. Köpürmesini bekleyelim. Bu arada içi harcını hazırlayalım. Köpüren karışımın üzerine eritiğiniz margarin ile sıvı yağı, yumurtaları ve tuzu ekleyip, yumuşak bir hamur yapalım. Mayası gelsin diye 15 dk bekletelim. Daha sonra yumurtadan biraz daha büyük bezeler yapalım. Her bir bezeyi az açıp, içini koyalım ve istediğimiz şekli verip, yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 15 dakika oda ısısında tepsi mayası gelsin diye bekleyelim. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

Cevizli Kete Tarifi

Cevizli Kete
   MALZEMELER
  2 çay bardağı süt,
  1 tatlı kaşığı toz şeker,
  2 çay kaşığı tuz,
  1 çorba kaşığı toz bira mayası,
  Aldığı kadar un.
  arasına sürmek için;
  2 kahve fincanı tereyağı,
  2 çorba kaşığı zeytinyağı,
  1 çay bardağı ceviz içi.


YAPILIŞI 

Bir kabın içinde mayayı ılık süt ile karıştırın. Üzerine şekeri ilave ederek mayalanması için bir süre bekletin. Daha sonra tuz ve unu ilave ederek yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerine ıslak bir bez örterek oda ısısında yaklaşık 45-60 dakika mayalanmaya bırakın. Mayası gelen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın. Her bir parçayı merdane ile açın. Bu arada, tereyağını eritin ve zeytinyağı ile karıştırın. Açılan her bir yufkayı yağlayın ve ceviz serpiştirin. Yufkaları rulo şeklinde sarın ve kendi etrafında sararak gül şekli verin. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak döşeyin. Önceden ısıtmış olduğunuz 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.



Devamını Oku >>

Unsuz Kurabiye, Antep Fıstıklı Kurabiye Tarifi

Unsuz Kurabiye
       MALZEMELER
  • 1 çay bardağı toz antep fıstığı ya da pirinç fıstık
  • 2 çay bardağı pudra şekeri
  • 1çay bardağı hindistan cevizi
  • 2 adet yumurtanın akı
 YAPILIŞI
 Tüm malzemeleri derin bir kaba koyup, yoğurun. 3-4 saat buzdolabında dinlendirin. ( ilk çıkardığınızda oldukça sert ve ufalanan bir hamur ama elinizle toplayıp yuvarladığınızda toplanan bir hamur olacak) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve bir yüzlerini pudra şekerine bulayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üstlerine çay bardağının alt kısmı ile hafifçe bastırın. Önceden ısıtılmış 175 derece  fırında pişirin. Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

Unsuz Kek Tarifi

Unsuz Kek
MALZEMELER
Bir su bardağı toz şeker
İki çay bardağı hindistan cevizi
İki tatlı kaşığı vanilya
Bir çorba kaşığı bal
6 adet yumurtanın sarısı
3 adet yumurta
3 kaşık kakao

 YAPILIŞI
 
Bir kabın içinde 6 yumurta sarısını, üç adet yumurtayı ve bir su bardağı şekeri çırpın. Balı, kakaoyu, vanilyayı ve hindistan cevizini ilave edin. Hepsini karıştırıp bir kalıba dökün. Kalıbı tepsiye koyun ve tepsiye az su dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

Saray Köftesi Tarifi

MALZEMELER
Yağsız kıyma (300 gram),
Soğan (1 adet),
Bayat ekmek içi (4 dilim ufalanmış)
Maydanoz (yarım demet )
Tuz (1 tatlı kaşığı),
Karabiber (1 tatlı kaşığı),
Sıvıyağ (yarım çay bardağı )
Sarımsak (1 diş),
Yumurta (1 adet )
sarmak için; baklava yufkası

 YAPILIŞI
 Bir kabın içine yağsız kıymayı koyun. Üzerine 1 diş sarımsağı ezerek ya da rendeleyerek ekleyip, ardından  ufalanmış ekmek içini koyun. 1 adet yumurta­yı karışımın üzerine kırın. Yarım demet  ince ince doğranmış maydanozu ekleyin. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber ekleyin. 1 adet küçük boy soğanı rendenin ince tarafıyla rendeleyerek karışıma ilave edin.Tezgahın üzerine hazır şekilde satılan ince üçgen for­munda kesilmiş baklava yufkalarından 1 tanesini serin. Kenarlarına bir fırça ile yumurta sürün ve diğer bir üçgen yufkayı alarak yumurta sürdüğünüz kısmına denk getirerek üst üste koyun ve yapıştırın. Bu yufkanın da kenarlarına yu­murta sürün ve yine diğer kenarına başka bir yufka koyun. Bu şekilde 6-7 adet yufkayı yan yana koyarak ve yumurta sürerek birbirine sabitleyin. Hazırladığınız bu uzunlamasına yufkanın içine diğer tarafta hazırladığınız  malzemeyi boşaltın ve elinizle kenarlarını toparlayarak dışarı taşmasını engelleyin. Bu yufkayı kenarlarından tutarak uzunlamasına rulo şeklinde sarın ve yine yumurta sürülmüş kısımlarından yapıştırın. Bu şekilde elde ettiğiniz uzun  yufkanızı bir bıçak yardımıyla uzunlamasına 2′şer cm kalınlığındakesin. Kızgın Tavanın içine yarım çay bardağı sıvıyağ koyun ve kızdırın. Yağın içine kestiğiniz yufkalı köfte parçalarını yerleştirin. Bu şekilde arkalı önlü çevirerek  6-7 dakika boyunca kızartın. Köfteler pişip yufkalar kızarınca köfteleri maşa ile servis tabağına alın. Dilerseniz yanına garnitür koyup servis yapın.






Devamını Oku >>

Mısırlı Yaz Çorbası, Buğdaylı Yaz Çorbası Tarifi

MALZEMELER
1 Çay Bardağı Sarı Yarma Mısır
1 Çay Bardağı Beyaz Yarma Mısır
1 Su Bardağı Buğday
300 Gr. Süzme Yoğurt
Dere Otu
Taze Nane
Tuz
Su


 YAPILIŞI
Mısırları yıkayın ve düdüklü tencereye koyun. Suyunu da ilave edip haşlayın. Buğdayı ayrı bir tencerede haşlayın Daha sonra hepsini bir tencereye alın. Süzme yoğurda az su, tuz koyup koyu bir ayran yapın. Haşlanmış olan mısır ve buğdayı delikli kepçe ile kaseye koyun. Üzerine ayranı ilave edin. Son olarak dere otu ve nane serpin. Afiyet olsun.


Devamını Oku >>

Paskalya Çöreği Tarifi



MALZEMELER
3-4 adet yumurta,
5 su bardağı un,
1,5  çay bardağı pudra şekeri,
3-4 yemek kaşığı mahlep,
2 tatlı kaşığı yaş maya,
1 çay bardağı süt,
3 yemek kaşığı fındık içi 
Tuz
1 çay bardağı sıvı yağ


YAPILIŞI 
Derin bir kaba ılık süt ve yaş mayayı koyup karıştırın. Sora sırayla şeker, yağ, yumurta, mahlep ve bir tutam tuz atın. Unu yavaş yavaş karıştırarak yumuşak bir hamur yapın. Üstünü örtüp 30-45 dk bekletin. Hamur kabarınca 9 eşit parçaya bölün, her parçaya çubuk şeklini verin.Çubuklardan üçünü saç örgü yapın. Yağlanmış tepsiye 3 adet paskalya çöreğini sıralayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp fındık serpin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30 dakika kadar pişirin..Afiyet olsun.



Devamını Oku >>

Tatlı Pastane Kurabiyesi Tarifi

MALZEMELER
2 çay bardağı pudra şekeri,
1 paket margarin,
4 yumurta,
4 su bardağı un,
süslemek için; bitter çikolata, hindistan cevizi, antep fıstığı ya da marmelat

YAPILIŞI
Oda sıcaklığındaki marganimizi karıştırma kabımızın içersine alıp üzerine, pudra şekerini ilave edip mikserle çırpıyoruz. Üzerine birer birer yumurta kırıyoruz. Yumurtaların hepsini birden kırmıyoruz, işlem bittikten sonra mikserle çırpma işlemini bitiriyoruz. Üzerine 4 su bardağı unu ilave edip, kaşıkla karıştırıyoruz. Karışımı şanti torbasına koyup yağlı tepsiye yada yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye istediğimiz şekli vererek diziyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz. (çok fazla kızarmayacak kurabiyelerimiz beyaz olacak )
Fırından çıkardığımız kurabiyelerimizi, benmari usulü erittiğimiz (sıcak su dolu kabın üzerine bitter çikolatalarımızın olduğu kabı yerleştirip eritiyoruz) çikolatamıza kurabiyenin bir ucuna batırıp,daha sonrada hindistan cevize buluyoruz. Bu şekilde kurabiyelerimiz bitene kadar devam ediyoruz. Arzu edenler antep fıstığı ya da evdeki herhangi bir marmelata batırıp yapabilir. Afiyet olsun.



 
Devamını Oku >>

Paşa Lokumu Tarifi

MALZEMELER
4 yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 su bardağından 1 kaşık fazla un

Krema için :
2.5 su bardağı süt
1 paket vanilya
4 kaşık un
1 çay bardağı şeker
Hindistan cevizi
2 su bardağı soğuk süt (ıslatmak için)
 

YAPILIŞI 

Krema malzemelerini küçük bir tencerede karıştırıp, iyice koyulaşıp kaynayana kadar ocakta kısık ateşte pişiriyoruz. Krema piştikten sonra bir kenara alıp soğumasını bekliyoruz. Bu sırada ara sıra karıştırıyoruz. Diğer taraftan şeker ve yumurtayı köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Un ve kabartma tozunu ekleyip, kek hamurunu elde ediyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine hamuru incecik bir şekilde yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz. Kek pişerken fırının kapağını açmayın ya da kürdan batırmayın. Kek pişer pişmez fırından çıkarıp uzunlamasına ikiye kesiyoruz. Daha sonra kek soğumadan hemen rulo şeklinde sarıyoruz. Sonrasında iyice soğuyan ve koyulaşan kremamızı rolu haline gelen keki açıp ortasına sürüyoruz ve tekrar sarıyoruz. Böylece içleri kremalı iki adet rulo elde etmiş oluyoruz. Bu ruloları yaklaşık 2 cm genişliğinde kesiyoruz. Önce süte batırıp ardından her tarafını hindistan cevizine bulayıp  servis tepsisine diziyoruz. Afiyet olsun.







Devamını Oku >>

Kokostar Kurabiye Tarifi

MALZEMELER
1 kahve fincanı kakao
2 yumurta (birinin akı iç malzemesine)
250 gram oda sıcaklığında margarin
2 kahve fincanı pudra şekeri
1 kabartma tozu
1 vanilya
Aldığı kadar un

 İçine:
2 çay bardağı hindistan cevizi
2 çay bardağı purda şekeri
1 yumurtanın akı (hamur malzemesinden alınacak)

Üst Süsleme İçin:
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı süt (birazı su olursa parlaklık verir)

YAPILIŞI

Un hariç tüm hamur malzemesinibir kaba alıp karıştırın. Unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Ayrı bir kapta hindistan cevizi, yumurta akı ve şekeri karıştırın. Hamurdan küçük parçalar kopartarak yuvarlayın ve mümkün olduğunca ince olmasını sağlayarak içini açın. Daha sonra iç malzemeden koyarak hamuru kapatın. Kapalı yeri alta gelecek biçimde yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Fazla basık olmamasına özen gösterin. Yuvarlak olması önemli. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kurabiyeleri pişirin. Üst süsleme malzemelerini karıştırarak pişirin ve soğumaya bırakın. Soğuyan kurabiyelerin üzerini soğuyan üst süsleme malzemesi ile süsleyin. (ucu sivri sıkma torbası ya da kalın bir poşetin uç kısmına küçük bir delik açıp yapabilirsiniz)






Devamını Oku >>

Deniz Börülcesi Salatası Tarifi

      MALZEMELER
  • 7 demet deniz börülcesi
  • 5-6 adet brüksel lahanası
  • 5-6 adet kiraz domatesi
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 kaşık sıvıyağ
  • 1 kaşık üzüm sirkesi


  YAPILIŞI
Deniz börülcelerini iyice yıkayıp süzün sonra, düdüklü tencerede 5 dakika haşlayın. Musluğun altında 2 dakika yıkayın ve iyice süzdürün. Saplarından tutup kendinize doğru çekerek etli yaprak şeklindeki yenen  kısımlarını ayırın ve tabağa alın 10 dakika dinlendirin.

sosun yapılışı:
  • sarımsakları kaseye alıp tuzla ovun.
  • içine sıvıyağ ve üzüm sirkesini ekleyip  karıştırın
  • deniz börülcelerinin üstüne alın ve harmanlayın
  • son olarak brüksel lahanası ve domatesleri dilimleyerek salatanızı süsleyin ve servis yapın. ( arzu edenler üzerine yoğurt ve yağda kızdırılmış kırmızı pul biberle servis yapabilir )
Devamını Oku >>

Şam Kurabiyesi Tarifi

     MALZEMELER
  •  3-4 adet yumurta
  • 250 gr. yumuşak margarin (oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 portakal suyu ve rendesi
  • 3 yemek kaşığı yoğurt (ılık)
  • 1 paket kabartma tozu veya 1 tatlı kaşığı karbonat
  • Aldığı kadar un

      
YAPILIŞI

Bir kapta yumurta, yoğurt, yağ, şeker,  portakal suyu ve rendesi iyice karıştırılır. Karbonat ve  elenmiş un ilave edilip yumuşak bir hamur elde edilir. Yağlı kağıt serili tepsiye, iri yuvarlaklar alınıp + şekli verilen ve toz şeker serpilen kurabiyeler aralıklı olarak dizilir.( hamur elinize yapışmasın diye elinizi önce suya batırın ) Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.




Devamını Oku >>

Pastane Kurabiyesi Tarifi

     MALZEMELER
  • 3 yumurta (1 y.sarısı kurabiyelerin üzerine ayrılacak)
  • 125 gr. margarin
  • 2 kahve fincanı yoğurt
  • 2 kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 kaşık şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • yarım limon suyu
  • aldığı kadar un

YAPILIŞI

Bir kaba 2 yumurta + 1 yumurtanın akı konulur. Üzerine diğer malzemeler eklenir ve azar azar elenmiş un ilave edilip yoğrulur. Hafif ele yapışan bir kıvamda hamur elde edince, elle şekil verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye 2-3 cm. aralıklarla dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve bir kaşık sıvıyağ karışımı sürülür ve susam serpilerek, 180 derece önceden ısıtılmış fırında  kızarana kadar pişirilir.


Devamını Oku >>

Laz Böreği Tarifi


MALZEMELER
1 yumurta
1,5 su bardağı süt 
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 paket kabartma tozu
Un
Krema malzemeleri:
4 kilogram süt
5  yumurta
2 çay bardağı şeker
1 çay bardağı un

Şerbetin malzemeleri:
3 yemek kaşığı toz şeker
2-3 kaşık su

1 yemek tereyağı
2 kaşık yoğurt
Hamurun yapılışı
Yufkanın malzemelerini bir kaba alıp, kulak memesi kıvamında hamur elde edin. Yoğurulan hamuru 8 parçaya bölün.her bir parçayı baklava hamuru kadar ince açın.
Kremanın yapılışı:
Malzemeleri bir tencereye alıp orta hararetli ocakta pişirin.
Kaynamaya başlayınca alın.

YAPILIŞI
Her bir yufkanın arasına tereyağ sürerek dört yufkayı tepsiye yerleştirin.
Kenarından sarkan yufkaları tepsinin içine toplamayın. 4 yufkayı yerleştirip üzerine ılıyan kremayı dökün. Muhallebinin üzerine bir kaşık toz şeker ve 2 kaşık yoğurdu karıştırıp gezdirin.Kalan 4 tane yufkayı da aralarına tereyağ gezdirip teker teker koyun. Son olarak tepsinin üzerine kalan tereyağını da gezdirelim. Önceden ısıtılmış fırında (180 derece) 45 dk. pişirin sonra fırını kapatıp 5 yada 10 dakika kadar fırından çıkarmayın. Şerbetini de pişirip, ılıtın.Fırından çıkan böreğin üzerine dökün. Afiyet olsun.








Devamını Oku >>

Avcı Böreği Tarifi

MALZEMELER
4 adet yufka
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su


İçi için gerekli malzeme:

250 gr kıyma
İsteğe göre 1 adet soğan
1 kahve fincanı köftelik bulgur ve 1 fincan su
yarım çay bardağı ceviz
7 dal maydonoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pulbiber

 
Üzeri İçin:

1 su bardağı kadar galeta unu
1 yumurta 

1 çay bardağı su
 
YAPILIŞI
 
Kıymayı suyunu bırakıp çekene kadar kavurun.Daha sonra tereyağı, zeytinyağı, salça, tuz ve rendelenmiş soğanı da ilave edip bir miktar kavurun. Bulguru ve suyu ilave edip kavurmaya devam edin.Sonra cevizi ve baharatları ilave edin 1-2 dakika kavurup ocağı kapatın.Yumurta, sıvı yağ ve suyu bir kasede çırpın. Yufkanın birini serin, çırpılmış yumurtalı harçtan yufkanın üzerine bir fırça yardımıyla sürün. İkinci yufkayı da diğer yufkanın üzerine serip harçtan bir miktar daha sürün. İki kat olan yufkayı 8 eşit parçaya bölün. İç malzemeden yufkanın geniş tarafına paylaştırıp iki ucunu içe kapatıp sarın .Diğer iki yufkayı da aynı şekilde hazırlayın. Bütün börekleri bu şekilde sarıp önce çırpılmış yumurta ve su karışımına daha sonra da galeta ununa bulayıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.




Devamını Oku >>

Kabak Kalye Tarifi

MALZEMELER

4 tane kabak
1 tane iri soğan
2 diş sarmısak
2 tane domates (rendelenmiş)
1 çorba kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı şeker
3-4 dal dereotu
1,5 su bardağı su
Tuz, zeytinyağı, kuru nane

 YAPILIŞI

 Bir tencereye zeytinyağını, küp doğradığımız soğanı ve sarımsağı ilave edelim ve soteleyelim. Üzerine domates rendesini katıp, birkaç dakika pişirelim.Üzerine uzunlamasına kestiğimiz kabakları ilave edip, bir iki karıştırıp ayıklanıp yıkanmış pirinci ilave edelim. Daha sonra  tuzu, şekeri ve suyunu ayarlayıp kısık ateşte  karıştırmadan yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım. Pirinçler uzayınca ve kabak yumuşayınca ocaktan alalım. Servise sunarken ince kıydığımız dereotunu ve kuru naneyi serpelim. Afiyet olsun.





Devamını Oku >>

Kısır Tarifi

MALZEMELER

2 su bardağı ince bulgur
1 kuru soğan
10 adet yeşil soğan
3  adet domates
Yarım demet maydanoz – dereotu
4-5 adet sivri biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 limon
2 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz
1 adet marul
1 adet salatalık
2 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
Nar ekşisi

YAPILIŞI

Bulguru bir tepside ayıklayın. Üzerini geçmeyecek kadar kaynar su döküp kapağını kapatın. Bu arada soğan, marul, maydanoz, dereotu, domates, salatalık ve biberleri yıkayıp küçük küçük doğrayın. Bulgur kabarınca, salçaları , rendelenmiş kuru soğanı, tuzu ve kırmızı biberi koyup elinizle yoğurun. Hazırladığınız sebzeleri de içine koyun. Zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisini  ilave edip karıştırın, servis tabağına koyun. ( dilerseniz marulu içine koymayıp, tabağın  altına yada kenarına koyup çiğ köfte gibi sarıp yiyebilirsiniz ) Afiyet olsun. 










Devamını Oku >>

26 Haziran 2012 Salı

Pirinç Salatası Tarifi

      MALZEMELER
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su
  • dereotu
  • maydanoz
  • bezelye
  • havuç
  • tuz
  • limon suyu
  • 2 kaşık zeytinyağı

 YAPILIŞI

 Pilavı verilen ölçü ile pişirin ve soğutun. Havucu rendeleyin, dereotu ve maydanozu doğrayıp, haşlanmış bezelyeleri ekleyin. Son olarak tuz limon ve zeytinyağı ekleyip servis yapın. Afiyet olsun.
Devamını Oku >>

Kuru Börülce Salatası Tarifi

MALZEMELER

1 su bardağı kuru börülce
1/2 demet maydonoz
4 taze soğan
1/4 demet dereotu
1 kırmızı dolmalık biber
3-5 kornişon turşu
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 limon suyu
Sumak
Tuz


YAPILIŞI

 Akşamdan ıslattığımız börülceleri, üzerini geçecek kadar su ilave edip tencerede biraz haşlayıp süzüyoruz. Daha sonra limon suyu ilave ettiğimiz suda 20 dakika tekrar haşlayıp suyunu süzüyoruz. Biberleri, turşuları küp küp doğruyoruz. Dereotu, maydonoz ve soğanı ince ince kıyıyoruz. Hepsini börülce ile harmanlayıp, zeytinyağı, limon suyunun kalanı, tuz ve sumağı karıştırıp servis tabağına alıyoruz.







Devamını Oku >>

Buğday Salatası Tarifi

MALZEMELER
  • 1 su bardağı buğday
  • 2 adet kırmızı biber
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet havuç
  • 2 adet teze soğan
  • Marul yaprağı (2-3 adet)
  • Kornişon turşu
  • Limon, nar ekşisi
  • Tuz
  • Zeytinyağı
 YAPILIŞI

 Bir gece öncesinden ıslattığınız buğdayı yumuşayana kadar haşlayın ve süzün. Kırmızı biber, maydanoz, turşu, dereotu, marul, taze soğanı doğrayın ve havucu rendeleyin. Soğuyan buğdayla birlikte iyice harmanlayın. Limon suyu, tuz ve zeytinyağı ile yapmış olduğunuz salata sosunu da ilave edip tekrar harmanlayın.En son yerken nar ekşisi dökün. Afiyet olsun.



Devamını Oku >>

Kuru Fasulye Salatası Tarifi

MALZEMELER

2 su bardağı kuru fasulye
1 kaşık sirke
Yarım limonun su
2 adet soğan
Yarım demet maydanoz
3çorba kasığı zeytinyağı
2 adet kırmızı biber,
5 adet zeytin,
tuz


YAPILIŞI

Kuru fasulyeyi haşlayıp kabuklarını alın. Soğanı doğrayıp, maydanozu ekleyin. Kırmızı biberi dilimleyip, zeytinlerle birlikte salatanın üzerine koyun. Üzerine biraz tuz, limon ve sirke döküp servis yapın.




Devamını Oku >>

Amerikan Salatası Tarifi

 MALZEMELER

  2 su bardagi bezelye,
  3 tane havuc,
  2 tane patates,
  4 tane salatalik tursusu,
  Mayonez,
  Tuz,


YAPILIŞI

Patates ve havuçları yıkayıp soyun küp küp doğrayıp haşlayın. Haşlanınca süzgece koyun süzün. Bezelyeleri de ayrı haşlayıp süzün. Sonra hepsini bir kaba alıp turşuları da küp küp doğrayın. Tuz ve mayonezi ekleyip, buzdolabında bekletip soğuk servis yapın.


















































Devamını Oku >>

Sarelle Tarifi

MALZEMELER
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 2 kaşık tereyağı
  • 2 tepeleme çorba kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı öğütülmüş fındık


YAPILIŞI

Bir kasede yumurta sarıları, süt, şeker ve vanilyayı köpük olana kadar çırpın. Kakao ve nişastayı ekleyip tekrar çırpın, yağı da ekleyip ocağa alın muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan alın ve mikserle iyice pürüzsüz olana kadar çırpın fındığını ekleyip tekrar çırpın. Soğuyunca cam kavanoza koyup buzdolabında bekletin.





Devamını Oku >>

Dondurmalı Çikolatalı Sufle Tarifi


MALZEMELER

3 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı un
100 gr bitter çikolata
2 çorba kaşığı tereyağ
dondurma ve çikolata sosu


YAPILIŞI

Yumurta ve toz şekeri mikser ile 3 dk iyice çırpın. İçine unu ilave edip mikser ile karıştırmaya devam edin. Çikolata ve tereyağını benmari usulü eritip, yumurtalı karışıma ekleyin. Yağlanmış küçük sufle kaplarına malzemeyi paylaştırın. Isıtılmış 250 derece fırında 10 dk pişirip çıkarın. Dondurma ve çikolata sosu ile süsleyip servis yapın.



ALİME YILMAZ
Devamını Oku >>

Su Muhallebisi Tarifi

MALZEMELER

4 su bardağı süt
3 su bardağı su
yarım su bardağı buğday nişastası
yarım su bardağı un

Üzerine: Gül suyu ve pudra şekeri


YAPILIŞI

Öncelikle 4 su bardağı sütü, 3 su bardağı su, buğday nişastası ve yarım su bardağı un ile birlikte muhallebi kıvamında pişirin. Islak bir tepsiye dökün. Buzdolabına alıp soğutun. Daha sonra dilediğiniz biçimde dilimleyin. Üzerine gül suyu gezdirin. Pudra şekeri serpip servis yapın.



ALİME YILMAZ
Devamını Oku >>

Ballı Brownie Tarifi

MALZEMELER

1,5 su bardağı toz şeker
5 çorba kaşığı eritilmiş margarin
2 adet yumurta
1,5 çay bardağı bal
1 paket vanilya
2 kahve fincanı kakao
1,5 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı elenmiş un
yarım paket kabartma tozu
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz

Üzerine: Pudra şekeri, kakao

YAPILIŞI

Öncelikle eritilmiş margarin ve şekeri çırpın. Yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Bal ve vanilyayı da ekleyip çırpın. Un, kabartma tozu, tuz ve kakaoyu katın. Son olarak cevizi katıp, şöyle bir karıştırın. Bu karışımı margarinle yağlanmış bir tepsi ya da kalıba dökün. 170 derece fırında pişirin. Hafif soğuyunca, düz bir servis tabağına alın. Üzerine pudra şekeri serpin. Kakaoyla dilediğiniz şekilde süsleyin.



ALİME YILMAZ
Devamını Oku >>

Sakızlı Muhallebi Tatlısı

MALZEMELER

1 paket tuzsuz etimek
2' şer su bardağı tozşeker ve su
2 paket sakızlı muhallebi
6 su bardağı süt

Üzerine: 1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
çikolatalı dondurma

YAPILIŞI

Tozşekeri yapışmaz yüzeyli bir tavaya döküp kısık ateşte eritin. Eriyip karamelize olunca, ocaktan alıp üzerine su ekleyin. Tekrar ocakta eritin ve ocaktan alın. Diğer taraftan 26 cm'lik yuvarlak bir kalıba etimekleri yerleştirin. Üzerine hazırladığınız karameli dökün. Sakızlı muhallebileri süt ile üzerindeki tarife göre hazırlayıp karamelin üstüne dökün ve soğutun. Krem şantiyi süt ile hazırlayıp tatlının üstüne yayın. Çikolatalı dondurma ile servis yapın.





ALİME YILMAZ
Devamını Oku >>

Kolay Su Böreği Tarifi


  MALZEMELER

  2 Yumurta
  4 Adet Yufka
  1 Su Bardağı Sıvı Yağ
  1 Su Bardağı Süt
  1 Demet Maydanoz
  125 Gram Beyaz veya Lor Peyniri
  1 Paket Kabartma Tozu
  Çörek otu

 YAPILIŞI

 Bir kabın içine sıvıyağı, sütü, yumurtaları ve kabartma tozunu ekleyip çırpalım. Margarinle yağlamış olduğumuz tepsiye, bir yufkayı kenarlarını dışarıda kalacak şekilde yerleştirelim. 2 yufkayı da büyük bir şekilde parçalayarak diğer yufkanın üzerine serelim. Sonrasında yufkaların üzerine ve her yufka arasına hazırladığımız yumurtalı harcı yayalım. Üzerine ezilmiş peynir ve kıyılmış maydanoz ilave edelim. İlk serdiğimiz yufkanın dışarıya taşan kısımlarını tepsinin üzerine harcı kapatacak şekilde çevirelim. Üzerine son yufkayı buruşturarak serelim ve kalan sütlü harcı tekrar en üstteki yufkanın üzerine sürüp, sonra yufkayı kareler şeklinde keselim. Üzerine çörek otu serperek önceden ısıtmış olduğumuz 180 derece fırına verelim ve üstü kızarana kadar pişirelim.
Devamını Oku >>

Tuzlu Kurabiye Tarifi

MALZEMELER

1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket margarin
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı şeker
2 yumurta
1 su bardağının altından iki parmak limon suyu (üstü su ile doldurulacak)
alabildiği kadar un
Susam, çörekotu

 YAPILIŞI

 Sıvı yağı, oda sıcalığında erimiş margarini, limon suyunu, iki yumurtanın beyazını, kabartma tozunu, tuzu ve şekeri unla birlikte karıştırıp yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığı kıvamında hamur elde edin. Hamura istediğiniz şekli verin (yuvarlak,örgü şekli vb…) İki yumurtanın sarısını da üzerine sürün. Sonra susam ve çörek otu serpebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif  kızarana kadar pişirin.

Devamını Oku >>

Cevizli Tahinli Rulo Çörek Tarifi

MALZEMELER

125 gr oda sıcaklığında margarin
1 Çay bardağı sıvı yağ
1,5 Su bardağı yoğurt
Aldığı kadar un
3 Çorba kaşığı sirke
1 Paket kabartma tozu
2 Çay kaşığı tuz
1 Adet yumurtanın beyazı 


İç Harcı için: 

200 gr  ceviz içi
1 Çorba kasesi tahin
3 Çorba kaşığı toz şeker
Üzeri için:
1 Adet yumurta sarısı
1 Çorba kaşığı sıvı yağ 


 YAPILIŞI

 Oda sıcaklığındaki margarini bir kap içine alıp iyice yumuşayınca üzerine sıvıyağı, susuz yoğurdu, sirkeyi, yumurta beyazını ilave edip karıştırıyoruz. Alabildiğince un koyuyoruz. Hamurumuzun kıvamı kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Daha sonra hamuru 5-10 dakika dinlendiriyoruz. Hamurun altına ve üstüne un serpip merdaneyle yaklaşık olarak boyu 60 cm eni 25 cm olacak şekilde açıyoruz. Hamurun üzerine bir kase içinde karıştırdığımız cevizi, tahini ve toz şekeri yayıyoruz. Hamurun eninden başlayarak rulo şeklinde sarıyoruz. Rulomuz kalın olmuşsa tezgah üzerinde ileri geri hareketlerle inceltiyoruz. Ayırdığımız yumurta sarısını üzerine sıvı yağ koyup karıştırıp fırça yardımıyla sürüyoruz. Hamuru parmak kalınlığında kesiyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı bir şekilde diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.










Devamını Oku >>

Şiş Kebap Tarifi

MALZEMELER

Kuzu şişlik parça et (500 gram),
Kuru soğan (1 adet),
Yeşil biber (5 adet),
Domates (2 adet)
Terbiyesi için:
Süt (4 çorba kaşığı),
Soğan (yarım adet),
Sızma zeytinyağı (4 çorba kaşığı),
Domates salçası (1 çorba kaşığı),
Karabiber (1/2 çay kaşığı),
Tuz (1 çay kaşığı)

YAPILIŞI

Kuzu etinin sinirlerini temizleyip dilimleyin ve iri parçalar halinde kesin. Kestiğiniz etleri oval bir kaba ko­yun. Etlerin üzerine yarım adet soğanı rendenin sık tarafı ile rendeleyin. Üzerine 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, 4 çorba kaşığı süt ve 1 çor­ba kaşığı domates salçası koyun. Kabın içerisindeki tüm malzemeyi elinizle karıştırın. Terbiye ile karıştırdığınız etleri 2 saat buzdolabında dinlendirin. 2 adet domatesi önce ikiye kesin. Sonra büyük parçalar halinde 3 er parçaya dilimleyin. Çekirdekli iç kısımlarını temizleyip, kabuk kısımlarını ayırın. Saplarını kestiğiniz  biberleri yan yana koyup dörder parçaya kesin. Kabuklarını soyduğunuz 1 adet soğanı önce ikiye sonra her bir parçayı üçe kesin.Malzemeleri sırasıyla et, biber, domates ve soğan olacak sonra yine bu sırayı takip edecek şekilde şişlere dizin. Dizdiğiniz şişleri harlı mangal ateşi ya da elektrikli ızgaranın üzerine koyup, sadece bir kere çevirerek kızarana kadar pişirin. Şişler piştikten sonra süsleyerek yanına tercihinize uygun garnitürle beraber servis edin.
















Devamını Oku >>

25 Haziran 2012 Pazartesi

Acıbabem Kurabiyesi Tarifi





MALZEMELER


8 adet yumurta beyazı
1 su bardağı çekilmiş badem
1 su bardağından bir parmak az pirinç unu
 350 gr toz şeker


YAPILIŞI

Yumurta beyazlarını çırparak köpük haline getirin. Çekilmiş badem, pirinç unu ve şekeri ilave edin. Hazırladığınız bu karışımdan birer dolu tatlı kaşığı alarak, geniş aralıklarla yağlı kağıdın üstüne koyun. Serin bir yerde 10 dakika beklettikten sonra ortalarına badem oturtun. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 25 dakika kurabiyelerin rengi hafif kahverengi olup sertleşene kadar pişirin. Acıbadem kurabiyelerini yağlı kağıttan çıkarıp ( çıkarırken dağılmasın diye tepsi ile yağlı kağıt arasına az su dökün ), soğuması için bir servis tabağına yerleştirin.












Devamını Oku >>

Etimek Tatlısı Tarifi

MALZEMELER
12 adet tuzsuz etimek
şerbeti için
1,5 çay bardağı şeker
2 su bardağı su
Muhallebisi için
1 litre süt
5 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası

Üzeri için
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt (200ml)
Ceviz ya da antep fıstığı


YAPILIŞI

1,5 çay  bardağı şekeri minik bir tencereye alarak kısık ateşte ( karemelize ) eritiyoruz. Sonra suyu ilave edip kaynamaya başladıktan 5-6 dk. sonra altını kapatıyoruz . Şerbeti 10 dk kadar bekletiyoruz. Bu arada kare bir borcama 12 tane etimeği sıralıyoruz. Kepçe ile şerbeti etimeklerin her yerine gelecek şekilde döküyoruz. Etimekler ıslanırken  muhallebiyi hazırlıyoruz. 1 litre sütün içine vanilya ve tereyağ hariç tüm muhallebi malzemelerini ekleyip iyice çırptıktan sonra  kısık ateşte kaynayana kadar karıştırıp, kaynamaya başladıktan sonra altını kapatıp, vanilya ve tereyağı ilave ederek  karıştırıyoruz. Muhallebi 5 dakika kadar dinlendikten sonra etimeklerin üzerine dökerek yüzeyini düzeltiyoruz. Soğuyan tatlının üzerine 1 su bardağı süt ile hazırladığımız krem şantiyi sürüyoruz. Üzerini streç film ile kapatarak buzdolabına kaldırıp mümkünse bir gün buzdolabında beklettikten sonra üzerine tercihe bağlı olarak ceviz ya da antep fıstığı serperek servis ediyoruz.



Devamını Oku >>

Kumpir Tarifi

MALZEMELER

5-6  tane orta boy patates
200 gr sosis
250 gr kaşar peyniri
2 küçük kutu konserve mısır
Çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin
İçi biberli yeşil zeytin
Haşlanmış yada konserve bezelye
Tereyağı
Tuz
ketçap
mayonez

 
 YAPILIŞI
 
Patatesleri yıkayıp, haşlayın ezin. İçine  tereyağı ve tuz ekleyin iyice karıştırın. Borcamın tabanına ıslatıp içine boşaltın. Üzerine  sosisleri halka halka doğrayıp, konserve mısır, zeytin ve bezelyeyi ekleyin. En üste de bolca kaşar rendeleyip önceden ısıtılmış 175 derece fırında kaşarlar eriyene kadar pişirin. Ilındıktan sonra üzerine ketçap ve mayonez dökerek servis yapınız.




Devamını Oku >>

24 Haziran 2012 Pazar

Akıtma Tarifi

Akıtma
MALZEMELER :

İstenilen miktarda un
Kabartma tozu
Tuz
Su

YAPILIŞI :

Su, un, kabartma tozu ve tuz karıştırılarak sulu bir hamur elde edilir. Hamur yapılırken bir yandan da tava kızdırılır. Elde edilen sulu hamur bu kızgın tava üzerine kaşık kaşık akıtılır ve altlı üstlü akıtılan hamurlar pişirilir.

Dilerseniz akıtmanın içine sarelle, reçel , bal vb. şeyler koyarak çocuklarınıza farklı bir tat sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun...

ALİME YILMAZ
Devamını Oku >>